Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει πρόσφατη έκρηξη στο Αζοφστάλ στη ΜαριούποληΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει πρόσφατη έκρηξη στο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

20 Απρ
2022

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει έκρηξη στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, τον Απρίλιο του 2022.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για βίντεο που δείχνει έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Μπαλακλέγια της Ουκρανίας, το Μάρτιο του 2017.

Στις 19 Απριλίου 2022 κυκλοφόρησε σε ελληνικά ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο μεγάλης έκρηξης, συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό ότι δείχνει πρόσφατη έκρηξη στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Ωστόσο, πρόκειται για βίντεο που έχει ληφθεί προ πενταετίας, σε άλλη περιοχή της χώρας.

Παραδείγματα: 15minutes.gr, candiadoc.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Συγκλονιστικό βίντεο από έκρηξη στο εργοστάσιο Azovstal αισθητή σε απόσταση 100 χιλιομέτρων!

Η έκρηξη σημειώθηκε στην Ανατολική Μαριούπολη, στην Ουκρανία, εκεί όπου βρίσκεται το εργοστάσιο Azovstal και έγινε αισθητή σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Συγκλονιστικό βίντεο από την έκρηξη βλημάτων μεγάλης ισχύος στην περιοχή που βρίσκονται τα εργοστάσια Azovstal στην βιομηχανική ζώνη της ανατολικής Μαριούπολης βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Κανείς δεν ξέρει τι είδους πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν. Ωστόσο η έκρηξη σύμφωνα με αναφορές έγινε αισθητή σε απόσταση 100 χιλιομέτρων!

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός από τις 12.00 το μεσημέρι, δίνοντας διορία από τις 14.00 έως τις 16.00 στους 1.000 κατοίκους και τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί να παραδοθούν.

Το τελεσίγραφο απέρριψαν οι ουκρανικές δυνάμεις και πριν από λίγο, καταγράφηκε η έκρηξη μεγάλης ισχύος στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν επιζώντες.

Τι ισχύει

Πράγματι, στις 19 Απριλίου 2022 κυκλοφόρησαν πληροφορίες για βομβαρδισμό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη από τη Ρωσία. Σε πολλές ιστοσελίδες αντλήθηκε το εξής βίντεο από ανάρτηση στο Twitter, που έχει πλέον διαγραφεί. Αντίστοιχη ανάρτηση μπορείτε να δείτε εδώ.

Το εν λόγω βίντεο, όμως, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τις 23 Μαρτίου 2017, όταν και συνέβη μεγάλη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη Μπαλακλέγια, πόλη στην επαρχία του Χαρκόβου, επίσης στην Ουκρανία.

Πηγή στιγμιοτύπου: YouTube
Στιγμιότυπο από το βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Πηγή: Twitter

Το αρχικό βίντεο, στην πλήρη μορφή του, μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Η τοποθεσία λήψης είναι πράγματι στην πόλη Μπαλακλέγια της Ουκρανίας, και αυτό μπορεί να διασταυρωθεί με την δορυφορική εικόνα από το Google Maps, λαμβάνοντας υπόψη τα κτίρια που διακρίνονται στην αρχή του βίντεο.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το εξεταζόμενο βίντεο αναληθώς παρουσιάζεται ως πρόσφατο και σχετικό με έκρηξη στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, τον Απρίλιο του 2022. Πρόκειται για βίντεο που δείχνει έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών, στην πόλη Μπαλακλέγια (Επαρχία Χαρκόβου, Ουκρανία), το Μάρτιο του 2017.