Ποιοι είμαστε

Ερωτήσεις σχετικές με το Facebook

Αρχική Ερωτήσεις σχετικές με το Facebook

Συνεργάζεστε με το Facebook;

Ναι, συνεργαζόμαστε με το Facebook ως ανεξάρτητοι ελεγκτές ψευδών γεγονότων στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης της διάδοσης ψευδών ειδήσεων από το Μάιο του 2019.

Τι είναι το “πρόγραμμα καταπολέμησης της διάδοσης ψευδών ειδήσεών” στο facebook;

Το Facebok ξεκίνησε, από τον Δεκέμβριο του 2016, να συνεργάζεται με οργανισμούς και ομάδες ελέγχου γεγονότων για να μειώσει τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων στην πλατφόρμα του. Το πρόγραμμα τρέχει σε περισσότερες από 90 χώρες. Όλοι οι συνεργάτες έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Ενημέρωσης (International Fact-Checking Network).

Γιατί είναι σημαντικό αυτό το πρόγραμμα;

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων λαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιβλαβείς ψευδείς πληροφορίες που μοιράζονται στο Facebook και μπορούν να εξαπλωθούν σε τεράστιο αριθμό χρηστών πολύ γρήγορα.
Το πρόγραμμα του Facebook είναι μια ευκαιρία για τους χρήστες του να μας αναφέρουν εικόνες, βίντεο ή άρθρα που υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να είναι ψευδή. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο περιεχομένου που γίνεται viral, ή μπορεί να βλάψει την υγεία ή την ασφάλεια των ανθρώπων ή να υπονομεύσει τις ανθρώπινες αξίες και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Μας επιτρέπει να παρέχουμε στους χρήστες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν και να ελέγξουν οι ίδιοι το γεγονός χωρίς να τους εμποδίζει να μοιράζονται οτιδήποτε θέλουν.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία;

Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα, μέσα από την πλατφόρμα, να αναφέρει μια ανάρτηση ως ψευδή. Ο τρόπος είναι απλός: Κάνει κλικ στις τρεις τελείες δεξιά της ανάρτησης και ακολούθως στο “Βρείτε υποστήριξη ή αναφέρετε τη δημοσίευση”. Στη συνέχεια επιλέγει το πλαίσιο “ψευδείς ειδήσεις”. Ο ελεγκτής βλέπει μόνο τον αριθμό των αναφορών.
Αν το υλικό κριθεί ψευδές περιορίζεται η διανομή του (από το Facebook και όχι από τον ελεγκτή). Το περιεχόμενο εμφανίζεται χαμηλότερα στις “Ενημερώσεις” και συνοδεύεται από σχετικά άρθρα από τους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων. Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να κοινοποιήσει το περιεχόμενο, ειδοποιείται σχετικά με τις πρόσθετες πληροφορίες για αυτό. Επίσης, οι χρήστες ειδοποιούνται για αναρτήσεις που είχαν κοινοποιήσει στο παρελθόν, αλλά αξιολογήθηκαν πρόσφατα. Σε καμιά περίπτωση δεν διαγράφονται οι αναρτήσεις.

Πώς επιλέγετε τι θα ελέγξετε;

Επικεντρωνόμαστε στην παραπληροφόρηση που δύναται να προκαλέσει βλάβη σε μεμονωμένα άτομα ή κοινωνικές ομάδες. Επίσης σε θέματα υγείας και ψευδών επιστημονικών ισχυρισμών, καθώς και σε πάσης φύσεως ψευδών δημοσιευμάτων.
Στις αναφορές των χρηστών στο facebook ελέγχουμε μόνο τις εικόνες, τα βίντεο και τις αναρτήσεις που παρουσιάζονται ως γεγονότα. Η σάτιρα και η γνώμη, που εύκολα αναγνωρίζονται ως τέτοιες, εξαιρούνται.

Ελέγχετε όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρουν οι χρήστες;

Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ο έλεγχος επαλήθευσης είναι αργός, προσεκτικός και μπορεί να διαρκέσει ώρες ή μέρες. Επιπλέον, κάθε αναφορά χρήστη για ψευδές περιεχόμενο δεν συνιστά κατ’ ανάγκη υποχρέωση του ελεγκτή να το χαρακτηρίσει ψευδές. Είναι σύνηθες φαινόμενο, πολλές αναφορές χρηστών για ψευδές περιεχόμενο να βεβαιώνουν, μετά από έλεγχο, το ακριβώς αντίθετο. Όπως επίσης, ελάχιστες -ή ακόμα και μία- να οδηγούν τον ελεγκτή σε ένα σοβαρό fake news. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές δεν υπάρχουν στοιχεία και πληροφορίες για να γίνει επαλήθευση. Χωρίς αξιόπιστες και πρωτογενείς πηγές δεν δύναται να γίνει κατάρριψη. Όπως αναλύεται πιο πάνω, δίνουμε προτεραιότητα στην παραπληροφόρηση που έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να προκαλέσει ζημιά ή να παραπληροφορήσει μεγάλες ομάδες πληθυσμού.

Σας ορίζει το Facebook τι να ελέγξετε;

Όχι, το Facebook δεν έχει καμία ανάμειξη στο τι θα ελέγξουμε ή γράψουμε ή ποια αξιολόγηση θα δώσουμε. Όταν ολοκληρώσουμε μια έρευνα θα αξιολογηθεί στην πλατφόρμα του Facebook. Κανένα μέλος του προσωπικού του Facebook δεν γνωρίζει την αξιολόγησή μας πριν αυτή ολοκληρωθεί. Λειτουργούμε σύμφωνα με τα υψηλά πρότυπα ελέγχου που έχουν θέσει το Facebook και ο IFCN.

Έχετε πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του Facebook;

Δεν έχουμε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών του Facebook για οποιονδήποτε λόγο. Βλέπουμε ό,τι ακριβώς μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε χρήστης. Οι αναφορές των χρηστών είναι ανώνυμες.

Έχετε την δυνατότητα να διαγράψετε αναρτήσεις, χρήστες, σελίδες, ή ομάδες στο Facebook;

Όχι, δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Ασχολούμαστε μόνο με τον έλεγχο γεγονότων και δεν έχουμε οποιαδήποτε πρόσβαση στη διαχείριση του Facebook. Ο ισχυρισμός ότι οι ελεγκτές γεγονότων ανά τον κόσμο μπορούν να διαγράφουν αναρτήσεις ή να “κατεβάζουν” σελίδες είναι ένα διαδεδομένο fake news.
Το Facebook όμως, μπορεί να διαγράψει αναρτήσεις, χρήστες, σελίδες, και ομάδες για άλλους λόγους, που δεν έχουν σχέση με τον έλεγχο γεγονότων, όπως είναι οι εκφράσεις μίσους, προτροπή σε βία, γυμνό κτλ. Εμείς, όπως και κανένας άλλος ελεγκτής γεγονότων, δεν έχουμε συμμετοχή σε αυτές τις ενέργειες, γιατί όπως ήδη αναφέραμε ασχολούμαστε μόνο με τον έλεγχο γεγονότων.
Μπορείτε να διαβάσετε τους όρους του Facebook στο παρακάτω λινκ
Όροι της κοινότητας

Ποιος άλλος κάνει έρευνα για το Facebook;

Το Facebook συνεργάζεται με ομάδες ελεγκτών γεγονότων (Fact-Checkers) σε περισσότερες από 90 χώρες. Όλες οι ομάδες, όπως και εμείς, έχουν υπογράψει και ακολουθούν τον κώδικα αρχών του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Ενημέρωσης (International Fact-Checking Network). Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Το Facebook σάς πληρώνει για αυτό το έργο;

Το Facebook χρηματοδοτεί όλους τους ελεγκτές γεγονότων ανά τον κόσμο με τους οποίους συνεργάζεται. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τη χρηματοδότησή μας είναι δημόσια. Μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες εδώ.
Οι οργανισμοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε – συμπεριλαμβανομένου του Facebook – δεν επηρεάζουν το τι θα ελέγξουμε ή τι θα γράψουμε. Έχουμε αυστηρούς κανόνες προκειμένου να διασφαλίζουμε την ουδετερότητά μας μέσω της οικονομικής ανεξαρτησίας μας.

Είμαι ιδιοκτήτης μιας Ομάδας ή Σελίδας στο Facebook. Τι θα πρέπει γνωρίζω σχετικά με το πρόγραμμα ελέγχου γεγονότων;

Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από το παρακάτω λινκ:

Διασταύρωση ειδήσεων στο Facebook: Τι πρέπει να ξέρουν οι εκδότες

Οι εκδότες μπορούν να μας αποστείλουν αίτημα διόρθωσης ή αμφισβήτησης σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, χρησιμοποιώντας τις εξής φόρμες:

Φόρμα αίτησης αλλαγής αξιολόγησης

Φόρμα ένστασης αξιολόγησης

Πώς μπορείτε να ελέγχετε την αξιοπιστία π.χ. ενός δημοσιεύματος που αφορά την υγεία; Είστε γιατροί;

Πρόκειται για ένα διαδεδομένο ερώτημα που τίθεται άλλοτε καλόπιστα και άλλοτε για να απαξιωθεί το έργο των Fact-Checkers. Ο ελεγκτής, αν και είναι σε θέση, λόγω εμπειρίας, να διακρίνει αν μια “ανακάλυψη” π.χ. για την “ίαση του καρκίνου”” συνιστά fake news, εντούτοις δεν κρίνει ο ίδιος. Ερευνά το θέμα με βάση τις τελευταίες πιο αξιόπιστες πηγές που είναι δημοσιευμένες σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, βιβλία κοκ. ή έχουν ανακοινωθεί σε ιατρικά συνέδρια και διεθνείς οργανισμούς. Το τελικό συμπέρασμα του ελεγκτή βασίζεται στην αξιολόγηση που έχει προβεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα για ένα θέμα και όχι στην “άποψη” του ελεγκτή.

Είστε αλάνθαστοι;

Σε καμία περίπτωση. Στο παρελθόν έχουμε κάνει λάθη και τα έχουμε αναγνωρίσει. Η «ανοιχτή και ειλικρινής πολιτική διορθώσεων» είναι μια από τις πέντε βασικές Αρχές του IFCN. Ο Οργανισμός δεν κρίνει τα μέλη του από τα λάθη στα οποία ενδεχομένως θα υποπέσουν, αλλά από την διόρθωση όταν τεκμηριωμένα θα τους επισημανθούν. Άρα, είναι υποχρέωσή μας να διορθώνουμε τυχόν σφάλματα και να ενημερώνουμε τα άρθρα μας.