Ποιοι είμαστε
Αρχική Άλλο ένα fake news στο Δελτίο Ειδήσεων του STAR με “Παραστρατιωτικούς στον Έβρο”Featured FAKE NEWS

Άλλο ένα fake news στο Δελτίο Ειδήσεων του STAR με “Παραστρατιωτικούς στον Έβρο”

21 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Σύμφωνα με “αποκλειστικό ρεπορτάζ” του καναλιού Star και του δημοσιογράφου Λάμπρου Δεμερτζή, “μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα” που λέγεται “ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ” ανέλαβαν ρόλο αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, συνέλαβαν 62 μετανάστες από την Υεμένη και την Παλαιστίνη την ώρα που περνούσαν τον ποταμό Έβρο, και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία”.

ΨΕΥΔΗΣ ΕΙΔΗΣΗ 

Ακολουθεί το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star:

Ο ισχυρισμός περί “παραστρατιωτικής ομάδας στον Έβρο” που “συνέλαβε και επαναπροώθησε 62 μετανάστες στη Τουρκία”, βασίζεται σε άρθρο του συνωμοσιολογικού και παντελώς αναξιόπιστου katohika.gr (το οποίο υπογράφει η αυτοαποκαλούμενη “Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης”) και στην παρακάτω φωτογραφία, η οποία υποτίθεται ότι απεικονίζει μέλη των “Φρουρών της Θράκης”.

Η παραπάνω εικόνα όμως, προέρχεται από την διακλαδική άσκηση “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018” και απεικονίζει Εθνοφύλακες που έλαβαν μέρος στην άσκηση, και όχι “παραστρατιωτικούς” (σχετικά δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν τη φωτογραφία μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ και εδώ, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ).

Φωτογραφία Εθνοφυλάκων και όχι παραστρατιωτικών από την άσκηση Παρμενίων 2018 (πηγή: ΓΕΣ)

Όσον αφορά την “Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης”, πρόκειται πιθανότατα για ένα άτομο, που κατά καιρούς στέλνει φανταστικές ιστορίες και “εμπρηστικά” email σε αναξιόπιστα μπλογκς και ιστοσελίδες. Για του λόγου το αληθές, η “Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης” είχε υποστηρίξει τον Αύγουστο του 2017, πως θα αναλάμβανε την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Επιπλέον, είχε ισχυριστεί ότι στην απαγωγή εμπλέκονταν και πολιτικοί. Μερικές ακόμη ιστορίες φαντασίας της ΟΥΑ εδώ και εδώ.

Σύνοψη

Ένας ισχυρισμός της (ανύπαρκτης) “Ομάδας Υψηλής Αστυνόμευσης”, αναπαράχθηκε σε άρθρο του συνωμοσιολογικού και αναξιόπιστου katohika.gr (Κατοχικά Νέα). Κατόπιν, το κεντρικό δελτίο του Star χρησιμοποιήσε την εικόνα των Ελλήνων Εθνοφυλάκων, ισχυριζόμενο πως πρόκειται για “παραστρατιωτικούς”. Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός του Star περί δράσης παραστρατιωτικής ομάδας στον Έβρο που παράνομα επαναπροωθεί μετανάστες στη Τουρκία, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy