Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφίες από ελιά στις Ροβιές της Εύβοιας που κάηκε το 2021 παρουσιάζονται ως σχετικές με πυρκαγιά στη Φωκίδα το 2022ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Φωτογραφίες από ελιά στις Ροβιές της Εύβοιας που κάηκε το 2021 παρουσιάζονται ως σχετικές με πυρκαγιά στη Φωκίδα το 2022

9 Ιου
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες δείχνουν ελιά 2,500 ετών πριν και μετά την πυρκαγιά στην περιοχή της Άμφισσας το 2022.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε ελαιώνα στις Ροβιές της Εύβοιας και η ελιά κάηκε κατά τις πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021.

Κατά τις αρχές Ιουλίου 2022 κυκλοφόρησε στο Facebook μια εικόνα που συγκρίνει φωτογραφίες μιας υπεραιωνόβιας ελιάς πριν και μετά την καταστροφή της από πυρκαγιά, με τη συνοδεία του ισχυρισμού ότι πρόκειται για ελιά που κάηκε σε πρόσφατη πυρκαγιά μεταξύ Άμφισσας και Ιτέας στη Φωκίδα. Ωστόσο, πρόκειται για παλαιότερο περιστατικό, που αφορά την καταστροφή ελιάς σε περιοχή της Εύβοιας το 2021.

Παράδειγμα ανάρτησης:

Στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη στις 07/07/2022 από το Facebook

Τι ισχύει

Ενώ είναι αληθές ότι έκταση 12,158 στρεμμάτων έγινε στάχτη στον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας μετά από την πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν απεικονίζουν ελιά από αυτή την περιοχή.

Ειδικότερα, οι φωτογραφίες της ελιάς εντοπίζονται στο διαδίκτυο από τον Αύγουστο του 2021, ενώ η συγκεκριμένη εικόνα (σύνθεση δύο φωτογραφιών και κείμενο «Ήταν ελιά 2500 χρόνων, πέρασε από Πέρσες, Ρωμαίους, Τούρκους, Γερμανούς αλλά όχι από τον Μητσοτάκη») έχει κυκλοφορήσει επίσης από τον Αύγουστο του 2021.

Οι δύο φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στις 8 Αυγούστου 2021, μαζί με άλλες από το ίδιο σημείο, από τον κ. Αποστόλη Παναγιώτου που δήλωσε πως τις τράβηξε ο ίδιος. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του, επρόκειτο για ελιά γνωστή ως «Νύφη», που βρισκόταν στην περιοχή των Ροβιών της Εύβοιας, εντός του «Ελαιώνα Παπαδοπούλου». H περιοχή των Ροβιών υπέστη σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά που μαινόταν στις αρχές Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια.

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 07/07/2022 από το Twitter

Η συγκεκριμένη ελιά αποτελούσε «σήμα κατατεθέν» του ελαιώνα των Ροβιών που, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία που παρατίθενται στον ιστότοπο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών, δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Παπαδόπουλο. Η κόρη του, Άννα Παπαδοπούλου, δώρισε εκτάσεις και εγκαταστάσεις σε πρώην εργαζόμενους του ελαιώνα και στον τότε συσταθέντα συνεταιρισμό.

Στην ιστοσελίδα του συνεταιρισμού, και σε σχετιζόμενο με αυτόν ιστολόγιο, εμφανίζεται η εικόνα της συγκεκριμένης ελιάς. Στην πρώτη περίπτωση, μάλιστα, είναι αναρτημένη με όνομα αρχείου “nyfh.jpg”, που παραπέμπει στο προσωνύμιο «Νύφη». Συγκρίνοντας την φωτογραφία του κ. Παναγιώτου με αυτές των ιστότοπων του συνεταιρισμού, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για την ίδια ελιά.

Eικ. 1: Apostolis Panagiotou/Twitter. Εικ. 2: περικοπή από φωτογραφία στο roviesolives.gr.
Εικ. 3: περικοπή από φωτογραφία στο eliesroviesbio.wordpress.com. Επεξεργασία: Ellinika Hoaxes.

Αναφορά στην καταστροφή της εν λόγω υπεραιωνόβιας ελιάς, με το προσωνύμιο «Νύφη», έγινε και σε συνέντευξη στελεχών του συνεταιρισμού στην εφημερίδα «Καθημερινή» (24/08/2021).

Συμπέρασμα

Η καμένη υπεραιωνόβια ελιά, που δείχνουν οι φωτογραφίες, δεν κάηκε κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς τον Ιούλιο του 2022 στην περιοχή της Φωκίδας. Πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε ελαιώνα στις Ροβιές της Εύβοιας και η συγκεκριμένη ελιά κάηκε κατά την πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021.