Επανεμφανίστηκε ο ιός της αστυνομίας (FBI VIRUS), με νέα μορφή.

13
 

Μια νέα έκδοση του ιού της αστυνομίας (FBI VIRUS) εντοπίσαμε, που κλειδώνει το πρόγραμμα περιήγησής σας και προσπαθεί να παραπλανήσει αθώους χρήστες ζητώντας λύτρα.

Αυτός ο ιός εντοπίστηκε το 2012 και είχε απειλήσει πολλούς χρήστες υπολογιστών, κλειδώνοντας τους υπολογιστές τους και τους ζητώντας λύτρα με τη μορφή ψεύτικου πρόστιμου λόγο παράνομης χρήση του υπολογιστή. 

Το ίδιο σκοπό έχει και η νέα μορφή του ιού, που προσπαθεί να ξεγελάσει τους χρήστες και να πληρώσουν ένα ανύπαρκτο πρόστιμο στους εγκληματίες του διαδικτύου, μέσω προπληρωμένων καρτών.

Η νέα μορφή του ιού δεν κλειδώνει τον υπολογιστή, αλλά μέσω ιστοσελίδων και java script, κλειδώνει τα προγράμματα περιήγησης στο ίντερνετ (IE, Mozilla, Safari και Chrome) Έτσι, ο χρήστης δεν είναι σε θέση να σερφάρει πια στο Internet, επειδή ο ιός έχει κλειδώνει το πρόγραμμα περιήγησης και δε θα μπορεί να κλείσει ή να ελαχιστοποιήσει τη σελίδα του ιού της αστυνομίας.

Αντί να έχετε πρόσβαση στο πρόγραμμα περιήγησής σας, εμφανίζει μια ψεύτικη προειδοποίηση και ισχυρίζεται ότι όλες οι δραστηριότητες αυτού του υπολογιστή έχουν καταγραφεί ή όλα τα αρχεία σας είναι κρυπτογραφημένα. Στη συνέχεια, απαιτεί ένα χρηματικό ποσό ως πρόστιμο (συνήθως 100 ευρώ) μέσω προπληρωμένων καρτών, όπως PaySafeCard, μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα 12 – 72 ώρες, προκειμένου να ξεκλειδώσει τον υπολογιστή σας

Πως μπορείτε να προστατευτείτε.
Θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο κάποιο antimalware πρόγραμμα που να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο. Προσοχή, η απειλή είναι καινούργια και δεν προστατεύουν όλα τα προγράμματα antimalware. Σε δοκιμή που κάναμε το Malwarebytes Anti-Malware Free βρήκε και σταμάτησε την απειλή ενώ το IObit Malware Fighter 2 Free δεν την ανίχνευσε (δείτε την παρακάτω εικόνα).
Καλό είναι να αντικαταστήσετε και τους διακομιστές dns του παρόχου σας με τους διακομιστές του opendns, που σταματάνε την πρόσβαση σε πολλές κακόβουλες σελίδες.

Τι να κάνετε αν ήδη έχει κλειδωθεί το πρόγραμμα περιήγησης σας.
Κλείστε το κλειδωμένο πρόγραμμα περιήγησης από τη διαχείριση εργασιών (ctrl alt delete)
Κατεβάστε με κάποιο άλλο πρόγραμμα περιήγησης τη δωρεάν έκδοση του Malwarebytes Anti-Malware Free και κάντε πλήρη σάρωση τον υπολογιστή σας.

Βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο; Αν ναι, και θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας, τις απάτες και τα ψέματα του ιντερνετ, γρήγορα και εύκολα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook (ΕΔΩ) και ενισχύστε μας πατώντας Like (μου αρέσει).

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους φίλους σας στο facebook για αυτό το άρθρο. Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα, κοινοποιώντας τα, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet. 

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε