Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Προσοχή στο γάλα !HOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Καταρρίπτεται – Προσοχή στο γάλα !

27 Ιου
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

blog_gala.jpg

Μια μέρα γυρνώντας από το σχολείο ο γιος μου πηγαίνει κατευθείαν στο ψυγείο να δει “κάτι στο γάλα” … Όταν τον ρωτήσαμε σχετικά, μας είπε ότι, ο δάσκαλος τους είπε να προσέχουν “τι αριθμό πίνουν”…  

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά ανυπόστατη, φήμη των τελευταίων ετών, που λέει ότι στο κάτω μέρος από το κουτί του γάλακτος έχει έναν αριθμό, που μας δείχνει πόσες φορές γύρισε πίσω και το “ξαναφτιάξανε”. 

Το “διευκρινιστικό” κείμενο που ακολουθεί την μπαρούφα είναι αυτό :

Ξέρετε ότι αν το γάλα στο χάρτινο  μπουκάλι δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ;
Απίστευτο; Ο νόμος επιτρέπει τις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία.Όταν το γάλα φτάνει στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρνει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει ανα-παστεριωθεί 2 φορές. Σας συμβουλεύουμε να μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5 γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί. Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 έως 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάχτε στον πάτο του μπουκαλιού. Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5, ούτε ακόμα και με 3, αν είστε λεπτομερείς στις αγορές σας.

——————————————————————————————————

Φυσικά δεν υπάρχει καμία δόση αλήθειας

Η όλη παραφιλολογία ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από την Ιταλία  …   (κάποιοι λένε ότι ακολούθησε τη διαδρομή Αργεντινή – Ισπανία – Ιταλία)

==============================

Σχεδόν 7 χρόνια πριν, ο διαχειριστής του blog arkoudos.com, είχε στείλει επιστολές προς τους υπεύθυνους εταιριών γάλακτος κι είχε λάβει αρκετές απαντητικές επιστολές, μερικές από τις οποίες παραθέτουμε: 

Αγαπητέ κύριε,

Έχουμε λάβει το email σας και θα θέλαμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι τα όσα αναφέρονται είναι ψευδή και αποτελούν ανεύθυνες διαδόσεις που στοχεύουν στην  υποβάθμιση της αξίας του γάλακτος.

Ο αριθμός που αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας των προϊόντων  γάλακτος είναι ο αριθμός του γεμιστικού της μηχανής που εμφιαλώθηκε η συγκεκριμένη συσκευασία. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητο να αναγράφεται στα πλαίσια του συστήματος ιχνηλασιμότητας που πρέπει εφαρμόζεται από όλες τις εταιρίες.

Το φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ παράγεται από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα, το οποίο συλλέγεται καθημερινά από επιλεγμένες φάρμες σε όλη την Ελλάδα και παστεριώνεται στα 2 εργοστάσια μας στον Ταύρο Αττικής και στην Σίνδο Θεσσαλονίκης λίγες ώρες πριν διατεθεί στα καταστήματα. Κάθε συσκευασία φέρει πάνω της τον αριθμό ταυτότητας ο οποίος μας επιτρέπει να γνωρίζουμε μέχρι και την φάρμα παραγωγής του γάλακτος που περιέχεται.Όταν το γάλα φθάσει στην ημερομηνία λήξης του, αποσύρεται από τα καταστήματα, επιστρέφεται στην εταιρία και στην συνέχεια αποστέλλεται στις χωματερές για καταστροφή ή σε μονάδες λιπασμάτων ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Τα πρωτόκολλα καταστροφής αποδεικνύουν στους τακτικούς ελέγχους που γίνονται από τις κρατικές υπηρεσίες την απόλυτη εφαρμογή της διαδικασίας.

Τέλος, η εταιρία μας θα καταφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο για τον περιορισμό των ανωνύμων που θίγουν την φήμη και την αξιοπιστία ολόκληρου του κλάδου.Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση οι σύμβουλοι ενημέρωσης του Κέντρου Ενημέρωσης ΔΕΛΤΑ είναι στην διάθεσή σας στο τηλ. χωρίς χρέωση 800-1199-800.

Έλενα Αργυράκη
Υπεύθυνη Κέντρου Ενημέρωσης ΔΕΛΤΑ

=========================

Αγαπητέ κύριε,

Σε απάντηση του ερωτήματος που θέσατε, σας ενημερώνουμε ότι το γάλα ΦΑΓΕ όπως  και όλα τα άλλα προϊόντα που επιστρέφονται στην εταιρία, σε οποιαδήποτε συσκευασία, συγκεντρώνονται σε ειδική εγκεκριμένη εγκατάσταση καταστροφής, όπου, με τη βοήθεια σπαστήρα, συνθλίβονται και το μεν υλικό συσκευασίας απορρίπτεται το δε περιεχόμενο διατίθεται αποκλειστικά για χρήση ως ζωοτροφή όπως επιτάσσει ο κανονισμός 79/2005 ΕΕ και για καμία άλλη χρήση. Η ανωτέρω διαδικασία επιτηρείται από τις αρμόδιες αρχές.

Με εκτίμηση,Αλέξης Αλεξόπουλος
Marketing & Communications Director

============================================

και η απάντηση της εταιρείας που παράγει τα χαρτοκούτια για όλες τις γαλακτοβιομηχανίες

Δελτιο τύπου της Tetra Pak.

Αγαπητοί πελάτες,
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στο διαδύκτυο μια αλληλογραφία σχετικά με τη διαδικασία παστερίωσης του γάλακτος, όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και σε έναν αριθμό που βρίσκεται στο κάτω μέρος χάρτινης συσκευασίας Tetra Pak.
Όπως ήδη γνωρίζετε για τις συσκευασίες Tetra Pak, ο αριθμός αυτός τυπώνεται στο εργοστάστιο παραγωγής της χάρτινης συσκευασίας της Tetra Pak. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω αριθμός (web lane number) τυπώνεται για λόγους ιχνηλασιμότητας και επιτρέπει στην Tetra Pak να προσδιορίσει σε ποιο σημείο του εργοστασιακού ρολού παράγεται ένα συγκεκριμένο πακέτο.
Με τον τρόπο αυτό η Tetra Pak μπορεί να ελέγξει την παραγωγική διαδικασία και να διασφαλίσει ότι τα πακέτα που φτάνουν στον καταναλωτή είναι άριστης ποιότητας. Συνεπώς, οι αριθμοί που βρίσκονται στο κάτω μέρος της χάρτινης συσκευασίας δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την επεξεργασία και την ποιότητα του προιόντος που βρίσκεται στη συσκευασία.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες

————————————————————————————————-

June 25th 2007

Dear customers,
During the last, few days there has been an e-mail circulating on the internet regarding the pasteurizing procedure of milk. Among others there is a reference to a number printed at the bottom of a Tetra Pak package.
The above mentioned number is printed on the Tetra Pak packages during the manufacturing process at the Tetra Pak packaging material factories. In particular, this web lane number is printed for traceability reasons, which allows Tetra Pak to identify where on the roll a specific carton is produced.
In this way Tetra Pak can control the production of the packaging material and can guarantee that the packages which reach the consumers are of the correct quality. Consequently, the numbers on the base of the carton have nothing to do with the processing and the quality

Για το ίδιο θέμα είχαμε γράψει και πέρσι, ήταν η εποχή που έγινε ντόρος με τα ληγμένα. Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ αναλυτικά

by antichainletter