Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο τραγουδιστής του Kalush Orchestra ΔΕΝ χαιρέτησε ναζιστικά στη EurovisionHOAXES FAKE NEWS

Όχι, ο τραγουδιστής του Kalush Orchestra ΔΕΝ χαιρέτησε ναζιστικά στη Eurovision

21 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Kalush Orchestra, που πρώτευσε στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2022 εκπροσωπώντας την Ουκρανία, απηύθυνε ναζιστικό χαιρετισμό κατά την αποχώρησή του από τη σκηνή.

Συμπέρασμα 1:

Ο ισχυρισμός ότι ο τραγουδιστής του Kalush Orchestra, που πρώτευσε στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2022 εκπροσωπώντας την Ουκρανία, απηύθυνε ναζιστικό χαιρετισμό αποχωρώντας από τη σκηνή είναι ψευδής. Ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται σε επιλεκτική παρουσίαση μεμονωμένου στιγμιότυπου από το βίντεο της εκδήλωσης, υπό συγκεκριμένη γωνία λήψης. Βίντεο από την αποχώρηση του συγκροτήματος υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για απλό χαιρετισμό προς το κοινό, με ανοιχτά δάκτυλα, όχι ναζιστικό χαιρετισμό.

Ισχυρισμός 2:

Η παρουσιάστρια της Πολωνίας στη Eurovision 2022 απηύθυνε ναζιστικό χαιρετισμό κατά τη μετάδοση του διαγωνισμού.

Συμπέρασμα 2:

Η παρουσιάστρια σχημάτισε το σήμα της νίκης (V), όπως αποδεικνύεται από σημεία του βίντεο όπου είναι ορατά τα δάκτυλα χεριού της.

Γνώρισε διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Μάιο του 2022 ο ισχυρισμός πως ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Kalush Orchestra απηύθυνε ναζιστικό χαιρετισμό στο κοινό κατά την αποχώρησή του από τη σκηνή του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision. Μια προσεκτικότερη ανάλυση των βίντεο από την αποχώρηση των νικητών του διαγωνισμού δείχνει ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το ίδιο ισχύει και για την Πολωνίδα παρουσιάστρια, που δήθεν προέβη επίσης σε ναζιστικό χαιρετισμό.

Παραδείγματα: el.gr, newsgreece.gr, ELNEWS (κανάλι Rumble)

ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ μόνο στο ΕΛ: Οι Ουκρανοί νικητές της Eurovision χαιρετούν ΧΙΤΛΕΡΙΚΑ μόλις φεύγουν από την κεντρική σκηνή

Υψωμένο χέρι όπως οι ΝΑΖΙ!!! Άνοιξε το καπάκι και βγήκε η σάπια μυρωδιά του διεθνιστικού διαγωνισμού…

Δεν υπάρχουν Ναζί στην Ουκρανία; Και όμως η Eurovision ξεφτιλίστηκε σε ένα βίντεο που θα δείτε μόνο στο ΕΛ!

Οι Ουκρανοί νικητές του διαγωνισμού, για τους οποίους ακούστηκαν δακρύβρεχτα λόγια από τους Δημοκράτες της Ευρώπης, φεύγουν από την σκηνή με έναν χιτλερικό χαιρετισμό!

Συγκεκριμένα ο τραγουδιστής του συγκροτήματος υψώνει χιτλερικά το δεξί του χέρι, καθώς μέλος της μπάντας τον κρατάει αγκαλιά! Ούτε αυτό το βίντεο θα παιχτεί στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης!

Η εμφάνιση χειρονομιών που έστω και ελάχιστα θυμίζουν τον χαιρετισμό του Χίτλερ έχει κοστίσει σε πολλούς την καριέρα τους στον καλλιτεχνικό και αθλητικό κόσμο!

Στην Γερμανία πας αμέσως στα δικαστήρια. Όχι όμως αν είσαι Ουκρανός και πολεμάς την Ρωσία! Τα σχόλια δικά σας:

Παράδειγμα αναρτήσεων σε Facebook και Twitter:

Το απόσπασμα βίντεο που σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύει τον εξεταζόμενο ισχυρισμό είναι το εξής:

Σε άλλες περιπτώσεις, ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε συνοδεία μιας φωτογραφίας-στιγμιότυπο με τον τραγουδιστή, με την επισήμανση ότι τον ίδιο ναζιστικό χαιρετισμό πραγματοποίησε και η παρουσιάστρια της Πολωνίας.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός ότι ο 28χρονος Oleg Psyuk, τραγουδιστής του συγκροτήματος Kalush (ή Kalush Orchestra), που εκπροσώπησε την Ουκρανία στο διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2022 και έλαβε την πρώτη θέση, πραγματοποίησε επί σκηνής ναζιστικό χαιρετισμό, έχει γνωρίσει διάδοση παγκοσμίως. Άρθρα κατάρριψης του εν λόγω αβάσιμου, όπως θα δείξουμε παρακάτω, ισχυρισμού έχουν συντάξει οργανισμοί ελέγχου γεγονότων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Η εντύπωση για το σχηματισμό «ναζιστικού χαιρετισμού» δίνεται υπό συγκεκριμένη οπτική γωνία λήψης, και, εάν ληφθεί υπόψη όλη η σκηνή της αποχώρησης, και όχι μόνο το σύντομο απόσπασμα μερικών δευτερολέπτων ή μια μεμονωμένη φωτογραφία, καθίσταται σαφές ότι ο τραγουδιστής απλώς χαιρετά το κοινό.

Το σχετικό απόσπασμα από την επίσημη μετάδοση της Eurovision 2022 (15/05/2022), που αναπαρήχθη με ελληνικό σχολιασμό και από την ΕΡΤ, μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω (στο 04:04:18 του βίντεο):

Όπως γίνεται σαφές από τα δευτερόλεπτα του βίντεο πριν το «επίμαχο» σημείο, ο τραγουδιστής απευθύνει χαιρετισμό προς το κοινό με ανοικτά τα δάκτυλα του χεριού του.

Στιγμιότυπα από το βίντεο της Eurovision 2022 στο YouTube. Επεξεργασία: Ellinika Hoaxes.

Η χειρονομία χαιρετισμού του προς το κοινό με ανοικτά δάχτυλα είναι σαφής και υπό διαφορετική γωνία λήψης του περιστατικού της αποχώρησης από τη σκηνή. Σε βίντεο που ανήρτησε χρήστης στο Twitter, διακρίνονται με σαφήνεια τα ανοιχτά δάχτυλα του τραγουδιστή.

Πηγή στιγμιοτύπου: Twitter/@danitcitas. Επεξεργασία: Ellinika Hoaxes.

Συνολικά, το στιγμιότυπο που κυκλοφορεί δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο Oleg Psyuk πραγματοποίησε ναζιστικό χαιρετισμό.

Το ίδιο ισχύει και για την παρουσιάστρια της πολωνικής τηλεόρασης, ηθοποιό Ida Nowakowska, που εμφανίστηκε σε διαφορετικό χρονικό σημείο της μετάδοσης του διαγωνισμού, κατά το στάδιο της βαθμολογίας. Συγκεκριμένα, ενώ στο βίντεο φαίνεται πως σηκώνει το δεξί χέρι της, λόγω της γωνίας λήψης δεν είναι γενικά εμφανή τα δάκτυλά της. Ωστόσο, σε σημεία του βίντεο που τα δάκτυλά της διακρίνονται, η Πολωνίδα παρουσιάστρια έχει σχηματίσει το γνωστό σήμα της νίκης (V). Είναι μία κίνηση που συχνά χρησιμοποιεί η εν λόγω γυναίκα, όπως φαίνεται και από το προφίλ της στο Instagram.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο τραγουδιστής του Kalush Orchestra, που πρώτευσε στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2022 εκπροσωπώντας την Ουκρανία, απηύθυνε ναζιστικό χαιρετισμό αποχωρώντας από τη σκηνή είναι ψευδής. Ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται σε επιλεκτική παρουσίαση μεμονωμένου στιγμιότυπου από το βίντεο της εκδήλωσης, υπό συγκεκριμένη γωνία λήψης. Βίντεο από την αποχώρηση του συγκροτήματος υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για απλό χαιρετισμό προς το κοινό, με ανοιχτά δάκτυλα, όχι ναζιστικό χαιρετισμό.

Επίσης, αβάσιμος είναι και ο ισχυρισμός ότι η παρουσιάστρια της πολωνικής τηλεόρασης σχημάτισε ναζιστικό χαιρετισμό. Η παρουσιάστρια σχημάτισε το σήμα της νίκης (V), όπως αποδεικνύεται από σημεία του βίντεο όπου είναι ορατά τα δάκτυλα χεριού της.