Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο εναέριος χώρος του Έβρου ΔΕΝ κλείνει για ένα μήνα εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας – ΟυκρανίαςΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Όχι, ο εναέριος χώρος του Έβρου ΔΕΝ κλείνει για ένα μήνα εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας

1 Μαρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Εξαιτίας του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία «κλείνει» για έναν μήνα ο εναέριος χώρος του Εβρου για όλα τα στρατιωτικά αερσκάφη.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για αεροναυτική αγγελία δια της οποίας ανακοινώνεται πως μέρος του εναέριου χώρου πάνω από τον Έβρο και τη Ροδόπη «δεσμεύεται» για συγκεκριμένους σκοπούς. Αυτή η δέσμευση δεν πρόκειται να επηρεάσεις τις εμπορικές, εκπαιδευτικές ή στρατωτικές πτήσεις. Σύμφωνα με τον Στέλιο Ζαντανίδη, τον Αερολιμενάρχη του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι εντελώς ψευδής γιατί πρόκειται περί προγραμματισμένης άσκησης.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε ιστολόγια και μέσα ενημέρωσης η είδηση περί «κλειδώματος» του εναέριου χώρου του Έβρου από την 1η έως και την 28η Μαρτίου για όλες τις στρατιωτικές πτήσεις. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: pentapostagma.gr, protothema.gr, pronews.gr, militaire.gr, xanthinea.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), απαγορεύονται από αύριο 1η έως και την 28η Μαρτίου όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον Νομό Έβρου.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα αεροσκάφη τα οποία έχουν νωρίτερα καταθέσει και λάβει ειδική άδεια προκειμένου είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής, είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την ελληνική ακριτική περιοχή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αμερικανικού αιτήματος και στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι η Μόσχα ή… σύμμαχες χώρες που διατηρούν δεσμούς με τη Ρωσία (π.χ. Τουρκία) θα μπορούσαν κάνοντας χρήση εναέριων μέσων να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί πλέον βασική πύλη ανεφοδιασμού των βάσεων που διατηρούν οι ΗΠΑ σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Τι ισχύει

Σε σημερινή (1/3) συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Maximum Fm” και τον Δημήτρη Κολιό, ο Αερολιμενάρχης του κρατικού αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, κ. Στέλιος Ζαντανίδης, διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση, και δήλωσε πως πρόκειται περί προγραμματισμένης άσκησης.

Είναι παντελώς ψευδές αυτό, fake news, αυτή είναι μια πραγματική αγγελία, υπάρχει η αγγελία. Είναι μια από τις εκατοντάδες αγγελίες που βγαίνουν κάθε χρόνο για ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού στην περιοχή μας και σε άλλες περιοχές του εναέριου χώρου μας.

Φυσικά και δεν κλείνει ο εναέριος χώρος για έναν μήνα. Φυσικά και δεν σχετίζεται με το θέμα της Ουκρανίας. Φυσικά και δεν σχετίζεται με παρακολούθηση αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο.

Είναι μια άσκηση προγραμματισμένη, της Πολεμικής Αεροπορίας , σε συνεργασία πάντα με την εναέρια υπηρεσία του αεροδρομίου «Δημόκριτος». Η κυκλοφορία πολιτικής ή στρατιωτικής πτήσης διακόπτεται σε συγκεκριμένα, μικρά διαστήματα κάθε μέρα, δεν επηρεάζεται καμία πολιτική, εμπορική ή εκπαιδευτική πτήση, και όλα γίνονται σε συνεννόηση και απόλυτη ασφάλεια μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας , του στρατού και της εναέριας κυκλοφορίας της Αλεξανδρούπολης. Οπότε, αυτό που αναφέρεται είναι εντελώς ψευδές.

(…) Επί του πρακτέου να σας πω, εγώ ήμουν βάρδια σήμερα από τις έξι το πρωί μέχρι τώρα που κατέβηκα από τον πύργο ελέγχου είχαμε περισσότερες από εκατό (100) κινήσεις εκπαιδευτικών και πολιτικών αεροσκαφών στη δικιά μας περιοχή και σε όλη τη Θράκη και μέχρι τη Λήμνο, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου από την εν λόγω αγγελία. Μιλάμε για εκπαιδευτικά, για πολιτική κυκλοφορία, για στρατιωτική κυκλοφορία, τα πάντα είχαμε σήμερα το πρωί.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Ζαντανίδη (00:00-04:35)

Στα επίμαχα δημοσιεύματα αναφέρεται πως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου ΝΟΤΑΜ, δηλαδή αεροπορική οδηγία, δια της οποίας απαγορεύονταν όλες οι στρατιωτικές πτήσεις πάνω από το Νομό Έβρου από την 1η έως την 28η Μαρτίου.

Ωστόσο, η μοναδική οδηγία που φαίνεται δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της ΥΠΑ αφορά στην απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας λόγω της υψηλής επικινδυνότητας.

Notam για απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας
24/2/2022
Ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

ΘΕΜΑ: Notam για απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), μετά από το Δελτίο Πληροφοριών του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΑSA), σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών λόγω της υψηλής επικινδυνότητας που υπάρχει στην περιοχή από την στρατιωτική δραστηριότητα.

Επίσης η αεροπορική οδηγία συνιστά στους αερομεταφορείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν την χρήση του εναέριου χώρου και στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας.
Συγκεκριμένα η notam προβλέπει τα ακόλουθα:
*Τα πολιτικά αεροπλάνα απαγορεύεται να εισέρχονται σε όλο τον εναέριο χώρο (FIR) της Ουκρανίας.
*Λόγω υψηλής επικινδυνότητας συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι διελεύσεις πολιτικών αεροσκαφών από τους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η αεροπορική οδηγία έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει από σήμερα Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 έως την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.   

Πώς λειτουργούν οι αεροναυτικές αγγελίες

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Ζαντανίδη, και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει αναλυτικά πώς λειτουργούν οι αεροναυτικές αγγελίες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Αερολιμενάρχη του αεροδρομίου «Δημόκριτος» μας γνωστοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

Η επίμαχη αεροναυτική αγγελία δεσμεύει μέρος του εναέριου χώρου το Έβρου και της Ροδόπης, από την 1η Μαρτίου του 2022 έως και την 28η Μαρτίου του 2022.

Ωστόσο, αυτή η χρονική δέσμευση δεν συνεπάγεται την απαγόρευση πτήσεων σε αυτόν τον εναέριο χώρο για τα στρατιωτικά αεροσκάφη. Με απλά λόγια, ο χώρος δεν δεσμεύεται για κάθε μέρα και για όλη τη μέρα.

Στην πράξη, σε συνεννόηση με την πολεμική αεροπορία, ενημερωνόμαστε πότε έχουμε τη διέλευση ενός στρατιωτικού αεροσκάφους και αναλόγως ρυθμίζουμε την κυκλοφορία άλλων αεροσκαφών. Προφανώς, όποιος δεν ξέρει να διαβάζει αγγελίες, τις διαβάζει όπως θέλει…

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την επίμαχη αεροναυτική αγγελία, η οποία δημιουργήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 2022:

Στην αρχή ορίζεται και ο σκοπός της, ο οποίος εν προκειμένω αφορά κίνηση πολεμικών αεροσκαφών. Στη συνέχεια, ορίζεται με συντεταγμένες ο εναέριος χώρος που «δεσμεύεται» καθώς και το χρονικό διάστημα της «δέσμευσης». Τέλος, αναφέρεται πως κάθε πτήση γίνεται πάντα σε συνεννόηση με την τοπική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας, εδώ με την υπηρεσία κρατικού αερολιμένα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ισχυρισμός ότι εξαιτίας του πολέμου που διεξάγεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία «κλείνει» για έναν μήνα ο εναέριος χώρος του Εβρου για όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη είναι αναληθής.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).