Ποιοι είμαστε
Αρχική Πράσινα και Κόκκινα Φαντάσματα στη ΚαταιγίδαΔΙΑΦΟΡΑ

Πράσινα και Κόκκινα Φαντάσματα στη Καταιγίδα

22 Σεπ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Σε αντίθεση με τα “σοκαριστηκά” και “ψαγμένα” δημοσιεύματα όπου μας παρουσιάζουν φυσιολογικά και μάλιστα συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα ως ανεξήγητα δήθεν χααρπισματα και αεροψεκασμούς στο HOAXES σας παρουσιάζουμε υπέροχα σπάνια φαινόμενα που κρύβει η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Ο φωτογράφος Randy Halverson δημοσίευσε πριν μερικές μέρες ένα υπέροχο time-laspe βίντεο στ’ οποίο εμφανίζονται δύο πολύ σπάνια φαινόμενα, sprites (ελληνιστί ξωτικά) και κυματισμοί βαρύτητας πάνω σε Airglow.

Sprites, Gravity Waves and Airglow from Randy Halverson on Vimeo.

Έπιασε το μάτι σας τα ξωτικά 🙂 ; Συμβαίνει δέκατα πριν το 6ο δευτερόλεπτο πάνω δεξιά από το σύννεφο της καταιγίδας. Τα sprites είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με τις καταιγίδες. Είναι ηλεκτρικές εκκενώσεις από την οροφή του νέφους κι όχι από το κάτω μέρος όπως είναι οι κεραυνοί. Επιστημονικά δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά συμβαίνουν ταυτόχρονα με αστραπές μεταξύ νεφών ή από το σύννεφο προς τη γη, κι έχουν μία παράξενα κόκκινη λάμψη. Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1989 επισήμως (πιλότοι τ’ ανέφεραν για δεκαετίες, αλλά κανείς εκτός της κοινότητάς τους δεν τους  έπαιρνε πολύ σοβαρά) και γι’αυτό δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για το πως λειτουργούν.

Το sprite σε όλο του το μεγαλείο. Κάντε κλικ για φουλ ανάλυση.

Το δεύτερο φαινόμενο που βλέπουμε στο βίντεο είναι οι υπέροχοι πρασινωποί κυματισμοί που σχηματίζονται σε όλο το μήκος του ουρανού. Η πράσινη αυτή φωτεινότητα είναι μόρια στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας τα οποία διεγείρονται από ενέργεια από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα την ακτινοβολούν πίσω ως φως. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται χημική φωταύγεια (chemoluminescence) όπου τα διεγερμένα μόρια του αζώτου και του οξυγόνου συγκρούονται το ένα με το άλλο δημιουργώντας ενώσεις που εκπέμπουν φως. Οι κυματισμοί είναι αποτέλεσμα της βαρύτητας. Απλούστατα μία ταλάντωση με κάθετη φορά προς το έδαφος υπό την επίδραση της βαρύτητας. Κλασικό παράδειγμα τέτοιων κυμάτων είναι αυτά που θα δημιουργηθούν στη γεμάτη μπανιέρα όταν ρίξουμε μέσα  το αγαπημένο μας παπάκι. Η πτώση του πλαστικού παιχνιδιού στην επιφάνεια του νερού έχει ως αποτέλεσμα τον προς τα κάτω εκτοπισμό ποσότητας νερού. Στη συνέχεια λόγω της βαρύτητας το νερό επιστρέφει στη θέση του και ούτω καθεξής.Το ίδιο συμβαίνει και στην ατμόσφαιρα (α μη ξεχνάμε ότι η ατμόσφαιρα συμπεριφέρεται σαν ρευστό.) Ρεύματα αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα χοροπηδούν αρκετά συχνά, όπως με το νερό στην μπανιέρα σας. Αυτή η κίνηση μπορεί να διαταράξει τη διαδικασία που δημιουργεί το airglow με αποτέλεσμα το κυματισμό που φαίνεται στον ουρανό. Το επόμενο time lapse βίντεο δείχνει σύννεφα σε κυματισμό λόγω βαρύτητας.

Ο ουρανός είναι γεμάτος ομορφιές ενώ υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ή εξερευνηθεί. Καιρός να βάλουμε στην άκρη τις δεισιδαιμονίες που μας οδηγούν σε λανθασμένα και ενίοτε επικίνδυνα μονοπάτια, να ερευνήσουμε αληθινά μέσω της επιστήμης, του διαβάσματος και της κριτικής σκέψης παρά να αναλώνουμε τη ζωή μας κυνηγώντας μάγισσες που σήμερα τις βαφτίζουν ΧΑΑΡΠ, αεροψεκασμούς και άλλα τέτοια.

Πηγή

Αρθρογράφος - Ερευνητής