Ποιοι είμαστε
Αρχική Η εικόνα με τους πιστούς Ουκρανούς που προσεύχονται δεν είναι πρόσφατηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η εικόνα με τους πιστούς Ουκρανούς που προσεύχονται δεν είναι πρόσφατη

25 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία απεικονίζει πιστούς στην Ουκρανία να γονατίζουν στο χιόνι και να προσεύχονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικά εδάφη τον Φεβρουάριο του 2022.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση φωτογραφία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τον Σεπτέμβριο του 2019. Δεν αποτελεί στιγμιότυπο από τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μία ακόμη φωτογραφία που εντοπίστηκε τις τελευταίες ώρες να διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζεται εσφαλμένα ότι αποτελεί πρόσφατο στιγμιότυπο από όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία. Σε αυτήν απεικονίζονται πολίτες γονατισμένοι στο χιόνι. Η φωτογραφία όμως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η δημοσίευση πλαισιώνεται από τον ακόλουθο ισχυρισμό:

Σήμερα, οι πιστοί στην Ουκρανία νηστεύουν και προσεύχονται. Ας προσευχηθούμε επίσης για την Ουκρανία ώστε να αποκτήσουν ειρήνη.

Στιγμιότυπο από κοινοποίηση στο Facebook.

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση στιγμιότυπο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2019. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε σε άρθρο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο που διαθέτει το Διεθνές Γραφείο Ιεραποστολών (IMB), μία χριστιανική ιεραποστολική κοινότητα βαπτιστών με έδρα τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αυτό, στην φωτογραφία απεικονίζεται μια ομάδα προσευχής στην πλατεία της πόλης του Χάρκοβο. Στο στιγμιότυπο που κοινοποιείται διακρίνεται στο βάθος το κτήριο “Derzhprom“. Η εν λόγω ομάδα αναφέρεται ότι ξεκίνησε τις συναντήσεις το 2014, μετά τις εντάσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή ανάμεσα στους φιλορώσους και τους υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση φωτογραφία δεν σχετίζεται με τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία μετά την έλευση των ρωσικών δυνάμεων στα εδάφη της τον Φεβρουάριο του 2022. Το στιγμιότυπο είναι παλαιότερο καθώς κυκλοφορεί τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2019 στο διαδίκτυο.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).