Ποιοι είμαστε
Αρχική Η πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας ΔΕΝ δήλωσε πως η έρευvα για τα εμβόλια τoυ κoρωvoϊoύ είvαι επικίvδυvn για τnv δnμoκρατiαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας ΔΕΝ δήλωσε πως η έρευvα για τα εμβόλια τoυ κoρωvoϊoύ είvαι επικίvδυvn για τnv δnμoκρατiα

9 Ιαν
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Η Αλίνα Μπούιξ, Πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας, δήλωσε ότι όποιος διερευνά το ζήτημα και προσπαθεί να βρει άκρη με την COVID-19 ή τα εμβόλια κατά της νόσου, είναι εχθρός της δημοκρατίας.

Συμπέρασμα:

Η αναφορά σε κίνδυνο για την δημοκρατία στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε η πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας αφορούσε την ανάγκη του κοινού να βρει ένοχο για την απώλεια ανθρώπων εντός της πανδημίας. Η κ. Μπούιξ δεν έκανε καμία αναφορά στα εμβόλια της COVID-19 ως επικίνδυνα για την δημοκρατία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που γνώρισαν μεγάλη διάδοση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, η Αλίνα Μπούιξ, πρόεδρος του Συμβουλίου Δεοντολογίας για την πολιτική της πανδημίας δήλωσε πως η έρευνα για τα εμβόλια του κορωνοϊού είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. “Η ανάγκη για έρευνα είναι κατανοητή, αλλά είναι απίστευτα τοξική. Έχει βαθιά επίδραση στην πόλωση της κοινωνίας. Και είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία”. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Παραδείγματα: anastoxasmoi.gr, Prime News, karditsastakra, triklopodia.gr, anazitiseis.gr, bankingnews.gr, apagoreuetaiblogspot.com, gegonotstomikroskopio.com

Τι ισχύει

Η Αλίνα Μπούιξ είναι η πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας, ενός ανεξάρτητου θεσμού, τα μέλη του οποίου δεν επιτρέπεται να ανήκουν ούτε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ούτε στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ούτε σε κοινοβούλιο ή κυβέρνηση ομοσπονδιακών κρατών αντίστοιχα. Σκοπός του Συμβουλίου είναι να εξετάζει τα ζητήματα ηθικής, κοινωνίας, επιστήμης, ιατρικής και δικαίου και τις πιθανές συνέπειες για το άτομο και την κοινωνία που προκύπτουν σε σχέση με την έρευνα, την ανάπτυξη και την εφαρμογή τους στην ανθρωπότητα.

Τα δημοσιεύματα που αναπαράγουν τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς επικαλούνται μια συνέντευξη που έδωσε η Γερμανίδα καθηγήτρια ιατρικής δεοντολογίας στην εφημερίδα Die Zeit στις 4 Ιανουαρίου 2023 και στους δημοσιογράφους Dr. Jakob Simmank και Claudia Wüstenhagen.

Στη συνέντευξή της μιλάει, μεταξύ άλλων, για την πολιτική που ακολουθήθηκε κατά το διάστημα της πανδημίας και την κοινωνική πόλωση που δημιούργησε ο εμβολιασμός.

Στο επίμαχο σημείο, που διαστρεβλώθηκε από τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, η ερώτηση που τέθηκε ήταν:

Στη Μεγάλη Βρετανία γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πώς θα τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών από την Covid και πώς θα αντιμετωπίσουν όλες τις άλλες απώλειες. Αυτό συμβαίνει σπάνια σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να μάθουμε πώς να θρηνούμε τις απώλειες της πανδημίας;

Η απάντηση ήταν η παρακάτω:

Απολύτως. Είχαμε μια ημέρα μνήμης τον Απρίλιο του 2021 που ήταν καλή. Χρειαζόμαστε όμως πολλές ακόμη στιγμές κοινού πένθους. Αφορά επίσης τη μνήμη των θυμάτων και των απωλειών. Οι New York Times δημοσίευσαν τα ονόματα των νεκρών από την Covid. Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο συμβολικό, είναι μια σημαντική παύση και μια έκφραση συλλογικής θλίψης. Είμαστε πολύ κακοί σε αυτό στη Γερμανία. Για να θεραπευτεί κάτι, πρέπει να σταματήσετε και να νιώσετε τον πόνο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τι χάσαμε όλοι σε αυτή την πανδημία. Η ονομασία και η καταγραφή αυτών των πολλών απωλειών είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διαδικασία επούλωσης. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ζυμώνεται, τότε η πληγή εμποτίζεται και δεν επουλώνεται.

Και συνέχισε λέγοντας:

Τότε οι άνθρωποι θυμώνουν και θέλουν κάποιον να κατηγορήσουν. Η αναζήτηση για τον ένοχο συχνά πυροδοτείται από συγκεκριμένες απώλειες. Αυτή η ανάγκη είναι κατανοητή, αλλά απίστευτα τοξική. Έχει βαθιά επίδραση στην πόλωση της κοινωνίας. Και είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Επειδή τα άτομα με ανεπεξέργαστο θυμό έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο διατεθειμένα στη βία και τις ακραίες πολιτικές θέσεις.

Επομένως είναι εμφανές ότι η αναφορά σε κίνδυνο για την δημοκρατία στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε η πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Δεοντολογίας αφορούσε την ανάγκη του κοινού να βρει ένοχο για την απώλεια ανθρώπων εντός της πανδημίας. Η κ. Μπούιξ δεν έκανε καμία αναφορά στα εμβόλια της COVID-19 ως επικίνδυνα για την δημοκρατία.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προκύπτει πως τα λόγια της Αλίνα Μπούιξ έχουν διαστρεβλωθεί και ο ισχυρισμός πως έγινε αναφορά στην έρευνα των εμβολίων για την COVID-19 ως επικίνδυνη για την δημοκρατία είναι ψευδής.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.