Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή είναι η απόδειξη για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής! (δε νομίζω…)HOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Αυτή είναι η απόδειξη για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής! (δε νομίζω…)

6 Οκτ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Υπάρχει ζωή εκτός του πλανήτη μας; Η πιο σωστή επιστημονικά απάντηση που θα μπορούσε να δώσει κάποιος σε αυτό το ερώτημα είναι: ίσως να υπάρχει αλλά δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να απαντήσουμε με σιγουριά ναι ή όχι.

Σ αντίθεση με αυτό ο Milton Wainwright και συνάδελφοί του από τα πανεπιστήμια του Sheffield και Buckingham φαίνεται να έχουν άλλη άποψη. Ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει μορφές ζωής στην στρατόσφαιρα που έχουν εξωγήινη προέλευση. Ως συνήθως ο τύπος παγκόσμια αλλά και κάνα χρόνο καθυστερημένα στην Ελλάδα αναδημοσιεύει άκριτα αυτούς τους ισχυρισμούς.

Όταν τους διάβασα πρώτη φορά τα καμπανάκια άρχισαν να χτυπούν. Η θεωρία της πανσπερμίας, ότι δηλαδή η ζωή στη γη έχει εξωγήινη προέλευση υπό μορφή ακούσιας μόλυνσης από μικροοργανισμούς, υπάρχει ως υπόθεση εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει ενδυναμωθεί από σύγχρονη έρευνα που έχει δείξει πως βακτηριακές αποικίες έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος. Παρ’όλα αυτά δεν υπάρχουν ακόμα απτά στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή την υπόθεση.  Μια τέτοια ανακάλυψη μάλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μνημειώδης.

Διαβάζοντας το τετρασέλιδο άρθρο στο οποίο και αναφέρονται τα δημοσιεύματα (αν και στο ελληνικό ούτε καν λίνκ έχουν) δυστυχώς (και λέω δυστυχώς διότι εν αρχής ενθουσιάστικα λίγο) είναι πολύ εύκολο να εντοπίσει κανείς τα λογικά λάθη στα οποία έχει πέσει ο συγγραφέας και η επιστημονική ομάδα του. Πρώτα πρώτα το άρθρο δημοσιεύεται στο Journal of Cosmology, μία αμφιλεγόμενη έκδοση η οποία έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει άρθρα τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες της ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας[2][3][4][5][6][7].   Επίσης οι πληροφορίες για τους ερευνητές δεν ήταν και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές αφού έχουν ένα μακρύ κατάλογο από αμφίβολες αξιώσεις. Επειδή όμως δε θέλω να κατηγορηθώ για ad hominem και επειδή θεωρώ ότι δε θα μπορούσα έτσι ν’ αποδομήσω τους ισχυρισμούς τους ας δούμε τι ακριβώς λένε και πόσο στέκουν λογικά και επιστημονικά.

Οι συγγραφείς μας περιγράφουν ότι έστειλαν μετεωρολογικό μπαλόνι χαμηλά στη στρατόσφαιρα (22 και 27 χλμ υψόμετρο) όπου έκαναν δειγματοληψία της ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια και με τη βοήθεια ηλεκτρονικού μικροσκοπίου ανέλυσαν τα δείγματα κι εντόπισαν κάτι που μοιάζει με “κέλυφος διατόμου” δηλαδή το νεκρό υπόλειμμα ενός μικροοργανισμού (διατομική άλγη) την οποία συναντάμε σε αφθονία στο πλανήτη μας σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες (αλλά και στα ενυδρεία είναι εκείνη η καφέ γλίτσα). Το ερώτημα κλειδί είναι ότι αν όντως είναι έτσι πως βρέθηκε στη στρατόσφαιρα?

Φυσικά οι συγγραφείς απαντούν σε αυτό το ερώτημα. Το ανόργανο αυτό μικροσκοπικό νεκρό υπόλειμμα, που μοιάζει με κέλυφος από διάτομο, έχει έρθει από το διάστημα. Μάλιστα γράφουν οι ίδιοι ότι κάποιος ειδικός στη βιολογία των άλγεων θα μπορούσε εύκολα να το ταξινομήσει. Δηλαδή δεν μπήκαν καν στο κόπο να το δείξουν σ’ ένα ειδικό!

To υπόλειμμα για το οποίο μιλούν ο Wainwright et al.

Έστω ότι είναι κάτι τέτοιο αυτό που βρήκαν, πώς κατέληξε εκεί? Ισχυρίζονται ότι πήραν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφευχθεί επιμόλυνση του δείγματος. Αυτό είναι καλό αλλά δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρόκειται για επιμόλυνση ενώ εκείνοι το αποκλείουν. Επίσης έχουμε τη περίπτωση να μεταφέρθηκε εκεί από έκρηξη ηφαιστείου. Δεν έχει γίνει καμία τέτοια αρκετά πρόσφατα αναφέρουν, κι επικαλούνται άλλη έρευνα ότι τέτοια σωματίδια δεν αιωρούνται πάνω από κάποιες ώρες πριν επιστρέψουν στο έδαφος. Φυσικά αποφεύγουν να σημειώσουν ότι η έρευνα εκείνη δεν λαμβάνει υπόψη τις κινήσεις της ατμόσφαιρας παρά μόνο τη βαρύτητα. Ωστόσο ο άνεμος κι οι αναταράξεις στην στρατόσφαιρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να κρατήσουν ένα μικρό αντικείμενο όπως αυτό ψηλά για αρκετό καιρό. Δεν ισχυρίζομαι ότι έτσι έγινε, αλλά αποκλείουν κι αυτή τη πιθανότητα.

Οι συγγραφείς πέφτουν θύμα της ίδιας τους της θέλησης ν αποδείξουν του λόγου τους το αληθές και χαρακτηριστικά γράφουν “In the absence of a mechanism by which large particles like these can be transported to the stratosphere we can only conclude that the biological entities originated from space.” μεταφράζω “Στην απουσία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου τέτοια μεγάλα σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν στην στρατόσφαιρα μπορούμε μόνο να συμπεράνουμε ότι αυτές οι βιολογικές οντότητες προήλθαν από το διάστημα”. Κάπου εδώ ακούγεται το επικό εφέ από τις κόντρες του μεγάλου Βλάση.

Επειδή δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς βρέθηκε εκεί, αυτό δεν αποδεικνύει ότι είναι εξωγήινο. Δεν μπορούν ν απορρίπτουν άλλες οδούς και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να ισχύουν, αναφέροντας απλώς ότι δεν λειτουργούν. Μου θυμίζει λίγο τους φίλτατους συμπαθούντες των θεωριών συνωμοσίας που δέχονται αμάσητο ότι ταιριάζει και ενισχύει τη κοσμοθεωρία τους αλλά αμφισβητούν στοιχεία που βγάζουν μάτια επειδή θα λειτουργούσαν αρνητικά σε αυτό που πιστεύουν. Ευτυχώς η επιστήμη δε λειτουργεί έτσι και για την ώρα η “ανακάλυψη” του Wainwright και της παρέας του έχει απορριφθεί ως μη τεκμηριωμένη. Φυσικά κανένας δεν μας διασφαλίζει ότι αυτό δεν θ’αλλάξει εν καιρό. Για την ώρα όμως, τα στοιχεία που δημοσιεύονται σε αυτό το άρθρο είναι επιεικώς αδύναμα. Ίσως μελλοντικά ο Wainwright επανέλθει με κάτι πιο σοβαρό, επιτρέψτε μου ν’αμφιβάλω.

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής