Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη με κρυπτονόμισμα και τη χρήση της επωνυμίας της MetaSCAMS

Απάτη με κρυπτονόμισμα και τη χρήση της επωνυμίας της Meta

1 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Meta λανσάρει το νέο κρυπτονόμισμά της, το Metacoin. Επενδύστε $250 και μπορεί τα κέρδη σας να αγγίξουν τα $5100 σε μία εβδομάδα!

Συμπέρασμα:

Η ομάδα της Meta δεν έχει λανσάρει μέχρι στιγμής κάποιο κρυπτονόμισμα. Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση διαδικτυακής απάτης με την οποία επιτήδειοι προσπαθούν να παραπλανήσουν πολίτες και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Στις 29 Αυγούστου 2022 δημοσιεύθηκε από λογαριασμό χρήστη στο LinkedIn ένα άρθρο στα ελληνικά για το νέο κρυπτονόμισμα της Meta και τις δηλώσεις που έκανε γι’ αυτό ο Mark Zuckerberg και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιοδικό Forbes. Πρόκειται όμως για μία ακόμη περίπτωση απάτης με κρυπτονομίσματα στην οποία χρησιμοποιούνται στοιχεία επωνύμων και λογότυπα ευρέως γνωστών εταιρειών.

Στο υπό εξέταση δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Μια τεχνολογική ανακάλυψη για τους χρήστες του Facebook: Το Meta, ένα ψηφιακό νόμισμα που δεν μπορεί να πέσει σε τιμή, θα φτάσει τα 50.000 ευρώ σε 3 μήνες.
“Η φιλοσοφία του Facebook (Metaverse) ήταν πάντα να κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και καλύτερη. Αλλά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματική οικονομική ευεξία. Πριν δεν ξέραμε πώς να το κάνουμε, αλλά τώρα βρήκαμε μια λύση. Το δικό μας είναι ένα κρυπτονόμισμα που τώρα κοστίζει μόνο λίγα σεντς, το οποίο το καθιστά διαθέσιμο σε όλους όσους είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν μερικές εκατοντάδες ευρώ για να πάρουν 50.000 ευρώ σε 3 μήνες και 200.000 ευρώ το χρόνο, εκατομμυριούχοι».
Mark Zuckerberg, Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook

Λίγο παρακάτω διαβάζουμε:

Στην πραγματικότητα, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τι πιστεύει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με το νέο ψηφιακό νόμισμα της Meta, ο οποίος είπε τα εξής:
Ο κ.  Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνει ότι ακολουθεί:
«Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, η Meta, έλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει ένα νέο ψηφιακό νόμισμα,
Αυτό θα αλλάξει την παγκόσμια αγορά, σίγουρα η τιμή του νομίσματος θα είναι στο εγγύς μέλλον πολύ υψηλή. Υψηλότερη από όλα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.
Τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα κράτη της ΕΕ και οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι θα το υιοθετήσουν επίσημα.
Όταν κυκλοφορήσει το ψηφιακό νόμισμα της Meta, πολλοί άνθρωποι θα γίνουν εκατομμυριούχοι εν μία νυκτί
.”

Αξίζει να αναφερθεί ότι εντοπίστηκε και δεύτερο άρθρο στο οποίο χρησιμοποιείται το όνομα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση κείμενο αναρτήθηκε στο LinkedIn από έναν λογαριασμό με το όνομα Claire Cameron που δηλώνεται ότι εργάζεται ως Διευθύντρια Οικονομικών. Ανακαλύψαμε ότι, η φωτογραφία προφίλ που έχει χρησιμοποιηθεί στον εν λόγω λογαριασμό, έχει αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν φωτογραφίες στοκ (δείτε παραδείγματα εδώ κι εδώ).

Ο λογαριασμός φαίνεται ότι έχει δημοσιεύσει έντεκα άρθρα (10 Ιουνίου-29 Αυγούστου 2022). Τα 2 από αυτά είναι στα ελληνικά και τα υπόλοιπα 9 είναι γραμμένα σε άλλες γλώσσες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο άρθρο που είναι γραμμένο στην ιταλική γλώσσα χρησιμοποιούνται δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, σε αυτό που είναι γραμμένο στην ισπανική γλώσσα του Ισπανού Πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, κ.ο.κ.

Αυτοί που κρύβονται πίσω από την απάτη έχουν δημιουργήσει ένα κείμενο που υποτίθεται ότι έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Forbes, παρόλα αυτά η διάταξη που υπάρχει στο υπό εξέταση άρθρο δεν συνάδει με αυτήν που έχει σήμερα η ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού.

Στιγμιότυπο από το υπό εξέταση άρθρο.
Τα βήματα

Όποιον υπερσύνδεσμο κι αν πατήσουμε στο άρθρο οδηγούμαστε σε ένα ιστότοπο (365coinmode.com) που φέρει το λογότυπο της Meta. Οι επιτήδειοι που δημιούργησαν την ιστοσελίδα αναφέρουν παραπλανητικά ότι υπάρχει συσχέτιση με την Meta, αλλά, όπως μπορείτε να δείτε κι από το URL, αυτό είναι ψευδές. Μάλιστα, στην αρχή της σελίδας, αναγράφεται ότι οι χρήστες επενδύοντας 250$ μπορεί να κερδίσουν 5100$ την εβδομάδα.

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα με την απάτη.

Οι χρήστες αρχικά καλούνται να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό βάζοντας τα προσωπικά τους στοιχεία στο αντίστοιχο πεδίο που υπάρχει στην ιστοσελίδα.

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα με την απάτη.

Βάζοντας τυχαία στοιχεία οδηγηθήκαμε στην ιστοσελίδα της Networkfsi, η οποία παρουσιάζεται ως πλατφόρμα συναλλαγών forex, δηλαδή αγοράς συναλλαγματικών ισοτιμιών και αγοραπωλησίας νομισμάτων. Η σελίδα δεν έχει σχέση με την πλατφόρμα της Meta.

Στιγμιότυπο από την πλατφόρμα της Networkfsi.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, η ομάδα της Meta βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού και αξιολόγησης των πιθανών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να παρέχονται στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που της ανήκουν. Παρόλα αυτά δεν έχει επισήμως δημοσιοποιηθεί κάποια απόφαση γι’ αυτό το ζήτημα, όπως επίσης δεν έχει λανσάρει μέχρι στιγμής κάποιο κρυπτονόμισμα ή κάποιο άλλο ψηφιακό νόμισμα.

Αύξηση των περιστατικών το 2022

Σε ανακοίνωση που έβγαλε στις 28 Ιουνίου 2022 το τραπεζικό ίδρυμα Santander UK, τόνισε ότι καταγράφεται μία αυξητική τάση στις αναφορές για απάτες με κρυπτονομίσματα που ψευδώς δηλώνεται ότι υποστηρίζονται από διασημότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι πολίτες έχασαν κατά μέσο £11,872 (περίπου 14,027€) από αυτό το είδος απάτης το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 65%. Το ίδρυμα αναμένει αύξηση της τάξεως του 87% στον όγκο των υποθέσεων το 2022 σε σύγκριση με το 2021.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Confiant, σε σχετική ανάλυσή της στις αρχές του 2020, κατέγραψε εκδόσεις της απάτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Αυστραλία.

Πώς καταλαβαίνουμε παρόμοιες απάτες

Συνηθισμένες ενδείξεις ότι μια ιστοσελίδα αφορά απάτη είναι οι εξής:

  • Η διεύθυνσή της (URL) είναι άσχετη με όσα παρουσιάζει.
  • Τα κείμενα προέρχονται από αυτόματη μετάφραση.
  • Τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτή είναι φανταστικά ή οι φωτογραφίες κλεμμένες.
  • Παρουσιάζει μια συνέντευξη με κάποιον υποτιθέμενο ειδικό που επιβεβαιώνει με απόλυτο τρόπο τους ισχυρισμούς της.
  • Τα σχόλια που περιέχει είναι πλαστά.
  • Δεν έχει κανένα άλλο άρθρο και όλοι οι σύνδεσμοι προωθούν στη σελίδα της παραγγελίας.
  • Η προσφορά του προϊόντος λήγει την ημέρα που τη διαβάζετε ή απομένουν ελάχιστα τεμάχια.
  • Δεν υπάρχει τηλέφωνο ή διεύθυνση της εταιρείας (συχνά αυτές οι απάτες στήνονται από το εξωτερικό).
  • Υπόσχεται επιστροφή χρημάτων αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, αλλά αν διαβάσετε τους όρους διαπιστώνετε πως είναι διατυπωμένοι ώστε να μην αναγκαστούν ποτέ να επιστρέψουν τα χρήματα.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση διαδικτυακής απάτης με την οποία επιτήδειοι χρησιμοποιούν το όνομα δημόσιων προσώπων και τα λογότυπα γνωστών εταιρειών για να παραπλανήσουν ανυποψίαστους χρήστες. Η υπό εξέταση απάτη δεν έχει καμία σχέση με το κρυπτονόμισμα, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχεδιάζει η Meta. Μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερα άρθρα μας με παρόμοιες απάτες εδώ κι εδώ.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).