Ποιοι είμαστε
Αρχική Πόσα χρήματα κοστίζει ένα θαύμα; HOAXHOAXES ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πόσα χρήματα κοστίζει ένα θαύμα; HOAX

29 Ιου
2013

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 έτη.

Το καινούργιο hoax που εμφανίστηκε στο fecebook στα blogs έχει τον παραπάνω τίτλο. Είναι η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που έσωσε τον αδελφό της αγοράζοντας μια εγχείρηση (το θαύμα) με ένα δολάριο και έντεκα σεντς. Την εγχείριση πραγματοποίησε ο νευροχειρούργος Carlton Armstrong.

Ας διαβάσουμε πρώτα ολόκληρη την ιστορία.
Ένα κοριτσάκι, πήρε τον κουμπαρά του κι άδειασε το περιεχόμενο. Μέτρησε τρεις φορές τα κέρματα, του για να μην κάνει κανένα λάθος. Ήταν ένα δολάριο και 11 σέντς. Πήρε τα κέρματα και πήγε στο φαρμακείο της γειτονιάς.
Ο φαρμακοποιός, εκείνη την στιγμή, μιλούσε με ένα καλοντυμένο κύριο και δεν πρόσεξε την μικρή. Το κοριτσάκι έκανε κάποιο θόρυβο με τα πόδια του, αλλά τίποτε. Τότε πήρε ένα από τα κέρματα της και το χτύπησε πάνω στο γραφείο του.
– Τι θέλεις; την ρωτά κάπως εκνευρισμένος εκείνος. Δεν βλέπεις, ότι μιλώ με τον αδελφό μου, που έχω χρόνια να τον δω;
Τότε η μικρή του είπε:
– Θέλω να σου μιλήσω για τον αδελφό μου, που είναι πολύ άρρωστος, και θέλω να αγοράσω ένα θαύμα!
– Συγγνώμη, της απάντησε αυτός, αλλά δεν πουλάμε θαύματα.
– Ξέρετε, είπε το κοριτσάκι, ο αδελφός μου έχει κάτι στο κεφάλι του, που μεγαλώνει, κι ο μπαμπάς μου λέει, ότι μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει. Λοιπόν, ποσό κάνει ένα θαύμα για να το αγοράσω. Έχω χρήματα …; .
Ο αδελφός του φαρμακοποιού, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την συζήτηση, ρώτησε την μικρή τι είδους θαύμα χρειαζόταν ο αδελφός της.
– Δεν ξέρω. του απάντησε με μάτια βουρκωμένα. Εκείνο που ξέρω είναι, ότι χρειάζεται εγχείρηση και ο μπαμπάς δεν έχει τα χρήματα. Γι’ αυτό, θέλω να πληρώσω εγώ, με τα δικά μου χρήματα.
Στην ερώτηση του καλοντυμένου κυρίου, πόσα λεπτά έχει. Η μικρή του απάντησε «Ένα δολάριο και 11 σέντς, κι αν χρειασθούν και άλλα θα τα βρω».
– Τι σύμπτωση, χαμογέλασε ο καλοντυμένος κύριος. Είναι το ακριβές αντίτιμο για ένα θαύμα, για ένα μικρό αδελφό: Ένα δολάριο και 11 σεντς!
Πήρε τα λεπτά, έπιασε την μικρή απ’ το χεράκι, και της είπε: «Πάμε μαζί στο σπίτι σου για να δω τον αδελφό σου και τους γονείς σου και να κάνουμε το θαύμα»…
Ο καλοντυμένος κύριος ήταν ο Κάρτον Άρσμποργκ. ο γνωστός νευροχειρουργός.
Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και ο μικρός αδελφός επέστρεψε στο σπίτι του υγιής.
– Η εγχείρηση ήταν ένα αληθινό θαύμα, ψιθύρισε η μαμά. Απορώ πόσο θα κόστισε.
Η μικρούλα χαμογέλασε. Ήξερε ακριβώς πόσο κοστίζει ένα θαύμα: ένα δολάριο και 11 σέντς, συν την πίστη ενός μικρού παιδιού…».

Η ωραία αυτή ιστορία με το καλό τέλος δεν είναι τίποτα άλλο από μια ιστορία. Το hoax κυκλοφορεί από το 2000 με email και το βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

Στην ελληνική έκδοση του hoax, απουσιάζoυν διάφορες λεπτομέρειες της ιστορίας, όπως το όνομα και η ηλικία του κοριτσιού (οκτάχρονη Tess), το όνομα του αδελφύ της (Αndrew), ο γιατρός είναι από το Σικάγο κτλ. και το όνομα του γιατρού είναι λάθος γραμμένο. Φανταζόμαστε ότι ο μεταφραστής δεν τα ήθελε για να μην αναγνωριστεί το hoax.

Ο νευροχειρούργος Carlton Armstrong από το Σικάγο, φυσικά είναι ανύπαρκτο πρόσωπο.

Αναρωτιόμαστε πως ένα οκτάχρονο κορίτσι πήγε στο φαρμακείο για να αγοράσει ένα θαύμα, και δεν πήγε στην εκκλησία ή στον παπά που είναι πιο λογικό.

Φυσικά απουσιάζουν άλλες άχρηστες λεπτομέρειες όπως ημερομηνία, χώρα – πόλη, από τι έπασχε ο αδελφός, ονοματεπώνυμο του πατέρα κτλ.

Να είσαστε κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί όταν διαβάζετε τέτοιες ιστορίες. όπου δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία γιατί δεν είναι τίποτα παραπάνω από ωραίες ιστορίες.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να ενημερώνεστε για τις απάτες και τα ψέματα του ιντερνετ γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook (ΕΔΩ) και πατήστε Like (μου αρέσει).

 Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα κοινοποιώντας, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.