Στείλτε μας τις προτάσεις σας

Τα Ελληνικά Hoaxes ενθαρρύνουν την συμμετοχή των αναγνωστών στη μάχη κατά των fake news. Για αυτό το λόγο, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε προτάσεις, επισημάνσεις, διορθώσεις, υποβολή θεμάτων για έρευνα κτλ.

Για αυτό το σκοπό, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ή απευθείας στο email: [email protected], ή μέσω αποστολής μηνύματος στην σελίδα μας στο Facebook.

Μπορείτε επίσης να υποβάλετε θέματα προς έρευνα ή συζήτηση στην «Ομάδα της ιστοσελίδας ellinikahoaxes.gr» στο Facebook, αφού διαβάσετε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσης.

Δίνουμε υψηλή προτεραιότητα στις προτάσεις αναφορικά με διορθώσεις σε υπάρχοντα άρθρα μας, ή στις δικές σας προτάσεις ισχυρισμών προς διερεύνηση. Και στις δυο περιπτώσεις, γίνεται έλεγχος από τον πρώτο διαθέσιμο συντάκτη. Είτε ακολουθήσει διερεύνηση του θέματος, είτε ενημέρωση-διόρθωση υπάρχοντος άρθρου, ο αποστολέας του μηνύματος ενημερώνεται σχετικά (κατά κανόνα εντός μιας και το μέγιστο δυο ημερών).

Αναφορικά με την αποστολή θεμάτων για έρευνα, παροτρύνουμε τους αναγνώστες μας να περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα URL του επίμαχου υλικού με μια σύντομη περιγραφή, ενώ δίνουμε επίσης την επιλογή επισύναψης σχετικών αρχείων (π.χ. φωτογραφιών). Όσο περισσότερο υλικό, τόσο το καλύτερο. Μερικοί αναγνώστες μας αποστέλλουν και προκαταρκτικές έρευνες ή προτάσεις αναφορικά με την διερεύνηση που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, πρακτικές καλοδεχούμενες αλλά όχι απαραίτητες. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή σας είναι υψίστης σημασίας.

Όσον αφορά την προτεραιότητα διερεύνησης νέων θεμάτων, οι δυο βασικοί σχετικοί παράγοντες που την καθορίζουν είναι οι εξής (περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο για την μεθοδολογία μας):

α) Διάδοση – απήχηση: μια δημοσίευση στο facebook με πολλές εκατοντάδες κοινοποιήσεις ή μια είδηση που έχει δημοσιευτεί από μεγάλο εύρος σελίδων (ειδικά αν περιλαμβάνονται και κάποιες ευρέως θεωρούμενων ως αξιόπιστες), θεωρείται πιο επείγουσα από μια δημοσίευση σε ένα σχετικά άγνωστο blog.

β) Σοβαρότητα επιπτώσεων παραπληροφόρησης: ένα άρθρο με πιθανόν ανακριβείς ιατρικούς ισχυρισμούς, ειδικά αν μπορεί να οδηγήσει παθόντες σε αναστολή των εγκεκριμένων θεραπειών τους, θεωρείται πιο επείγον από ένα άρθρο που αφορά ένα χιουμορίστικο ανέκδοτο περιστατικό.