Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν αποκαλύφθηκε ότι τα παιδιά που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 είναι 52 φορές πιθανότερο να πεθάνουνΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Δεν αποκαλύφθηκε ότι τα παιδιά που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 είναι 52 φορές πιθανότερο να πεθάνουν

10 Απρ
2022

@ | |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα της βρετανικής κυβέρνησης, αποκαλύφθηκε ότι τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 είναι 52 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν μετά τον εμβολιασμό τους, σε σχέση με τα ανεμβολίαστα.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για απλοϊκή σύγκριση αριθμητικών δεδομένων από ανόμοιες ομάδες πληθυσμού, που επιχειρήθηκε από ιστολόγιο με ιστορικό παραπληροφόρησης. Οι θάνατοι σε απόλυτα νούμερα είναι ελάχιστοι, καθιστώντας τη πραγματική τάση διαφοράς θνησιμότητας μεταξύ των δύο ομάδων πολλές φορές μικρότερη. Έπειτα, κατά το χρονικό διάστημα εξέτασης, οι περισσότεροι από τους ανηλίκους ήταν ανεμβολίαστοι, και όσοι από τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες είχαν εμβολιαστεί, το είχαν πράξει όταν είχε δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού σε ανήλικους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Εκπρόσωπος της βρετανικής αρχής που καταγράφει τα εν λόγω δεδομένα (ONS), εξήγησε ότι η διαφορά θνησιμότητας των δύο ομάδων οφείλεται στη διαφορά τους στα υποκείμενα νοσήματα, και υπογράμμισε ότι η υπηρεσία δεν έχει στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια για την COVID-19 συνδέονται με θανάτους παιδιών. Σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, και όπως έχουν επισημάνει φορείς υγείας διεθνώς για την ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, το ισοζύγιο οφέλους-ρίσκου είναι σαφώς θετικό για τους εφήβους.

Σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα της βρετανικής κυβέρνησης, αποκαλύφθηκε πως τα παιδιά που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 είναι 52 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με τα ανεμβολίαστα. Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, αυτό υποδεικνύει ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι επικίνδυνα. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: ellinikiafipnisis.blogspot.com, pronews.gr, katohika.gr, choratouaxoritou.gr, attikanea.info, gegonotstomikroskpio.com, oparlapipas.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Αποκάλυψη: Τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν 52 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά το εμβόλιο

Επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας

Όπως αποδεικνύεται από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου τα παιδιά έχουν έως και 52 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά τον εμβολιασμό με το Covid-19 σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο Covid-19.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) δημοσίευσε ένα σύνολο δεδομένων που περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με τους “θανάτους ανά κατάσταση εμβολιασμού στην Αγγλία” μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Οκτωβρίου 21.

Το σύνολο δεδομένων περιέχει διάφορους πίνακες με λεπτομέρειες όπως, “Μηνιαία ποσοστά θνησιμότητας με βάση την ηλικία ανά κατάσταση εμβολιασμού για θανάτους που αφορούν το COVID-19” και “Μηνιαία ποσοστά θνησιμότητας με βάση την ηλικία ανά κατάσταση εμβολιασμού για θανάτους που δεν αφορούν το COVID-19”.

Αυτό που περιλαμβάνει επίσης το σύνολο δεδομένων είναι τα “τυποποιημένα κατά ηλικία ποσοστά θνησιμότητας ανά ηλικιακή ομάδα και κατάσταση εμβολιασμού για όλους τους θανάτους”, ωστόσο έχουν παραλείψει βολικά τα δεδομένα για τα παιδιά και έχουν συμπεριλάβει δεδομένα μόνο για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών.

Αυτό που έκαναν επίσης στα δεδομένα που συμπεριέλαβαν είναι να ομαδοποιήσουν όλους τους νεαρούς ενήλικες μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι τα ποσοστά θανάτου υπολογίζονται για τις ηλικίες 18-39 ετών, συνολικά 22 ετών. Αλλά για κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα τα ποσοστά θανάτου υπολογίζονται για συνολικά 10 έτη, με 40-49, 50-59 κ.λπ.

Ωστόσο, στον πίνακα 9 του συνόλου δεδομένων “Deaths by Vaccination Status” (Θάνατοι ανά κατάσταση εμβολιασμού), το ONS έχει παράσχει κατά λάθος αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με τους θανάτους μεταξύ παιδιών και εφήβων ανά κατάσταση εμβολιασμού, ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε μόνοι μας τα ποσοστά θνησιμότητας, και για να το θέσουμε ευθέως, είναι τρομακτικά και καθιστούν προφανές το γιατί το ONS επέλεξε να εξαιρέσει τα παιδιά από το σύνολο δεδομένων για τα ποσοστά θνησιμότητας.

Αυτό που έκανε το ONS, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, είναι να παρέχουν έναν ηλικιακά τυποποιημένο δείκτη θνησιμότητας ανά 100.000 ανθρωποέτη και όχι ανά 100.000 πληθυσμό. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι το μέγεθος του πληθυσμού κάθε κατάστασης εμβολιασμού μεταβάλλεται συνεχώς, λόγω του ότι οι ανεμβολίαστοι μετακινούνται στην κατηγορία της μιας δόσης και οι εμβολιασμένοι της μιας δόσης μετακινούνται στην κατηγορία των εμβολιασμένων δύο δόσεων κατά τη διάρκεια του έτους.

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο παρέχεται μια πολύ πιο ακριβής εικόνα των ποσοστών θνησιμότητας, επειδή λαμβάνεται υπόψη τόσο ο αριθμός των ατόμων όσο και το χρονικό διάστημα που ένα άτομο πέρασε σε κάθε κατάσταση εμβολιασμού.

Και στον πίνακα 9, το ONS μας έχει παράσχει τον αριθμό των θανάτων ανά κατάσταση εμβολιασμού μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, και μας έχει επίσης ευγενικά παράσχει τα ανθρωποέτη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να υπολογίσουμε το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 ανθρωποέτη για τα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών και τα παιδιά ηλικίας 15-19 ετών ανά κατάσταση εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το ONS, μεταξύ της 2ας Ιανουαρίου και της 31ης Οκτωβρίου 2021 καταγράφηκαν 96 θάνατοι μεταξύ 10-14 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί και 160 θάνατοι μεταξύ 15-19 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Το ONS υπολόγισε ότι τα ανθρωποέτη μεταξύ των ανεμβολίαστων 10-14 ετών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν 2.094.711, ενώ υπολόγισε ότι τα ανθρωποέτη μεταξύ των ανεμβολίαστων 15-19 ετών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν 1.587.072.

Για να υπολογίσουμε το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 ανθρωποέτη, το μόνο που χρειάζεται τώρα να κάνουμε είναι να διαιρέσουμε τα ανθρωποέτη με το 100.000 και στη συνέχεια να διαιρέσουμε τον αριθμό των θανάτων με την απάντηση στην εξίσωση αυτή.

Έτσι, για τα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών κάνουμε τον ακόλουθο υπολογισμό –

— 2.094.711 (ανθρωποέτη) / 100.000 = 20,94711
— 96 (θάνατοι) / 20,94711 = 4,58

Επομένως, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 ανθρωποέτη μεταξύ των ανεμβολίαστων 10-14 ετών είναι 4,58 θάνατοι ανά 100.000 ανθρωποέτη μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Οκτωβρίου 21.

Χρησιμοποιώντας τον ίδιο τύπο βρίσκουμε ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ανεμβολίαστων 15-19 ετών είναι 10,08 θάνατοι ανά 100.000 άτομα-έτη.

Τώρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο τύπο για να υπολογίσουμε το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των εμβολιασμένων με μία δόση και με δύο δόσεις εμβολιασμένων 10-14 και 15-19 ετών, χρησιμοποιώντας τα ανθρωποέτη και τον αριθμό των θανάτων που παρέχονται από το ONS στον πίνακα 9 της έκθεσής του “Deaths by Vaccination Status”, τα οποία έχουν ως εξής –

Ακολουθούν τα υπολογιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας ανά κατάσταση εμβολιασμού μεταξύ των 15-19 ετών με βάση τα υπολογισμένα από το ONS ανθρωποέτη

Και εδώ είναι τα υπολογιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας ανά κατάσταση εμβολιασμού μεταξύ των παιδιών ηλικίας 10-14 ετών με βάση τα υπολογιζόμενα από το ONS ανθρωποέτη –

Τα στοιχεία αυτά είναι τρομακτικά. Τα δεδομένα του ONS δείχνουν ότι μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Οκτωβρίου 21, τα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών είχαν στατιστικά 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τα ανεμβολίαστα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών είχαν στατιστικά 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους ανεμβολίαστους εφήβους.

Αλλά είναι οι αριθμοί των διπλά εμβολιασμένων που είναι πραγματικά τρομακτικοί.

Τα στοιχεία του ONS δείχνουν ότι μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Οκτωβρίου 21, οι έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών είχαν στατιστικά 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους ανεμβολίαστους εφήβους, αλλά τα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών είχαν στατιστικά 52 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τα ανεμβολίαστα παιδιά, καταγράφοντας ένα ποσοστό θανάτου 238,37 ανά 100.000 ανθρωποέτη.

Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι στην πραγματικότητα ακόμη χειρότερα από ό,τι φαίνονται αρχικά, σαν να μην ήταν ήδη αρκετά άσχημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο δείκτης ανεμβολίαστης θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών ηλικίας 10-14 ετών περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας 10 και 11 ετών που δεν είναι επιλέξιμα για εμβολιασμό.

Ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας από εμβολιασμό δεν περιλαμβάνουν τα παιδιά ηλικίας 10 και 11 ετών, επειδή δεν ήταν επιλέξιμα για εμβολιασμό εκείνη τη στιγμή, με το JCVI να συνιστά μόλις πρόσφατα, στις 22 Δεκεμβρίου 21, ότι στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου θα πρέπει να προσφέρεται εμβολιασμός Covid-19.

Επομένως, εάν οι ενέσεις Covid-19 δεν προκαλούσαν τους πρόωρους θανάτους των παιδιών, τότε θα περιμέναμε στην πραγματικότητα να δούμε ένα ποσοστό θνησιμότητας που να είναι χαμηλότερο μεταξύ του εμβολιασμένου πληθυσμού από το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ του μη εμβολιασμένου πληθυσμού, όχι ένα ποσοστό θνησιμότητας που να είναι παρόμοιο, και σίγουρα όχι ένα ποσοστό θνησιμότητας 52 φορές υψηλότερο.

Αυτά τα στοιχεία που προκαλούν ανατριχίλα και φρίκη θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδα σε εθνικό επίπεδο, και τρέμουμε να σκεφτούμε ποιοι θα είναι οι αριθμοί στην επόμενη ενημέρωση από το ONS, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία για εκατομμύρια περισσότερα παιδιά που έλαβαν την 1η και τη 2η δόση εμβολίου Covid-19 μετά τις 31 Οκτωβρίου 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο…

Την παραπάνω ανάλυση κοινοποίησε στο Facebook και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 06-03-2022 από το Facebook. [πηγή]

Τι ισχύει

Τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν έχουν ως πηγή όχι κάποια επιστημονική μελέτη αλλά μια ανάλυση του ιστολογίου The Exposé, γνωστού για τη διασπορά ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων για την COVID-19. Άρθρα μας για περιπτώσεις παραπληροφόρησης με αφορμή «αναλύσεις» της dailyexpose.uk που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ.

Η αρχική πηγή του υπό εξέταση ισχυρισμού επικαλείται στοιχεία του φορέα Office of National Statistics (ONS), δηλαδή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, για θανάτους από όλες τις αιτίες που συνέβησαν στη χώρα μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 31 Οκτωβρίου 2021, ανά εμβολιαστική κατάσταση. [αρχείο Excel / πηγή δεδομένων]

Στους υπολογισμούς της «ανάλυσης» οι ανήλικοι χωρίζονται στις ηλικιακές ομάδες 10-14 και 15-19 και οι συγκρίσεις πραγματοποιήθηκαν με βάση την κατάσταση εμβολιασμού των θανόντων σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή πόσα από τα άτομα στην ομάδα 10-14 ετών και 15-19 ετών που πέθαναν ήταν εμβολιασμένα και πόσα ανεμβολίαστα.

Όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενα άρθρα μας, η εκ των προτέρων παραδοχή ότι οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι συνιστούν όμοια δείγματα ώστε να γίνουν απευθείας συγκρίσεις μεταξύ τους, χωρίς κάποια στάθμιση ή συνυπολογισμό παραγόντων που επηρεάζουν τη σύγκριση, είναι παραπλανητική. Ομοίως και σε αυτή τη περίπτωση, οι μαθηματικοί υπολογισμοί των υπό εξέταση δημοσιευμάτων θα είχαν κάποια πραγματική βάση εάν επρόκειτο για σύγκριση όμοιων δειγμάτων, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διάκριση στις ηλικιακές ομάδες 10-14 και 15-19, για εξαγωγή απευθείας συμπερασμάτων, είναι προβληματική. Για παράδειγμα, τα μέλη της ομάδας 10-14 ετών δεν εμβολιάζονταν κατά τον ίδιο χρόνο.

Οι ανήλικοι ηλικίας 10-11 ετών δεν είχαν ακόμη αρχίσει να εμβολιάζονται. Το εμβόλιο έλαβε έγκριση για τις συγκεκριμένες ηλικίες στα τέλη Δεκεμβρίου 2021. [πηγή]

Για τους ανηλίκους 12-15 ετών (που εν μέρει κατανέμονται στην ομάδα των 10-14 ετών και εν μέρει στων 15-19 ετών), δόθηκε έγκριση σε εμβόλιο μόλις στα τέλη Αυγούστου του 2021, ενώ η αρχική έγκριση και σύσταση αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τους κλινικά ευπαθείς για την COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Για τους ανηλίκους 16-17 ετών, υποκατηγορία της ομάδας 15-19 ετών, εμβόλια για την COVID-19 έγιναν προσβάσιμα σε όλους μόλις στα τέλη Αυγούστου 2021. [πηγή]

Τέλος, στην ηλικιακή ομάδα 15-19, από την οποία εξάγονται στατιστικά δεδομένα και χρησιμοποιούνται στην υπό εξέταση ανάλυση ως αριθμοί για θανάτους «παιδιών», περιλαμβάνονται και οι ενήλικοι 18-19 ετών, για τους οποίους η εμβολιαστική δυνατότητα και κάλυψη ακολούθησε αυτήν των υπολοίπων ενηλίκων. [πηγή]

Έτσι, το μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, οι περισσότεροι από τους ανηλίκους ήταν ανεμβολίαστοι, και όσοι από τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες είχαν εμβολιαστεί, το είχαν πράξει την περίοδο που είχαν δυνατότητα ή προτεραιότητα όσοι παρουσίαζαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν λαμβάνεται υπόψιν στην υπό εξέταση ανάλυση ως παράγοντας που επηρεάζει τη σύγκριση των εν λόγω στατιστικών.

Αθροιστικό ποσοστό εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, Ηνωμένο Βασίλειο. Επισημαίνονται οι τρεις ηλικιακές ομάδες ανηλίκων, και η ομάδα 18-19 ετών, που παραπλανητικά προσμετρώνται στην υπό εξέταση ανάλυση ως “παιδιά”. [πηγή, σελ. 14]

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ελάχιστο το δείγμα των θανάτων στα εμβολιασμένα παιδιά (4 θάνατοι), κάτι που, σε συνδυασμό με τη μικρή πραγματική χρονική περίοδο σύγκρισης, υποδηλώνει τεράστια στατιστικά εύρη αβεβαιότητας. Πρακτικά, εάν οι αριθμοί παρακολουθούνταν για μεγαλύτερο διάστημα και εφόσον υπήρχαν μεγαλύτεροι απόλυτοι αριθμοί, η πραγματική στατιστική διαφορά θα μπορούσε να ήταν πολύ μικρότερη. Σε μια προκαταρκτική στατιστική ανάλυση που λαμβάνει υπόψη τα εύρη αβεβαιότητας, διαπιστώνουμε ότι η πραγματική διαφορά θνησιμότητας μεταξύ εμβολιασμένων και μη παιδιών, θα μπορούσε να ήταν και μόνο 12 φορές μεγαλύτερη, αντί για 52 φορές.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Glenn Garrett, εκπρόσωπος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου στον οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων PolitiFact, δεν υπάρχουν στοιχεία της υπηρεσίας ONS που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια για την COVID-19 συνδέονται με θανάτους παιδιών. [πηγή]

Η ONS υπολογίζει τα τυποποιημένα ως προς την ηλικία (age-standardized) ποσοστά θνησιμότητας για τους ενήλικες στην Αγγλία, αλλά δεν το έκανε αυτό για τα παιδιά, λόγω των διαφορών στα μεγέθη δειγμάτων εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων παιδιών, και επειδή παιδιά που είχαν άλλα προβλήματα υγείας που τα έθεταν σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια είχαν προτεραιότητα εμβολιασμού.

Λόγω αυτών των παραγόντων, οποιαδήποτε σύγκριση ποσοστού θνησιμότητας μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων παιδιών δεν θα είχε νόημα, είπε ο κ. Garrett στο Politifact.

Ενδεικτικά, σε εξέταση νοσοκομειακών αρχείων από σχεδόν 200 χιλιάδες παιδιά, διαπιστώθηκε ότι κάθε ένα επίπεδο αύξησης του δείκτη παιδιατρικών χρόνιων νοσημάτων CCC (ο δείκτης έχει 10 επίπεδα), τριπλασίαζε την πιθανότητα θανάτου. Αυτό θα πει ότι, και μόνο με 3 επίπεδα διαφορά, για παράδειγμα αν τα ανεμβολίαστα παιδιά είχαν μέσο επίπεδο υποκείμενων νοσημάτων 2 και τα εμβολιασμένα 5, η διαφορά στη θνησιμότητα θα μπορούσε πράγματι να προσεγγίζει τις 52 φορές.

Ευρύτερα, σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, και όπως έχουν επισημάνει φορείς υγείας διεθνώς για την ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, το ισοζύγιο οφέλους-ρίσκου είναι σαφώς θετικό για τους εφήβους. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Συμπέρασμα

Είναι παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι, με βάση επίσημα δεδομένα της βρετανικής κυβέρνησης, αποκαλύφθηκε ότι τα εμβολιασμένα έναντι της COVID-19 παιδιά είναι 52 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν μετά τον εμβολιασμό τους, σε σχέση με τα ανεμβολίαστα.

Πρόκειται για απλοϊκή σύγκριση αριθμητικών δεδομένων από ανόμοιες ομάδες πληθυσμού, που επιχειρήθηκε από ιστολόγιο με ιστορικό παραπληροφόρησης. Οι θάνατοι σε απόλυτα νούμερα είναι ελάχιστοι, καθιστώντας τη πραγματική τάση διαφοράς θνησιμότητας μεταξύ των δύο ομάδων πολλές φορές μικρότερη. Έπειτα, κατά το χρονικό διάστημα εξέτασης, οι περισσότεροι από τους ανηλίκους ήταν ανεμβολίαστοι, και όσοι από τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες είχαν εμβολιαστεί, το είχαν πράξει όταν είχε δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού σε ανήλικους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Εκπρόσωπος της βρετανικής αρχής που καταγράφει τα εν λόγω δεδομένα (ONS), εξήγησε ότι η διαφορά θνησιμότητας των δύο ομάδων οφείλεται στη διαφορά τους στα υποκείμενα νοσήματα, και υπογράμμισε ότι η υπηρεσία δεν έχει στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια για την COVID-19 συνδέονται με θανάτους παιδιών. Σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, και όπως έχουν επισημάνει φορείς υγείας διεθνώς για την ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, το ισοζύγιο οφέλους-ρίσκου είναι σαφώς θετικό για τους εφήβους.

Επιστημονική επιμέλεια: Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.