Ποιοι είμαστε
Αρχική O Ισαάκ Νεύτων ΔΕΝ κρατούσε ημερολόγιο στα ελληνικάFAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

O Ισαάκ Νεύτων ΔΕΝ κρατούσε ημερολόγιο στα ελληνικά

17 Νοε
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Ο ισχυρισμός ότι ο Νεύτων κρατούσε ημερολόγιο στα ελληνικά πήρε μεγάλη έκταση προς το τέλος του 2011 και παρά τις διαψεύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι σήμερα.

Ο ισχυρισμός που διαδίδεται από τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ο εξής:

Ο πατέρας της κλασικής φυσικής Ισαάκ Νεύτων κρατούσε το ημερολόγιό του στα Ελληνικά. Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται, από σημειωματάριο που φυλάσσεται στο πανεπιστήμιο του Cambridge και παραδόθηκε στην βιβλιοθήκη του ιδρύματος από τον πέμπτο κόμη του Πόρτσμουθ το 1872.

Σημειώνεται πως το σημειωματάριο του Ισαάκ Νεύτων αναφέρεται στην περίοδο από το 1661 έως το 1665. Περιλαμβάνει πολλές σημειώσεις από τις σπουδές του και, όλο και περισσότερο, τις δικές του εξερευνήσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και μεταφυσική.

Το σημειωματάριο περιέχει πολλές κενές σελίδες και έχει χρησιμοποιηθεί από τον Νεύτωνα και από τις δύο άκρες. Πατήστε
εδώ για να δείτε το σπάνιο χειρόγραφο, έτσι όπως έχει δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ.

newton

Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η γλώσσα που βλέπουμε είναι Αρχαία κι όχι Νέα ελληνικά.

Στη συνέχεια, διαβάζοντας την βιογραφία του Νεύτωνα, διαπιστώνουμε ότι παρακολούθησε “κλασσικές” σπουδές στο Κέμπριτζ. Δηλαδή διδάχτηκε αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, όπως και πολλοί άλλοι λόγιοι της εποχής του. Από αυτά ακριβώς τα μαθήματα προέρχονται κι οι σημειώσεις του.  

Αν παρατηρήσετε το χειρόγραφο, οι σημειώσεις στα δεξιά του κειμένου (μελέτη για τον Αριστοτέλη στα αρχαία ελληνικά – γυρίστε 2 σελίδες πιο μπροστά για να διαβάσετε τον τίτλο) φυσικά και δεν είναι στα ελληνικά!

gv4ef65f85
document-image71
document-image91

Με βάση τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως ο ισχυρισμός ότι “ο Νεύτωνας κρατούσε ημερολόγιο στα Ελληνικά” δεν ευσταθεί. Τα χειρόγραφα του Νεύτωνα μπορείτε να τα μελετήσετε εδώ και το βιβλίο του Αριστοτέλη εδώ.