Ποιοι είμαστε
Αρχική 6 Μύθοι για τα “μεταλλαγμένα”ΔΙΑΦΟΡΑ

6 Μύθοι για τα “μεταλλαγμένα”

12 Αυγ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Βασική μου θέση σε όλα τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι είναι να προσπαθώ, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου, να ξεπερνώ τις ιδεολογίες, τους μύθους και τα ψέματα και να βλέπω την κατάσταση μέσα από τους φακούς της επιστήμης. Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίζω όλα τα άρθρα μου, όχι επειδή πιστεύω πως η επιστήμη δεν κάνει λάθη, αλλά διότι η επιστήμη είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να φτάσεις στην αλήθεια.

Αν χρησιμοποιήσεις την επιστημονική μέθοδο σωστά, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις στο σωστό αποτέλεσμα, από ότι οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Ειδικά ή χρήση ιδεολογιών για σημαντικά θέματα είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί κάποιος να κάνει.

bzb4Στην περίπτωση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), η ιδεολογία έχει φτάσει πλέον σε θρησκευτικά επίπεδα όπου οι πολέμιοί τους (των ΓΤΟ) όχι μόνο χρησιμοποιούν επιχειρήματα που θα περίμενες να ακούς από υπερασπιστές της θρησκείας ή πολιτικής ιδεολογίας, αλλά αρνούνται πεισματικά να “παίξουν το παιχνίδι” με τους ίδιους κανόνες και συνεχώς “μετακινούν το τέρμα”.

Όταν ξεκίνησε η θύελλα σχετικά με τις ΓΤΟ όλοι έλεγαν πόσο κακό κάνουν στον άνθρωπο αυτές οι τροφές. Μιλούσαν για ασθένειες, γιααλλεργίες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Από τότε μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί μια έρευνα που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά τους και να στηρίζεται σε σωστή επιστημονική μέθοδο. Αντιθέτως υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν πως τα ΓΤΟ είναι ασφαλή για την υγεία μας.

Με αυτό δεδομένο, και βλέποντας πως, επιστημονικά τουλάχιστον δεν μπορούν να παίξουν σε αυτό το γήπεδο (της βλάβης στην υγεία), οι πολέμιοι των ΓΤΟ απλώς μετακινούν το τέρμα και αποφασίζουν πως το θέμα δεν είναι η υγεία αλλά κάτι άλλο. Το πιο συνηθισμένο επιχείρημα που ακούω πλέον είναι πως η ΜΟNSANTO είναι κακιά εταιρία. Μάλιστα αν ρωτήσεις κάποιους είναι πιθανόν να σου που πως η MONSANTO είναι κατασκεύασμα του διαβόλου με μοναδικό στόχο να μας σκοτώσει όλους.

Δεν με ενδιαφέρει να υπερασπιστώ τη MONSANTO και την όποια εταιρία βιοτεχνολογίας. Όπως όλες οι εταιρίες, έτσι και αυτή φροντίζει τα συμφέροντά της και αν την αφήσεις εντελώς ανεξέλεγκτη θα κάνει ότι θέλει. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να τη δαιμονοποιούμε όπως γίνεται κατά κόρον, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Μετά λοιπόν το προηγούμενο άρθρο σχετικά με τα ΓΤΟ που μπορείτε να βρείτε εδώ, σκέφτηκα να μαζέψω διάφορες αντιρήσεις που δέχθηκα σχετικά με το θέμα και να τις απαντήσω.

Οι Ινδοί αγρότες αυτοκτονούν

Αυτός ο μύθος ξεκίνησε από την Vandana Shiva, μια Ινδή ακτιβίστρια που είναι βέβαια κατά των ΓΤΟ και έχει μιλήσει για αυτό το θέμα πολλές φορές και έφτασε να συμπεριληφθεί και στο ντοκυμαντέρ “Bitter Seeds”. Μάλιστα θεωρείται τόσο αξιοσέβαστη που αν αναφέρει έναν αριθμό, όπως 270.000 Ινδοί αγρότες αυτοκτόνησαν, τότε αυτομάτως θεωρείται πως ο αριθμός είναι υπεράνω αμφισβήτησης.

Ο παραπάνω αριθμός δεν προκύπτει από επίσημες πηγές και μοιάζει να έχει κατασκευαστεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου. Ο Keith Kloor, στο Discover Magazine αναλύει και καταρρίπτει τον μύθο με ένα εκτενέστατο άρθρο.

Στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες ήταν σε ανοδική πορεία πριν το 2002 που εισήχθησαν τα ΓΤΟ στην Ινδία, σταθεροποιήθηκε μετά το 2002 και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ αυτοκτονιών και ΓΤΟ.

Αν μη τί άλλο, αυτός ο μύθος προϋποθέτει πως οι Ινδοί είναι τόσο ηλίθιοι που, ενώ βλέπουν τους συνάδελφους αγρότες να καταστρέφονται ο ένας μετά τον άλλο από τη χρήση των ΓΤΟ, αυτοί επιμένουν να τους χρησιμοποιούν μέχρι να φτάσουν στο ίδιο σημείο.

Τα νούμερα όμως μας λένε μια άλλη ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, οι Ινδοί αγρότες φαίνεται να έχουνμεγαλύτερα κέρδη και μεγαλύτερες σοδειές με τη χρήση των ΓΤΟ.

Σπόροι Terminator

Αυτός είναι ένας μύθος που λέει πως η MONSANTO πουλάει σπόρους που θα μεγαλώσουν για μια γενιά αλλά οι σπόροι που θα προκύψουν από αυτή (τη γενιά) θα είναι στείροι. Ο μύθος αυτός ξεκίνησε όταν η MONSANTO εξαγόρασε μια εταιρία που, μεταξύ άλλων, είχε και την πατέντα για ένα σπόρο με αυτά τα χαρακτηριστικά. Η MONSANTO ποτέ δεν πούλησε αυτό το σπόρο, αν και είχε την πατέντα μιας και την αγόρασε μαζί με την εταιρία, και έχει υποσχεθεί πως ποτέ δεν θα πουλήσει Terminator σπόρους.

Αποθήκευση σπόρων

Ο μύθος λέει πως οι αγρότες κρατούν σπόρους τη μία σαιζόν για να τους φυτέψουν στην επόμενη και η MONSANTO δεν το επιτρέπει αυτό μιας και τους αναγκάζει να αγοράζουν νέους σπόρους κάθε χρόνο.

Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι θέμα.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά φυτά που είναι “υβρίδια” και καλλιεργούνται εντατικά. Στα υβρίδια όμως δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους σπόρους της προηγούμενης γενιάς γιατί δεν θα φυτρώσει ακριβώς το ίδιο φυτό. Η γενετική μας λέει πως οι επόμενες γενιές δεν θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα φυτά των αρχικών σπόρων, συνεπώς η επαναχρησιμοποίηση των σπόρων δεν είναι εφικτή.

Άρα, αν στην περίπτωση των υβριδίων δεν είναι εφικτή η συλλογή και χρήση των σπόρων και οι αγρότες πρέπει να αγοράζουν νέους σπόρους κάθε χρόνο, γιατί δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες και για αυτό; Μήπως επειδή τα υβρίδια θεωρούνται “φυσικά” και έτσι δεν ασχολούμαστε με αυτά;

Γενικότερα αρκετοί αγρότες θεωρούν πως το να συλλέξουν τους σπόρους για να τους χρησιμοποιήσουν την επόμενη χρονιά δεν είναι ούτε εύκολο ούτε και οικονομικά λογικό. Στην τελική, αν θέλουν να ξαναχρησιμοποιήσουν σπόρους, δεν θα πρέπει να αγοράσουν από τη MONSANTO. Έτσι κάνουν οι αγρότες που καλλιεργούν “βιολογικά” και κανείς δεν τους εμποδίζει.

Αλλά ακόμα και αν το θέμα της αποθήκευσης σπόρων είναι σημαντικό ζήτημα για κάποιους αγρότες, αν και δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό, τότε ας ζητήσουμε να υπάρξει αλλαγή στα συμβόλαια, ας υποχρεωθούν οι εταιρίες να αλλάξουν τους όρους τους. Δεν είναι απαραίτητο να καταργηθούν οι ΓΤΟ για αυτό το λόγο.

Μήνυση σε αγρότες για επιμόλυνση

Μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Ο μύθος έχει ξεκινήσει από παρανόηση περιπτώσεων όπου η MONSANTO πήγε στα δικαστήρια κάποιους αγρότες που είτε χρησιμοποιούσαν σπόρους χωρίς να έχουν πάρει την άδεια της, ή με κάποιο τρόπο παραβίαζαν τη συμφωνία.

Το 2011, μια ομάδα οργανικών αγροτών έκαναν μήνυση στη MONSANTO λέγοντας πως αν τα φυτά της MONSANTO επιμολύνουν τα δικά τους, τότε η εταιρία θα τους κάνει μήνυση και ζήτησαν προστασία από το δικαστήριο. Ο δικαστής, όπως είναι λογικό προκειμένου να καταλάβει και τη νομοθεσία αλλά και το μέγεθος του προβλήματος και των αποζημιώσεων που πιθανώς να ζητήσει η MONSANTO, ζήτησε να δοθούν παραδείγματα προηγούμενων δικαστικών περιπτώσεων. Όταν οι αγρότες δεν μπόρεσαν να φέρουν ούτε ένα τέτοιο παράδειγμα, ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση.

Ο μύθος αυτός μάλλον έχει ξεκινήσει με την υπόθεση του Καναδού αγρότη Percy Schmeiser ο οποίος το 1999 βρέθηκε να έχει καλλιεργήσει φυτά που ήταν της MONSANTO, αλλά δεν είχε αγοράσει ποτέ δικαιώματα για τη χρήση των σπόρων. Ο Schmeiser είπε στο δικαστήριο πως ίσως έγινε επιμόλυνση στα σπαρτά του και δεν φταίει ο ίδιος. Έλεγχος που έγινε όμως στο συγκεκριμένο χωράφι έδειξε πως το 95% των φυτών ήταν της MONSANTO και ο δικαστής έκρινε πως δεν μπορεί να υπάρχει επιμόλυνση σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Τελικά το δικαστήριο έκρινε πως ο αγρότης δεν υποχρεούνταν να πληρώσει τη MONSANTO διότι δεν κέρδισε από τα φυτά αυτά μιας και ποτέ δεν τα πούλησε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η MONSANTO έχει πάει στα δικαστήρια αρκετές φορές και μάλιστα έχει χρησιμοποιήσει τη δύναμή της σε μικρούς αγρότες ουσιαστικά προσπαθώντας να εκφοβίσει άλλους και να υπερασπίσει τα προϊόντα της. Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τη συμπεριφορά της, αλλά αυτή από μόνη της δεν είναι αρκετός λόγος να απαγορευθεί η καλλιέργεια ΓΤΟ. Όλα τα παραπάνω είναι λόγος να ρυθμιστεί καλύτερα η αγορά και το δικαστικό σύστημα να γίνει πιο δίκαιο, αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται με την απαγόρευση των ΓΤΟ.

Η MONSANTO έφτιαξε το Agent Orange

Ναι, η MONSANTO έφτιαξε το Agent Orange που χρησιμοποιήθηκε από την Αμερικάνικη κυβέρνηση τις δεκαετίες του ’60 και ’70. Και λοιπόν; Με ποιο τρόπο η δημιουργία αυτού του προϊόντος οδηγεί στην απαγόρευση των ΓΤΟ;

Έρευνες που δείχνουν πως οι ΓΤΟ προκαλούν προβλήματα:

Εν συντομία θα παραθέσω link για τις έρευνες καθώς και τις απαντήσεις από επιστήμονες. Αυτό το κάνω διότι η εμπειρία έχει δείξει πως οι πολέμιοι των ΓΤΟ θα αρχίσουν να βομβαρδίζουν το άρθρο με σχόλια για αυτές τις έρευνες, ξανά και ξανά, ότι απαντήσεις και αν δώσω, οπότε θα προσπαθήσω να το μαζέψω λίγο από τώρα.

  • Ζημιές στην υγεία από το Glyphosate (Samsel and Seneff, 2013). Η απάντηση σε αυτή την “έρευνα” είναι πως δεν έχει καν δεδομένα. Μοιάζει να είναι ένα άρθρο όπου οι συγγραφείς γράφουν μια ιδέα. Είναι επίσης ακατανόητο ακόμα και για επιστήμονες του ίδιου χώρου.
  • Οι αλλεργίες στη γλουτένη αυξήθηκαν εξαιτίας των ΓΤΟ (Smith, 2013). Δυστυχώς ο μόνος σύνδεσμος που υπάρχει δεν μας οδηγεί σε έρευνα, μιας και μάλλον δεν έγινε, αλλά σε ένα άρθρο του IRT το οποίο είναι site οργανισμού που είναι κατά των ΓΤΟ.
  • Η περιβόητη έρευνα Seralini για καρκινογένεση σε αρουραίους. ΟΚ, και μόνο το γεγονός πως η “έρευνα” αυτή είναι στο Natural News θα έπρεπε να την ακυρώσει. Η έρευνα αυτή είχε πρώτα εκδοθεί, μετά αποσύρθηκε από τον εκδότη και τώρα επανεκδόθηκε σε νέο περιοδικό χωρίς να έχει ελεγχθεί από επιστήμονες (peer review). Η έρευνα είχε αρκετά προβλήματα και ένα από αυτά είναι πως οι αρουραίοι έχουν καρκινική προδιάθεση. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Συμπέρασμα

Οι γενετική τροποποίηση οργανισμών είναι μια εξαιρετικά σημαντική επιστήμη που μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τη παγκόσμια πείνα και να μειώσουμε τη χρήση των ζιζανιοκτόνων και των λιπασμάτων.

Το να σακουλιάζουμε όλους τους ΓΤΟ και να τους κατηγορούμε όλους για διάφορα απίστευτα είναι λάθος. Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι πως ο κάθε ένας ΓΤΟ πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά και για αρκετά χρόνια, πριν βγει στην αγορά. Αυτό σήμερα γίνεται και μάλιστα με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Σίγουρα θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά κάποιων εταιριών προς τους αγρότες ή τους καταναλωτές με ρυθμίσεις και μέτρα που θα επέτρεπαν περισσότερο έλεγχο.

Η έλλειψη όμως αυτών των επιπλέον ελέγχων δεν αποτελεί λόγο για απαγόρευση των ΓΤΟ. Η επιχειρηματολογία υπέρ της απαγόρευσης θα πρέπει να βασίζεται σε λογικά επιχειρήματα και σωστές, επιστημονικά επιβεβαιωμένες θέσεις. Οι φωνές και οι κραυγές για φόνους και σφαγές όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά δημιουργούν προβλήματα.

Τώρα που τελείωσα το άρθρο μου επιτρέπετε να το στείλω στη MONSANTO ώστε να το ελέγξουν πως είναι της αρεσκείας τους, πριν το δημοσιεύσω και να μου στείλουν το μηνιάτικό μου. Έχω και εγώ παιδιά να ταΐσω και τα οργανικά λαχανικά είναι ακριβά να πάρει!

Greek Skeptic

Αρθρογράφος - Ερευνητής