Ποιοι είμαστε
Αρχική Το υβριστικό σύνθημα και τα ακριβή αίτια της σύλληψης του 37χρονουΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το υβριστικό σύνθημα και τα ακριβή αίτια της σύλληψης του 37χρονου

27 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι η αιτία της σύλληψης του 37χρονου ήταν το υβριστικό σύνθημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συμπέρασμα

Ο 37χρονος δε συνελήφθη για το υβριστικό σύνθημα, αλλά για το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου (άρθρο 184 Π.Κ.), ύστερα από πληθώρα καταγγελιών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η σύγχυση σχετικά με τα ακριβή αίτια της σύλληψης οφείλεται εν μέρει και στους τίτλους ορισμένων δημοσιευμάτων, τα οποία ταύτισαν τον 37χρονο με τον εμπνευστή του γνωστού υβριστικού συνθήματος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως, ο λογαριασμός δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2022, ενώ το σύνθημα είχε ήδη εμφανιστεί περισσότερο από ένα έτος νωρίτερα".

Σύγχυση παρατηρείται σχετικά με τα ακριβή αίτια που οδήγησαν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη σύλληψη ενός 37χρονου χρήστη του Twitter. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδόθηκε ο ισχυρισμός πως η σύλληψη συνέβη εξαιτίας της διακίνησης, από πλευράς του χρήστη, του γνωστού υβριστικού συνθήματος εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, ο χρήστης ταυτίστηκε και με τον εμπνευστή του συγκεκριμένου συνθήματος, κάτι που διαπιστώθηκε ότι αναγράφεται και σε αρκετούς τίτλους δημοσιευμάτων του Τύπου. Στο παρόν άρθρο θα καταδείξουμε τι ακριβώς ισχύει, αποσαφηνίζοντας τα ακριβή αίτια της σύλληψης αλλά και τη σχέση του συγκεκριμένου χρήστη με το επίμαχο σύνθημα.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιευμάτων:

Είναι η χρήση του γνωστού υβριστικού συνθήματος η αιτία της σύλληψης;

Σύμφωνα με τα όσα είναι ήδη γνωστά και επιβεβαιωμένα, ένας άνδρας 37 ετών συνελήφθη στις 24 Μαΐου 2023 με την αυτόφωρη διαδικασία για παράβαση του άρθρου 184 Π.Κ., ύστερα από Εισαγγελική Παραγγελία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Δ.Η.Ε.) συνέλαβε ημεδαπό για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου (άρθρο 184 Π.Κ.). Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Από την παραπάνω ανακοίνωση της αστυνομίας εξάγονται με ασφάλεια τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  1. Ο 37χρονος συνελήφθη για το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.
  2. Δεν γίνεται πουθενά λόγος για “υβριστικό σύνθημα”.
  3. Το αδίκημα της εξύβρισης – στο οποίο εμπίπτει η χρήση του υβριστικού συνθήματος – δεν αναφέρεται πουθενά ως η αιτία για την άσκηση της δίωξης.

Το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια αποτελεί παραβίαση του άρθρου 184 Π.Κ., και διώκεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο του Π.Κ.

Για την ποινική δίωξη του αδικήματος της εξύβρισης, το οποίο αποτελεί παραβίαση του άρθρου 361 Π.Κ., απαιτείται έγκληση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 368 Π.Κ., κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβη, καθώς η Δ.Η.Ε. κινήθηκε αυτεπάγγελτα.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 Κ.Π.Δ. (Ν. 4620/2019):

“Όταν δεν απαιτείται έγκληση ή αίτηση, η ποινική δίωξη κινείται αυτεπάγγελτα, ύστερα από αναφορά, μήνυση ή άλλη πληροφορία ότι διαπράχθηκε αξιόποινη πράξη”.

Η αυτεπάγγελτη δίωξη επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ στο οποίο γίνεται λόγος για “δεκάδες καταγγελίες” προς στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η ύπαρξη πλήθους καταγγελιών στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Δ.Η.Ε. – πρακτική μέσα από την οποία ενημερώνεται για καταγγελίες η Δ.Η.Ε. – αιτιολογεί την αυτεπάγγελτη δίωξη που ασκήθηκε στον 37χρονο και απορρίπτει αυτομάτως ως αιτία σύλληψής του το αδίκημα της εξύβρισης.

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως ο 37χρονος ΔΕΝ συνελήφθη για το γνωστό υβριστικό σύνθημα.

Οι επίμαχες αναρτήσεις και το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων

Στον 37χρονο συλληφθέντα ανήκε ο λογαριασμός @Mrnobody0010011 στο Twitter, η λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., διενεργήθηκε ηλεκτρονική έρευνα σε βάθος έξι μηνών.

Για να εξακριβώσουμε αν ο συγκεκριμένος χρήστης με τις αναρτήσεις του καλούσε πράγματι σε διάπραξη εγκλημάτων χρησιμοποιήσαμε τα εργαλεία της Google, με τη βοήθεια των οποίων κατορθώσαμε να εντοπίσουμε αποθηκευμένες τις τελευταίες επίμαχες αναρτήσεις.

Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικά μερικές από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις του συγκεκριμένου χρήστη.

Οι παραπάνω αναρτήσεις, ενδεχομένως, κρίθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές ότι παραβιάζουν το άρθρο 184 Π.Κ. για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, καθώς δυνητικά θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την κοινή ειρήνη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο συλληφθείς “παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός που είχε κάνει τις αναρτήσεις”, ενώ υποστήριξε “πως δεν είχε κάποιο λόγο που τα έγραφε” και τελικά αφέθηκε ελεύθερος καθώς πρόκειται για πλημμέλημα.

Η σχέση του χρήστη με το γνωστό υβριστικό σύνθημα

Με βάση την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στα αποθηκευμένα δεδομένα διαπιστώθηκε ότι ο λογαριασμός @Mrnobody0010011 δημιουργήθηκε πολύ μεταγενέστερα από την εμφάνιση του συγκεκριμένου υβριστικού συνθήματος, το οποίο άρχισε να διαδίδεται ύστερα από τις πυρκαγιές στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2021.

Για την ακρίβεια, ο λογαριασμός @Mrnobody0010011 δημιουργήθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 2022, με το αρχικό όνομα εμφάνισης του χρήστη να είναι διαφορετικό από το τρέχον, το οποίο ταυτίζεται με το υβριστικό σύνθημα.

Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο συγκεκριμένος χρήστης δημιούργησε το επίμαχο υβριστικό σύνθημα. Σε κάθε περίπτωση, εντάσσεται στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούσαν συστηματικά το συγκεκριμένο σύνθημα και με τη μορφή hashtag.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου προχώρησαν σε σχετική διόρθωση του αρχικού τους τίτλου, αποκαθιστώντας τη σύγχυση που προκλήθηκε σε σχέση με τα ακριβή αίτια της σύλληψης του 37χρονου άνδρα. Ενδεικτικά, παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα από τον ιστότοπο Reader.gr:

Σύγκριση της αρχικής εκδοχής του δημοσιεύματος και της διορθωμένης εκδοχής του

Συμπέρασμα

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκε αρκετή σύγχυση για τα ακριβή αίτια της σύλληψης ενός 37χρονου χρήστη του Twitter, καθώς διαδόθηκε ο ισχυρισμός πως η σύλληψη έγινε εξαιτίας της διακίνησης του γνωστού υβριστικού συνθήματος εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε σχετικά με τις συνθήκες και το νομικό πλαίσιο γύρω από τη σύλληψη καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο 37χρονος δεν συνελήφθη για το υβριστικό σύνθημα, αλλά για το αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου (άρθρο 184 Π.Κ.). Η σύγχυση που παρατηρήθηκε οφείλεται εν μέρει και στη λανθασμένη ταύτιση του χρήστη με τον εμπνευστή του συνθήματος, όπως διατυπώθηκε από ορισμένες ιστοσελίδες. Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, όμως, δεν αποδεικνύεται πως πρόκειται για τον εμπνευστή.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.