Ποιοι είμαστε
Αρχική Επανακυκλοφορία της ιστορίας του «15χρονου» Δημήτρη Χατζή ως πρόσφατηΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ

Επανακυκλοφορία της ιστορίας του «15χρονου» Δημήτρη Χατζή ως πρόσφατη

30 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο 15χρονος Δημήτρης Χατζής έφτιαξε πρόσφατα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τα ΜΜΕ δεν τον έχουν αναδείξει.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για είδηση του 2015, και έκτοτε ο Δημήτρης Χατζής έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις σε ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Σε αναρτήσεις στο Facebook από το 2021 και 2022, κυκλοφορεί η ιστορία για τον «15χρονο Δημήτρη Χατζή» από την Καβάλα, που έφτιαξε πρόσφατα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τα ΜΜΕ δεν τον έχουν αναδείξει. Πρόκειται για παλαιότερη ιστορία, η οποία σήμερα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook (2022 και 2021):

Παραδείγματα άρθρων (2021): diaforetiko.gr, singleparent.gr, i-diakopes.gr, mouzakinews.gr, mainlynews.gr, newsitamea.gr

Παραδείγματα άρθρων (2022): diaforetiko.gr, i-diakopes.gr, protinewskorinthias.gr, net-time.gr, piraeuspress.gr, coollife.gr, readabout.gr, odigos-pierias.gr, fumara.gr, freshnews.gr, zwnews.gr

Τι ισχύει

Ο Δημήτρης Χατζής από την Καβάλα πράγματι κατασκεύασε ένα ρομπότ με μικρό κόστος, και χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Ωστόσο, αυτό συνέβη το 2015, δεν πρόκειται για πρόσφατη είδηση, όπως αφήνουν να εννοηθεί τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα. Το 2021 και το 2022, όταν και επανακυκλοφόρησε η είδηση, ο Δημήτρης Χατζής δεν ήταν 15χρονος.

Τα άρθρα και οι αναρτήσεις που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες βασίζονται σε πληροφορίες από δημοσιεύματα του 2015 που αναρτήθηκαν στις ενημερωτικές ιστοσελίδες iefimerida.gr και news247.gr.

Εκτός από την ηλικία του, τότε, μαθητή Λυκείου, έντονη συναισθηματική φόρτιση (που εύλογα προκαλεί μεγαλύτερη πιθανότητα αλληλεπίδρασης με την ανάρτηση) έχει η εξής φράση, που κυκλοφορεί στις περισσότερες δημοσιεύσεις:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ. 15 χρονών.

Του υποκλίνεται όλος ο πλανήτης, αλλά τα ελληνικά κομματικά και μιντιακα μπουρδελα, δεν του κάνουν την τιμή.

Διερευνώντας την εγκυρότητα του ειδικότερου αυτού ισχυρισμού, ότι δηλαδή ο εν λόγω μαθητής δεν έχει βήμα στα ΜΜΕ, διαπιστώσαμε ότι ο Δημήτρης Χατζής έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις σε ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, ενώ ειδήσεις για αυτόν έχουν διανεμηθεί και από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναλυτικότερα, η είδηση της κατασκευής του ρομπότ «Troopy» (ρομποτικού ανθρωποειδούς «InMoov»), και της βράβευσής του τον Οκτώβριο του 2015 στο 6ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής διαδόθηκαν ευρέως σε ενημερωτικές ιστοσελίδες κυρίως μέσω του ΑΠΕ ή με αυτοτελή ρεπορτάζ όπως του News247. Η είδηση μεταδόθηκε και από τον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Το 2016, ρεπορτάζ του ΑΠΕ και περιφερειακού καναλιού έκαναν αναφορά σε περιπέτεια του ρομπότ του όταν ταξίδεψε στο Παρίσι, με αφορμή διεθνή τεχνολογική έκθεση. Την ίδια χρονιά, ο Δημήτρης Χατζής συμμετείχε στα TEDx Talks που είχαν διοργανωθεί στην Καβάλα.

Επιπλέον, έδωσε συνέντευξη στο ταξιδιωτικό περιοδικό Blue της αεροπορικής εταιρίας Aegean Airlines (τεύχος 58, σελ. 66).

Όπως αναφέρεται στην προσωπική ιστοσελίδα του, έλαβε υποστήριξη από την Αμερικανική Πρεσβεία και το ίδρυμα Fulbright Foundation, προκειμένου να συμμετάσχει στο θερινό σχολείο MIT Launch Summer Program 2016.

Το 2018, έγινε γνωστό ότι βραβεύθηκε στο διαγωνισμό “Nissan Generation N 2018”.

Το 2019, παρουσιαζόμενος πλέον ως φοιτητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετείχε τον Ιούλιο ως ομιλητής στην «23η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργάνωσε ο Economist. Την ίδια χρονιά, το Σεπτέμβριο, είχε μιλήσει σε τηλεοπτική εκπομπή του Open TV («Ώρα Ελλάδος 05:30»).

Κατά το έτος 2020, όταν και ανέπτυξε το Ascos Case – ένα καινοτόμο ξύλινο DIY κουτί (θήκη) κεντρικής μονάδας σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή, συνέστησε τον Οκτώβριο ατομική επιχείρηση με έδρα την Καβάλα, και δημιούργησε τη σχετική ιστοσελίδα ascosdesign.com. Εντοπίζονται στοιχεία για διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης κεφαλαίων για την υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος στην πλατφόρμα Kickstarter (συγκεντρώθηκαν 3,860 ευρώ).

Το Δεκέμβριο του 2020, εντοπίζεται συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 (Εκπομπή «Περίμετρος»), αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό ENA Channel. Αναλυτικό ρεπορτάζ για την πρόοδό του δημοσιεύθηκε, παράλληλα, στο ΑΠΕ. Στα τέλη Δεκεμβρίου, κυκλοφόρησε συνέντευξή του και στο έντυπο περιοδικό Speaknews.

Το 2021, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό, είχε συχνή παρουσία στα ΜΜΕ, με αφορμή την προαναφερθείσα startup (νεοφυή επιχείρησή του) στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ειδικότερα, έδωσε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik κατά το μήνα Απρίλιο. Τον Ιούνιο είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο greekreporter.com, και αργότερα στο newsbomb.gr. Τον Ιούλιο, μίλησε στο iefimerida.gr, καθώς και στο mothersblog.gr. Τον Οκτώβριο, έδωσε συνέντευξη στο Eupolis.

Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2021 είχε πραγματοποιήσει συνέντευξη και στην τηλεοπτική εκπομπή «Ο3» της ΕΡΤ.

Συνολικά, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο επιμέρους ισχυρισμός πως τα μέσα ενημέρωσης «δεν του κάνουν την τιμή» παρ’ όλο που είναι γνωστή η επιτυχία του.

Συμπέρασμα

Η είδηση ότι «ο 15χρονος Δημήτρης Χατζής έφτιαξε ρομπότ» είναι μεν αληθινή, πρόκειται όμως για ιστορία προ επταετίας (2015), και δεν είναι πρόσφατη – όπως παραπλανητικά παρουσιάζεται σε αναδημοσιεύσεις της το 2021 και 2022.

Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη τις κατά καιρούς συνεντεύξεις που έχει δώσει σε ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, είναι αναληθές να υποστηριχθεί πως τα ΜΜΕ δεν τον έχουν φιλοξενήσει.