Λύθηκε το μυστήριο με τις πέτρες που περπατάνε στην Κοιλάδα του Θανάτου

1

sailing-stones

Ένα πραγματικό μυστήριο απασχολούσε τους επιστήμονες κι όχι μόνο για περισσότερο από έναν αιώνα στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Αριζόνα των ΗΠΑ και τώρα φαίνεται ότι βρέθηκε η απάντηση. Οι πέτρες της ερήμου, από μικρά πετραδάκια μέχρι ογκόλιθους 272 κιλών περπατούσαν μόνες τους!

Το φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό ως «συρόμενες πέτρες» και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από ανθρακωρύχους το 1900.

Μάλιστα, άφηναν πίσω τους μια σειρά από μεγάλες, περίπλοκες διαδρομές στην ξεραμένη λάσπη της ερήμου.

rock

Οι επιστήμονες άρχισαν να ασχολούνται σοβαρά με το θέμα το 1948, και από τότε έχει προταθεί κάθε είδους εξήγηση: μεταφυσικά φαινόμενα, πλημμύρες, πάγος, τυφώνες και ζώα.

Τελικά όμως ο Ρίτσαρντ Νόρις του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας Scripps και ο Τζέιμς Νόρις της Interwoof προσφέρουν την μόνη ίσως επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στο τι κάνει αυτές τις πέτρες να περπατάνε.

Μελετώντας νέα φωτογραφικά και μετεωρολογικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι δυο τους κατέληξαν ότι οι πέτρες στην Κοιλάδα του Θανάτου κινούνται κάτω από ένα λεπτό μείγμα από νερό, πάγο, ήλιο και αέρα.

rock2

Σύμφωνα με τον Νόρις, γεωλόγο, ωκεανογράφο και παλαιοντολόγο, ήταν σε θέση μαζί με τον ξάδερφό του να τεκμηριώσουν τις κινήσεις των βράχων εισάγοντας GPS σε κομμάτια από ασβεστόλιθο και συγχρονίζοντας τις κινήσεις τους με μετρήσεις που λαμβάνονται από μετεωρολογικό σταθμό.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εξηγήσεις, o Νόρις εξηγεί ότι λεπτά στρώματα πάγου σπάνε και αυτό δημιουργεί αρκετή τριβή για να μετακινήσει τα βράχια σε όλη την λασπώδη επιφάνεια της προσωρινής λίμνης που δημιουργείται. Αν το δείτε να συμβαίνει, οι βράχοι θα μοιάζουν με παγοθραυστικά πλοία.

image

«Η διαδικασία της διάλυσης του πάγου και της κίνησης των βράχων συμβαίνει κάθε χρόνο, στο Saskatchewan ή στο Ontario, αλλά είναι παράξενο όταν συμβαίνει σε ένα καυτό, ξηρό μέρος, όπως η Κοιλάδα του Θανάτου», δήλωσε ο Νόρις. «Και όμως, εδώ είναι η ίδια διαδικασία που εκτυλίσσεται κατά καιρούς-πολύ σπάνια-σε αυτόν τον τόπο και μας συνδέει με ένα πολύ διαφορετικό είδος κλίματος»

journal.pone.0105948.g004.0


Πηγήaek365 , φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες  slate , livescience , theverge

By antichainletter