Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτά τα ρομπότ δεν σχεδιάστηκαν για να μαζεύουν πτώματα από τους δρόμουςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτά τα ρομπότ δεν σχεδιάστηκαν για να μαζεύουν πτώματα από τους δρόμους

30 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ειδικά μηχανήματα σχεδιάστηκαν για να μαζεύουν πτώματα από τους δρόμους.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για ρομπότ διάσωσης που σχεδιάστηκε στην Ιαπωνία το 2009 και χρησιμοποιείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Τόκιο για τη μεταφορά και διάσωση τραυματιών από σημεία έκτακτης ανάγκης, όπου η πρόσβαση είναι αδύνατη για τους πυροσβέστες.

Τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα προβάλλουν τον ισχυρισμό πως σχεδιάστηκαν μηχανήματα για να μαζεύουν ανθρώπινες σορούς από τους δρόμους. Ωστόσο ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook:

Το βίντεο που πλαισιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό:

Τι ισχύει

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός εμφανίστηκε αρχικά στο προφίλ the_great_awaqening στο TikTok, και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως το όνομα του προφίλ είναι επίτηδες γραμμένο με λανθασμένη ορθογραφία. Το “Q” παραπέμπει στην συνωμοσιολογική θεωρία QAnon, ισχυρισμοί της οποίας έχουν κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα και έχουν καταρριφθεί σε σειρά προηγούμενων άρθρων μας.

Το ρομπότ που παρουσιάζει το εν λόγω βίντεο είναι υπαρκτή κατασκευή, ωστόσο δεν προορίζεται για τη συλλογή ανθρωπίνων σορών από τους δρόμους. Πρόκειται για ένα ρομπότ διάσωσης, Ιαπωνικής κατασκευής, το οποίο παρουσιάστηκε το 2009 και χρησιμοποιείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Τόκιο για την ασφαλή απομάκρυνση και διάσωση τραυματιών από σημεία καταστροφής. Μια επίδειξη της λειτουργίας του μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Πηγή βίντεο: cocoreview/YouTube

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα web-japan.org, το Robokyu, όπως ονομάστηκε, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση πυροσβεστών στο σημείο μιας καταστροφής είναι αδύνατη, λόγω καπνού ή τοξικών αερίων. Το ρομπότ είναι τηλεχειριζόμενο, διαθέτει έξι κάμερες και δύο ρομποτικούς βραχίονες, ικανούς να αφαιρέσουν εμπόδια και συντρίμμια. Στο μπροστινό του μέρος βρίσκεται ένας ιμάντας μεταφοράς όπου μπορεί να σηκώσει και να μεταφέρει έναν τραυματία με ασφάλεια μακριά από το σημείο της καταστροφής.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, ο ισχυρισμός που προβάλλεται σε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, πως έβγαλαν μηχανήματα για να μαζεύουν πτώματα από τους δρόμους, είναι ψευδής. Το συγκεκριμένο ρομπότ σχεδιάστηκε στην Ιαπωνία το 2009 και χρησιμοποιείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Τόκιο για τη μεταφορά και διάσωση τραυματιών από σημεία έκτακτης ανάγκης, όπου η πρόσβαση είναι αδύνατη για τους πυροσβέστες.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.