Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Το βίντεο με το “θαύμα” στους Αγίους ΙσιδώρουςΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Fact check: Το βίντεο με το “θαύμα” στους Αγίους Ισιδώρους

1 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Άνδρας φαίνεται να σηκώνεται όρθιος από αναπηρικό καροτσάκι μετά την "ευλογία" που λαμβάνει από τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη.

Συμπέρασμα:

Ο άνδρας που εμφανίζεται στο επίμαχο βίντεο δήλωσε στα Εllinika Hoaxes ότι έχει κινητικά προβλήματα, παρόλα αυτά μπορεί να περπατήσει μικρές αποστάσεις με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού. Ανέφερε ακόμη ότι δεν θεραπεύτηκε, από το πρόβλημα υγείας που έχει, μετά την "ευλογία" που δέχθηκε από τον ιερέα.

Περισσότερες από 10,000 κοινοποιήσεις και πάνω από 1.2 εκατομμύρια προβολές έχει στο Facebook ένα βίντεο από τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων στο Λυκαβηττό. Τα πλάνα είναι από Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων στο Λυκαβηττό, την 27η Μαρτίου 2022 (Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως) και δείχνουν έναν άνδρα που κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι να σηκώνεται από αυτό μετά την “ευλογία” που φέρεται να λαμβάνει από τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη.

Ακολουθεί το βίντεο, όπως αυτό αναρτήθηκε στην σελίδα “Αγαπώ το Χριστό” στο Facebook.

Με τη περίπτωση του ιερέα Δημήτριου Λουπασάκη, και τα “θαύματα” που φαίρεται να έκανε, είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερο άρθρο μας που δημοσιεύθηκε το 2018. Αφορμή για το άρθρο αποτέλεσε η μεγάλη διάδοση δημοσιευμάτων στα οποία αναφέρονταν ότι ο εν λόγω ιερέας έκανε “θαύμα” στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στο Λαγκαδά με έναν άνθρωπο ο οποίος υποτίθεται πως δεν μπορούσε να περπατήσει. Ωστόσο το εν λόγω άτομο, όπως μας δήλωσε, μπορούσε και πριν τη συνάντησή του με τον ιερέα να σταθεί όρθιος και να περπατήσει χωρίς να χρησιμοποιεί συνέχεια πατερίτσες.

Δήλωση για το θέμα του ιερέα είχαν κάνει τότε στα Εllinika Hoaxes εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, πρωτ. Παναγιώτης Χαβατζάς, μας είχε δηλώσει ότι: 

Υπάρχει επιφύλαξη εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής.

Επίσης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, μας είχε δηλώσει τα εξής:

Διεξάγεται έρευνα για τον ιερέα, από την Αρχιεπισκοπή, έπειτα από καταγγελίες.

Έκτοτε δεν υπήρξε κάποια νεότερη ενημέρωση για την πορεία της έρευνας.

Τι ισχύει

Τα Ellinika Hoaxes εντόπισαν τον άντρα που καθόταν στο καροτσάκι και φαίνεται στο υπό εξέταση βίντεο να λαμβάνει την “ευλογία” του ιερέα. Πρόκειται για τον Σταύρο Β., 42 ετών, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Πτολεμαΐδα.

Ο Σταύρος Β. μας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το περιστατικό που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων στο Λυκαβηττό:

Έχω σκλήρυνση κατά πλάκας τα τελευταία 8 χρόνια. Δεν είμαι ανάπηρος, όπως φημολογείται. Έχω κινητικά προβλήματα σε ένα από τα δυο κάτω άκρα και χρησιμοποιώ μπαστούνι για μικρές αποστάσεις. Για πιο μεγάλες έχω καροτσάκι.

Έχω βαθιά πίστη στο Θεό και σκέφτηκα να πάω στον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη στους Αγίους Ισιδώρους να με βοηθήσει με τον θαυματουργό Τίμιο Σταυρό. Πήγα την περασμένη Κυριακή 27/3. Περίμενα ώρα και κάποια στιγμή με πλησίασε ο ιερέας και ακούμπησε τα χέρια του στο κεφάλι μου. Δεν είχε το θαυματουργό Σταυρό μαζί του.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, μετά την ευλογία του ιερέα, σηκώθηκα με δυσκολία. Όμως περπάτησα στη συνέχεια με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ότι πριν και είναι αλήθεια ότι ο ιερέας με ενθάρρυνε.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να πω ότι αποθεραπεύθηκα. Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν εξαφανίστηκε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πρόσφατες φωτογραφίες (ημερομηνία λήψης 20/2/2022) που ο ίδιος μας παρέθεσε. Σε αυτές φαίνεται ότι χρησιμοποιεί μπαστούνι για να σταθεί όρθιος.

Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι, σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο ιερέας Δημήτριος Λουπασάκης είχε υποστηρίξει ότι δεν κάνει αυτός τα θαύματα, αλλά ο Τίμιος Σταυρός, που εντοπίζει και το πρόβλημα υγείας. Το γεγονός ότι ο σταυρός είναι αυτός που υποδεικνύει το σημείο του σώματος που υπάρχει πρόβλημα και το θεραπεύει, το αναφέρει ο ιερέας και σε πιο πρόσφατες τοποθετήσεις του.

Όμως, στο υπό εξέταση βίντεο ο ιερέας δεν φαίνεται να κρατάει ανά χείρας τον Τίμιο Σταυρό. Αυτό, επιβεβαιώνεται και από τη δήλωση στα ΕΗ του 42χρονου πιστού.

Συμπέρασμα

Ο Σταύρος Β., ο άνδρας που καθόταν στο καροτσάκι στο επίμαχο βίντεο, μας δήλωσε ότι μετά την “ευλογία” δεν αποθεραπεύτηκε ούτε εξαφανίστηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Ο 42χρονος από την Πτολεμαΐδα έχει κινητικά προβλήματα, παρόλα αυτά μπορεί να διανύσει μικρές αποστάσεις με τη βοήθεια μπαστουνιού.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).