Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφία της NASA δεν απεικονίζει κέλτικο σταυρό στον ΆρηHOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Φωτογραφία της NASA δεν απεικονίζει κέλτικο σταυρό στον Άρη

23 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία της NASA από το Opportunity rover δείχνει το σχήμα του κέλτικου σταυρού στον πλανήτη Άρη.

Συμπέρασμα:

Το σχήμα που φαίνεται στη φωτογραφία της NASA δεν είναι κέλτικος σταυρός, αλλά το αποτύπωμα μιας βίδας τύπου offset cruciform του Mars Opportunity Rover στο έδαφος του πλανήτη Άρη, που προήλθε από ένα από τα ερευνητικά όργανα του.

Δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη από το 2014 αναφέρουν ότι, σε φωτογραφίες της NASA από τον πλανήτη Άρη, εμφανίζεται ένας Κέλτικος σταυρός. Στα ίδια δημοσιεύματα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι το εν λόγω σύμβολο μπορεί να παραπέμπει σε ερείπια αρχαίων πολιτισμών. Ωστόσο ο εξεταζόμενος ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: diadrastika.com, fumara.gr, periergaa.blogspot.com, stoxos.gr, doureiostupos.gr


Παράδειγμα πρόσφατης ανάρτησης στα social media, 22/11/2021

Τι ισχύει

Αρχικά, η φωτογραφία που παρουσιάζεται στα ανωτέρω δημοσιεύματα έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Η αυθεντική φωτογραφία είναι η εξής:


Opportunity: Microscopic Imager Sol 3720, πηγή nasa.gov

Αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία δεν είναι ο κέλτικος σταυρός αλλά το αποτύπωμα μέρους του οχήματος Mars Opportunity Rover, συγκεκριμένα μιας από τις βίδες ενός ερευνητικού οργάνου του.

Όπως φαίνεται και στην περιγραφή του συγκεκριμένου οργάνου στην ιστοσελίδα της NASA, από το 1996 και την αποστολή Mars Pathfinder όλα τα οχήματα της διαθέτουν φασματόμετρο APXS (ακτίνων Χ σωματιδίων Άλφα). Συνοπτικά, το φασματόμετρο αυτό χρησιμοποιείται από το προαναφερθέν όχημα για να μετρήσει τη συγκέντρωση και τον τύπο χημικών ενώσεων που υπάρχουν στο έδαφος του Άρη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω έκθεσης των υλικών σε σωματίδια Άλφα και σε ακτίνες Χ, κάτι το οποίο απαιτεί, τουλάχιστον για τον τύπο του φασματόμετρου που χρησιμοποιήθηκε στο Mars Opportunity Rover, την άμεση επαφή του με τα πετρώματα και το έδαφος του πλανήτη.

Επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας του APXS, πηγή mars.nasa.gov


Παρόμοιου τύπου φασματόμετρα έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες αποστολές.


Φωτογραφία της NASA που δείχνει παρόμοιου τύπου φασματόμετρο στο Mars Curiosity Rover, πηγή space.com/NASA/JPL-Caltech

Φωτογραφία της NASA που δείχνει πως χρησιμοποιείται το φασματόμετρο στο Mars Sojourner Rover.
Διακρίνεται αμυδρά το μηχάνημα στο μπροστινό σημείο του οχήματος να εφάπτεται στο βράχο.

Στo συγκεκριμένο φασματόμετρο χρησιμοποιούνται βίδες τύπου Offset Cruciform οι οποίες χρησιμεύουν σε εφαρμογές που απαιτούν βίδες με ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ κεφαλών. Δεν έχουν ακριβώς το σχήμα σταυρού, όπως οι απλές βίδες Philips, και ένα από τα πλεονεκτήματα τους είναι πως δεν φθείρονται τόσο εύκολα με τη χρήση. Γι’αυτούς τους λόγους χρησιμοποιούνται ευρέως, μεταξύ άλλων, στην αεροναυπηγική και την αεροδιαστημική τεχνολογία.


Φασματόμετρο ακτίνων Χ σωματιδίων Alpha (APXS), πηγή φωτογραφίας mars.nasa.gov

Συγκρίνοντας τις παρακάτω εικόνες, βλέπουμε πως το σχήμα του σταυρού στη φωτογραφία της NASA είναι πανομοιότυπο με αυτό μιας βίδας offset cruciform, και δεν έχει τη μορφή του κέλτικου σταυρού:


Αριστερά (1): η εξεταζόμενη φωτογραφία. Στο κέντρο (2): η κεφαλή μιας βίδας offset cruciform. Δεξιά (3): ο κέλτικος σταυρός

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω στοιχεία τεκμηριώνεται πως αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία της NASA δεν είναι κέλτικος σταυρός, αλλά το αποτύπωμα μιας βίδας τύπου offset cruciform του Mars Opportunity Rover στο έδαφος του πλανήτη Άρη, που προήλθε από ένα από τα ερευνητικά όργανα του.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.