Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει τον αυτοκινητόδρομο “Katy” που βρίσκεται στο ΤέξαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ απεικονίζει τον αυτοκινητόδρομο “Katy” που βρίσκεται στο Τέξας

14 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο πλατύτερος αυτοκινητόδρομος του κόσμου, ο οποίος βρίσκεται στο Τεξας και ονομάζεται Interstate 10 ή Katy Freeway.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας και δεν απεικονίζει τον αυτοκινητόδρομο I10. Η επεξεργασμένη λήψη, φαίνεται να έχει βασιστεί σε άλλον, πραγματικό αυτοκινητόδρομο, ο οποίος όμως εντοπίζεται στη Μόσχα και όχι στις Η.Π.Α.

Μεγάλη διάδοση έχει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που, σύμφωνα με χρήστες και σελίδες του Facebook, απεικονίζει το διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο “I10” ή αλλιώς “Katy”, οποίος τέμνει το Τέξας και φτάνει μέχρι τα σύνορα του Νέου Μεξικού. Ωστόσο, η φωτογραφία που συνοδεύει τις υπό εξέταση αναρτήσεις αφενός είναι ψηφιακά επεξεργασμένη και αφετέρου δεν απεικονίζει τον τεξανό αυτοκινητόδρομο “I10”. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα:

Τι ισχύει

Αρχικά, προτού προχωρίσουμε στον έλεγχο του εξεταζόμενου ισχυρισμού, αξίζει να αναφέρουμε πως πράγματι, ο διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος I10 θεωρείται ένας από τους πλατύτερους αυτοκινητοδρόμους στον κόσμο. Σε ό,τι αφορά το μήκος του, ο αυτοκινητόδρομος καλύπτει μια απόσταση 1,412 χιλιομέτρων, ενώ εκτείνεται από τα δυτικά της πολιτείας του Τέξας έως τα σύνορά της με το Νέο Μεξικό.

Το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που ξεκινά από το προάστιο Katy και φτάνει μέχρι το κέντρο του Χιούστον, ονομάστηκε “Katy Freeway”, ενώ μετά τα έργα του 2008 για τη διαπλάτυνσή του έφτασε τις 26 λωρίδες, συνολικά. Η αρτηρία αποτελείται από κύριες λωρίδες, δευτερεύουσες οδούς/οδούς προσπελάσεως, καθώς και λωρίδες ειδικού σκοπού (βλ. High-occupancy vehicle lane και High-occupancy toll lane). Με απλά λόγια, κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, ένας οδηγός θα συναντούσε στο ρεύμα του έξι (6) κύριες λωρίδες, τέσσερις (4) δευτερεύουσες οδούς/οδούς προσπελάσεως, και τρεις (3) οδούς ειδικού σκοπού.

Το πλατύτερο σημείο του I10 εντοπίζεται στη διασταύρωση του αυτοκινητοδρόμου με την οδό “Bunker Hill”, και έχει πλάτος 169 μέτρα (συνυπολογιζομένων και των παράλληλων οδών).

Πηγή: Houston Freeways – A historical and visual journey by Eric Slotboom, (σελ. 214)

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η επίμαχη λήψη απεικονίζει έναν δρόμο που έχει συνολικά 40 λωρίδες, δηλαδή 20 ανά ρεύμα, καθίσταται σαφές πως αυτή δεν μπορεί να απεικονίζει τον αυτοκινητόδρομο “Katy” ο οποίος στο πλατύτερο σημείο έχει, αν εξαιρέσουμε τις παράλληλες λωρίδες που βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο, 16 κύριες λωρίδες και για τα δύο ρεύματα.

Πρόκειται για πραγματικό δρόμο;

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τον εικονιζόμενο δρόμο, ξεκινώντας από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο με χρήση λέξεων-κλειδιών. Βέβαια, κανένα αποτέλεσμα δεν ταίριαζε με τα χαρακτηριστικά του δρόμου, όπως τις 40 λωρίδες κυκλοφορίας, γεγονός που μας οδήγησε στην υπόθεση ότι η λήψη είναι ψηφιακά επεξεργασμένη.

Σύμφωνα με χρήστη του Reddit, η φωτογραφία έχει ως βάση μια πραγματική οδική αρτηρία, η οποία όμως δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά στη Μόσχα. Οι ακόλουθες εικόνες τεκμηριώνουν τον εν λόγω ισχυρισμό.

Συντεταγμένες: 55.83293785102359, 37.8219779431002

Εξετάζοντας τις παραπάνω συγκρίσεις, κανείς διαπιστώνει πως ο ρωσικός αυτοκινητόδρομος (Ε115) έχει πολλές ομοιότητες με εκείνον της επίμαχης φωτογραφίας, όπως για παράδειγμα τη βλάστηση που τον περιβάλλει, το παρασκήνιο, τους στύλους ηλεκτροφωτισμού καθώς και το διαχωριστικό διάζωμα. Το γεγονός ότι ο Ε115 διαθέτει συνολικά 10 λωρίδες κυκλοφορίας, συνηγορεί υπέρ του ισχυρισμού ότι η φωτογραφία που διαμοιράζεται και υποτίθεται πως απεικονίζει τον αυτοκινητόδρομο “Katy” στο Τέξας, είναι ψηφιακά επεξεργασμένη.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως η εξεταζόμενη φωτογραφία δεν απεικονίζει τον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο Ι10, αλλά αποτελεί παραποιημένη, αεροφωτογραφία του ρωσικού αυτοκινητοδρόμου Ε115, ο οποίος βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας. Ως εκ τούτου, ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι παραπλανητικός και κατά συνέπεια καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).