Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι ισχύει με τις διαδικασίες για την υιοθεσία του Παύλου Αρζόγλου-Ακρίτα και τις σχέσεις του με την Ε. ΑκρίταΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τι ισχύει με τις διαδικασίες για την υιοθεσία του Παύλου Αρζόγλου-Ακρίτα και τις σχέσεις του με την Ε. Ακρίτα

13 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο γιος της Έλενας Ακρίτα σταμάτησε να της μιλάει όταν έμαθε για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την υιοθεσία του. Η Ακρίτα υιοθέτησε τον γιο της από γυναίκα Πολωνικής καταγωγής που διέμενε μόνιμα και εργαζόταν στην Ελλάδα. Όταν οι βιολογικοί γονείς ζήτησαν το παιδί τους πίσω η Ακρίτα τους ξεφτίλισε στα δικαστήρια και δεν τους το έδωσε.

Συμπέρασμα:

Η Έλενα Ακρίτα και ο γιος της, Παύλος Αρζόγλου-Ακρίτας σε κοινή τους επιστολή δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη κατά των διαχειριστών της σελίδας που δημοσίευσαν τον υπό εξέταση ισχυρισμό. Στα επίσημα έγγραφα που αφορούν την υιοθεσία και τα οποία εξέτασαν τα Ellinika Hoaxes ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται.

Στα τέλη Μαρτίου 2022 η σελίδα “Έλενα Ακρίτα FAKE News” στο Facebook καταφέρθηκε εναντίον της Έλενας Ακρίτα μέσω σχετικής ανάρτησης. Η εν λόγω δημοσίευση αφορούσε τις σχέσεις που διατηρεί η δημοσιογράφος με τον γιο της και την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την υιοθεσία του.

Ο διαχειριστής της εν λόγω σελίδας, για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, κοινοποίησε ένα στιγμιότυπο από σχόλιο που έγινε σε δημοσίευση στο Facebook. Σε αυτό αναγράφονται τα ακόλουθα:

(διεγραμμένο όνομα)… της Ακριτα δεν της μιλαει το παιδι που υιοθετησε γιατι μπουχτισε την κακια της!! Ας την ρωτησει καποιος ποσα χρονια εχει να της μιλησει ο γιος της! Ασε που οταν εμαθε πως τον πηρε απο την μανα του την σιχαθηκε εντελως! Νομιζει η απαισια οτι δεν ξερει κανεις ποια ειναι;; Η Ακρίτα ειχε μια Πολωνεζα υπηρετρια κοπελιτσα που εμεινε εγκυος απο εναν Πολωνο που ομως την παρατησε. Τοτε η ακριτα της ειπε να υιοθετησει αυτη το παιδι. Δεχτηκε η αλλη και της το εδωσε μολις το γεννησε, παιρνοντας καποια λεφτα και φυσικα εφαγε ποδι απο το σπιτι της μεγαιρας. Γυρισε στην Πολωνια και για κακη της τυχη της στριντζως τα ξαναβρηκε με τον πατερα του παιδιου της. Παντρευτηκαν και ζητησαν το παιδι τους πισω. Η Ακριτα τους ξεφτιλισε στα δικαστηρια και δεν τους εδωσε το παιδι. Τετοια ειναι. Και θα φερθει σε σενα ή σε αλλους με εντιμοτητα;; Ο γιος της τα εμαθε αυτα μεγαλος οταν γνωρισε την μανα του και εκανε τον χαμο στην Ακριτα. Εκτοτε παγωσαν οι σχεσεις τους και τα τελευταια χρονια εχει εξαφανιστει εντελως απο την ζωη της. Τα ηξερες

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση που έγινε στη σελίδα “Έλενα Ακρίτα FAKE News” στο Facebook.

Τι ισχύει

Οι σχέσεις της Ε. Ακρίτα με τον γιο της

Το υπό εξέταση κείμενο ξεκινάει αναφέροντας ότι ο γιος της κ. Ακρίτα έχει χρόνια να της μιλήσει. Το γεγονός διαψεύδει η ίδια με έμμεσο τρόπο σε δημόσια τοποθέτηση. Συγκεκριμένα, μία ημέρα μετά την δημοσίευση της υπό εξέταση ανάρτησης, η κ. Ακρίτα κοινοποίησε, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook, μία επιστολή την οποία συνυπογράφει με το γιο της, Παύλο Ακρίτα-Αρζόγλου, και στην οποία δηλώνει ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη κατά των διαχειριστών της σελίδας αλλά και των χρηστών που συμμετείχαν “στο βορβορώδη αυτό διάλογο”.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση που έκανε η κ. Έλενα Ακρίτα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.
Η υπόθεση της υιοθεσίας

Στο υπό εξέταση κείμενο απαριθμούνται μια σειρά από ισχυρισμούς οι οποίοι δημιουργούν ερωτηματικά σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την υιοθεσία του Παύλου Αρζόγλου-Ακρίτα.

Σε αυτά επιχείρησε να απαντήσει η κ. Ακρίτα με νεότερη ανάρτησή της στις 27 Μαρτίου 2022. Όπως η ίδια υποστηρίζει, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την διακρατική υιοθεσία ανήλικου σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης (29/5/1993). Επίσης, τόνισε ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ την βιολογική μητέρα του γιου της.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση που έκανε η κ. Έλενα Ακρίτα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Η κ. Ακρίτα απέστειλε στα Ellinika Hoaxes τα επίσημα έγγραφα τα οποία αφορούν την υπόθεση της υιοθεσίας του γιου της.

Τα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτά καταδεικνύουν ότι οι βιολογικοί γονείς του Παύλου Αρζόγλου-Ακρίτα έχουν πολωνική ιθαγένεια. Ακόμη, ότι η βιολογική του μητέρα εργαζόταν εκείνο το διάστημα ως δημόσιος υπάλληλος σε πόλη που βρίσκεται στην βορειοανατολικό μέρος της χώρας.

Η διαδικασία της υιοθεσίας φαίνεται πως είχε ξεκινήσει επισήμως λίγους μήνες μετά την γέννηση του Παύλου (γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1992), συγκεκριμένα στις αρχές Μαρτίου του 1993, και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, ο γιος της γεννήθηκε στην πόλη διαμονής της βιολογικής του μητέρας στην Πολωνία και πολιτογραφήθηκε στην Ελλάδα μετά την υιοθεσία του από το ζεύγος Αρζόγλου-Ακρίτα.

Ένα χρόνο αργότερα, συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου του 1994, η βιολογική μητέρα φέρεται να έχει καταθέσει αναφορά για να αναιρέσει την υιοθεσία. Στην εν λόγω αναφορά, απάντησε με έγγραφό του ο κ. Αριστείδης Π. Χιωτέλλης, νομικός σύμβουλος της Ε. Ακρίτας και του Κ. Αρζόγλου, στο οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία, η υιοθεσία έχει καταστεί αμετάκλητη κι ότι δεν είναι δυνατή η προσβολή της. Μάλιστα, αναγράφεται ότι για το θέμα έχουν ενημερωθεί υπάλληλοι της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα μετά από επίσκεψη του ιδίου στα γραφεία της.

Όπως μας ενημέρωσε η κ. Ακρίτα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαιτούμενες από το νόμο ενέργειες κατά των διαχειριστών της σελίδας.

Συμπέρασμα

Στα επίσημα έγγραφα που αφορούν την υιοθεσία από το ζεύγος Ακρίτα – Αρζόγλου τα οποία εξέτασαν τα Ellinika Hoaxes δεν εντοπίστηκαν δεδομένα που να επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρονται στην δημοσίευση που αναρτήθηκε στη σελίδα του Facebook “Έλενα Ακρίτα FAKE News”. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που έκαναν η Έλενα Ακρίτα και ο γιος της Παύλος Αρζόγλου Ακρίτας, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των διαχειριστών της σελίδας.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).