Καταρρίπτεται Εντελώς: Η NASA ανακάλυψε εξωγήινο στο φεγγάρι

0

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είχε κυκλοφορήσεις μία ωραία ιστορία για μία εξωγήινη μορφή στο Goole Moon. Τότε είχα γράψει κι ένα άρθρο όπου παρουσίαζα φωτογραφίες από την ίδια περιοχή του φυσικού μας δορυφόρου με πολύ υψηλότερη ανάλυση από αυτή του Google όπου και διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπήρχε τίποτα εκεί. Παρ’όλα αυτά η συγκεκριμένη άσκηση μας δείχνει ότι δεν υπήρχε τίποτα εκείνη τη στιγμή όπου πάρθηκαν οι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Έτσι μου άφησε μία γλυκόπικρη γεύση ότι δεν είχα καταρρίψει ικανοποιητικά τις φήμες για τον εξωγήινο αφού δεν παρουσίασα ακέραια δεδομένα που να τεκμηριώνουν του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή ήταν μία περίπτωση παρειδωλίας.

Ευτυχώς όμως το internet εκτός από αστείρευτη πηγή μπούρδας είναι και μία τεράστια βιβλιοθήκη πληροφοριών όπου αν είσαι εξοπλισμένος με κριτική σκέψη μπορείς να βρεις απαντήσεις σε πολλά πράγματα. Αυτό που έλειπε ήταν η πηγή του data την οποία χρησιμοποιεί το google για να κατασκευάσει το μοντέλο της σελήνης. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει όταν ένα χρήστης του metabunk.org δημοσίευσε ότι η πηγή του συγκεκριμένου frame είναι από το χαρτογραφικό όργανο του Apollo 15 (1971).

Η συγκεκριμένη κάμερα πήρε 2000 φωτογραφίες και όλες είχαν μερικά ψεγάδια τα οποία είναι εντοπισμένα και έχουν να κάνουν με σκόνη στο φακό ή στο οπτικό σύστημα. Ένα από αυτά τα ψεγάδια είναι και ο «εξωγήινος» της ιστορίας. Στο παρακατώ animated gif βλέπουμε πως το φωτογραφικό ψεγάδι εντοπίζετε στις φωτογραφίες ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο της εικόνας

 

Επίσης αυτό δεν είναι το μόνο ψεγάδι. Υπάρχουν κι’άλλα

Γι’αυτούς που ενδιαφέρονται επιπλέον υπάρχει εκτενής μελέτη για τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και τα ψεγάδια τους εδώ http://apollo.sese.asu.edu/ABOUT_SCANS/

Έτσι λοιπόν μπορούμε πλέον να κλείσουμε το θέμα του «εξωγήινου» και με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι δεν είναι τίποτε’ άλλο από ένα ψεγάδι στο οπτικό σύστημα της φωτογραφικής μηχανής.