Ώρα για φραπέ και το μύθο του σαπουνιού.

18

Φραπεδάκι

Κυκλοφορεί ένα άρθρο που ισχυρίζεται πως ο φραπέ περιέχει σαπούνι για να κάνει ωραίο αφρό.

ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΦΡΑΠΕ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΙΝΟΥΜΕ
ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΦΡΑΠΕ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΙΝΟΥΜΕ

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το δημοσίευμα αναφέρει:

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΦΡΑΠΕ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΦΡΙΞΕΤΕ!

Τα καφεόδεντρα βγάζουν τον καρπό τους έτοιμο προς κατεργασία. Οι εταιρείες μεταφέρουν τους καρπούς στα εργοστάσια, καθαρίζουν τα χρήσιμα μέρη και τα συνθλίβουν.
Αυτός είναι ο γνήσιος καφές.
Από κει και πέρα παίρνει η κάθε εταιρεία αρώματα και προσθέτει στο πρώτο μείγμα έτσι ώστε τα χαρμάνια να έχουν το δικό τους ξεχωριστό άρωμα ανά εταιρεία (Λουμίδης – Μπράβο κλπ). Αυτά για τον γνωστό ελληνικό καφέ. Καθώς καθαρίζονται οι καρποί και τα χρήσιμα μέρη πάνε για άλεση, τα άχρηστα δεν πετιούνται αλλά ψήνονται!
Οι γνώστες του αντικειμένου, τα αποκαλούν κατακάθια του καφεόδεντρου και παλαιότερα τα πετούσαν. Αργότερα άρχισαν να τα διοχετεύουν ως ρόφημα καφέ σε τριτοκοσμικές χώρες και έπειτα ο μεγαλύτερος αγροτικός συνεταιρισμός που εδρεύει στην Ολλανδία και το όνομα NESTLE, πρόσθεσε το χημικό που αποδίδει αφρό.
Έτσι η Ελλάδα σήμερα είναι πρώτη σε κατανάλωση των “σκουπιδιών” του καφεόδεντρου με την προσθήκη του χημικού για τον αφρό!
Έχοντας αφήσει κατά πολύ πίσω τις τριτοκοσμικές χώρες σε κατανάλωση φραπέ!
Το δε τμήμα της Αφρικής αλλά και της Βραζιλίας που παράγουν τον καφέ δεν καταναλώνουν καθόλου φραπέ! Αυτά τα ολίγα πληροφοριακά μετά από 17 χρόνια δουλειάς στην παραγωγή καφέ.
Τα προϊόντα της Ολλανδικής Nestle: NES CAFE (με δομή απορρυπαντικού – σαπουνιού) SMARTIES (πολύχρωμα κουφετάκια, ή αλλιώς πολύχρωμες χάντρες) KIT KAT (Σοκολατο – γκοφρέτες) MAGGI (συμπληρώματα γεύσης) HAAGEN DANZ (Παγωτά) PURINA – FRISKIES (σκυλοτροφές και γατοτροφές καταστρέφουν την υγεία του κατοικιδίου σας) Παγωτά Nestle (Aloma-Boss-Magnum-Nirvana-Pirulo-Crunch κ.ά.) Δημητριακά πρωινού (Fitness-Clusters-Cheerios-Cookie Crisp) Νερό (Κορπή- Perrier). “Αποφεύγουμε τα Ολλανδικά προϊόντα και για πολλούς ακόμη λόγους, …..αλλά και γιατί οι Ολλανδοί έχουν προβάλει veto στην ΕΕ, ώστε κανείς να μην κάνει έλεγχο στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν για την παρασκευή των τροφίμων, όπως επίσης και με τι τρέφονται τα ζώα που εμπορεύονται το κρέας τους.

Ηρεμήστε και ξαναπιάστε το ποτήρι με τον φραπέ που αρχίσατε να τον κοιτάτε περίεργα, μετά την ανάγνωση του παραπάνω δημοσιευματος. Δε αληθεύει τίποτα από αυτά.
Ας τα δούμε ένα, ένα.

1. Οι εταιρίες προμηθεύονται τους πράσινους κόκκους καφέ καθαρούς ξεφλουδισμένους και έτοιμους για καβούρντισμα και άλεση.

1. Δεν υπάρχουν άχρηστα μέρη και φυσικά ο ισχυρισμός ότι το καλό μέρος του καρπού πάει για άλεση ενώ το άχρηστο μέρος (φλούδα;) που παλιά πετούσαν πάει για ψήσιμό είναι μια μπούρδα από κάποιον που δεν έχει ιδέα από την όλη διαδικασία. Μετά την αποθήκευση σε σιλό ο καρπός (κοκκοι καφέ) καβουρντίζεται σε ζεστό αέρα 160 βαθμών (περίπου, δεν είμαι ο Λουμίδης) και μετά αλέθεται. Για να γίνει στιγμιαίος καφές, μια διαδικασία που ανακάλυψε ο Νεοζηλανδός David Strang, ο αλεσμένος καφές διαλύεται σε ζεστό νερό και μετά περνάει μέσα σε θαλάμους που έχουν θερμοκρασία 180C. Έτσι εξατμίζεται μέρος του νερού και μένει το συμπύκνωμα. Μετά ψεκάζεται σε θερμό κατακόρυφο θάλαμο όπου εξατμίζεται και το υπόλοιπο νερό, πέφτει ο καφές κάτω και συσκευάζεται. 

2. Αργότερα άρχισαν να τα διοχετεύουν ως ρόφημα καφέ σε τριτοκοσμικές χώρες και έπειτα ο μεγαλύτερος αγροτικός συνεταιρισμός που εδρεύει στην Ολλανδία και το όνομα NESTLE,

2. Η Nestle δεν είναι ολλανδική εταιρία, αλλά ελβετική.

3. …πρόσθεσε το χημικό που αποδίδει αφρό.

Δημήτριος Βακόνδιος
Δημήτριος Βακόνδιος

3. Κανένα χημικό, σαπούνι, σαμπουάν, αφρόλουτρο κτλ. δε υπάρχει μέσα στον φραπέ. Ο κρύος στιγμιαίος καφές φραπέ είναι μια ελληνική τυχαία ανακάλυψη από τον Δημήτρη Βακόνδιο, υπάλληλο της αντιπροσωπείας Nestle το 1957 στην έκθεση της Θεσσαλονίκης που συνήθιζε να πίνει ζεστό νες καφέ. Επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό για να κάνει τον καφέ του, δοκίμασε να βάλει κρύο νερό και να το χτυπήσει με ένα σεικερ που είχαν για την παρουσίαση ενός νέου σοκολατούχου ροφήματος. Δεν γνώριζε όμως για τον αφρό και λέρωσε το κουστούμι του, αλλά ανακάλυψε τον φραπέ. Έτσι καταλαβαίνουμε πως είναι αδύνατο να είχε προβλέψει η Nestle την ελληνική ανακάλυψη και να είχε προσθέσει χημικό για τον αφρό. Αυτός ο ισχυρισμός είναι πραγματικά γελοίος γιατί στη αγορά υπάρχουν δεκάδες φίρμες με στιγμιαίο καφέ και όλες δημιουργούν αφρό αν φτιάξεις φραπέ. Ακόμη και ο εσπρέσο.

4. Το δε τμήμα της Αφρικής αλλά και της Βραζιλίας που παράγουν τον καφέ δεν καταναλώνουν καθόλου φραπέ!

4. Ο ισχυρισμός ότι στην Αφρική και στη Βραζιλία δεν καταναλώνουν καθόλου φραπέ δεν είναι μια ανοησία γιατί, φραπέ ονομάζουμε οποιονδήποτε κρύο και χτυπημένο στιγμιαίο καφέ και δεν τον καταναλώνουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι ελληνική ανακάλυψη. Βέβαια με τον τουρισμό που έχει η Ελλάδα τον έχουν μάθει αρκετοί ξένοι και έτσι σιγά σιγά έχει αρχίσει να διαδίδεται και σε μερικές άλλες χώρες.

5. 17 χρόνια στην παραγωγή καφέ

5. Ο μυθογράφος προσπαθεί να μας πείσει πως τα γνωρίζει καλά και από μέσα, αλλά σίγουρα δεν έχει ιδέα από την παραγωγή καφέ σύμφωνα με τα παραπάνω.

Με το συγκεκριμένο μύθο έχει ασχοληθεί και το antichainletter, επικοινώνησε με τη Nestle και δημοσίευσε την απάντησή της. Για αν τη διαβάσουμε.

Πρώτα πρώτα, σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας. Όπως ήδη υποπτεύεστε, το συγκεκριμένο άρθρο είναι πλήρως αναληθές. Η ελβετική (και όχι ολλανδική) Nestlé είναι μια εταιρεία που στόχο έχει να παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα γευστικά κριτήρια των καταναλωτών της, σε όποια χώρα και αν βρίσκεται. Ειδικά για τον Nescafé Frappé, που είναι μια ελληνική εφεύρεση, η Nestlé έχει αναπτύξει ένα ειδικό χαρμάνι που ταιριάζει στη γεύση των Ελλήνων και φτιάχνει τον απόλυτο κρύο καφέ που έχει συνδεθεί με την απόλαυσή μας.

Ο καφές Nescafé είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, που παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες καφέ. Οι καρποί του καφεόδεντρου συλλέγονται, ξεφλουδίζονται, καβουρδίζονται και αλέθονται, όπως και στα υπόλοιπα είδη καφέ. Η διαφορά είναι ότι στη συνέχεια ο καφές βράζεται, φιλτράρεται και αφυδατώνεται, ώστε να μπορεί να διαλυθεί εύκολα και ομοιόμορφα σε ζεστό ή κρύο νερό και να φτιάξει τον καφέ που όλοι αγαπάμε. Ο αφρός του Nescafé Frappé είναι το εντελώς φυσικό αποτέλεσμα του καβουρδίσματος, καθώς με τη διαδικασία του ψησίματος απελευθερώνονται τα «λιπαρά» του κόκκου καφέ, που στη συνέχεια στέκονται στην επιφάνεια του ροφήματος με το απαραίτητο «χτύπημα».

Μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες από το εταιρικό μας sitewww.nestle.gr τόσο για την εταιρεία όσο και για τα προϊόντα μας. Ειδικότερα για τη διαδικασία παρασκευής του στιγμιαίου καφέ, πληροφορίες υπάρχουν και στοhttp://www.nescafe.gr/html/story-nescafe-quality-gr.htm

Για οποιαδήποτε επιπλέον απορία ή διευκρίνιση, μη διστάσετε φυσικά να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Αγγελική Παπαδοπούλου

Angeliki Papadopoulou

Corporate Affairs Manager

Nestlé Hellas S.A.

4, Patroklou Str. 151 25 Maroussi Greece

Tel. +30 210 68 84 321 Fax +30 210 6840 312

Ψάχνοντας για αυτό το μύθο εντοπίσαμε κάτι που μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Πόσες φορές λέτε να έχει αναπαράγει τον μύθο του φραπέ μια σελίδα; 2,3,5,8,12;
‘Οχι… 22 φορές μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια… πάνω κάτω, μία φορά το μήνα.
Δείτε ΕΔΩ


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82

http://en.wikipedia.org/wiki/Instant_coffee#History

http://en.wikipedia.org/wiki/Frapp%C3%A9_coffee

http://www.frappenation.com/greek/elefthero1.jpg

http://www.frappenation.com/greek/ethnos1.jpg

http://www.frappenation.com/greek/typos1.jpg

http://www.frappenation.com/greek/vima1.jpg

http://www.frappenation.com/greek/lifo.pdf

http://www.frappenation.com/greek/tanea1.jpg

http://www.coffeeandhealth.org/all-about-coffee/instant-coffee/

http://www.madehow.com/Volume-3/Instant-Coffee.html

 

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε