Καταρρίπτεται-.Η Μέρκελ αναγκάζει τους Χριστιανούς στη Γερμανία να εγκαταλείψουν την πίστη τους για να γλιτώσουν τους φόρους!

2

Χωρίς τίτλο

Ένα άρθρο που το λες και παραπλανητικό ειδικά αν μείνεις στον τίτλο γιατί αν το διαβάσεις εύλογα ερωτήματα σου γεννιούνται.

Ας το δούμε όμως πρώτα και μετά βλέπουμε ποιος επιτίθεται σε ποιον…


Τι ρόλο, τελικά, παίζει η Μέρκελ και τι είδους συμφέροντα εξυπηρετεί; Αυτό, τουλάχιστον, μας κάνει να αναρωτιόμαστε η παρακάτω είδηση

Αρον άρον εγκαταλείπουν την πίστη τους και την Εκκλησία χιλιάδες Γερμανοί για φορολογικούς λόγους! Έως 400.000 Γερμανοί έχουν επίσημα καταθέσει δηλώσεις προκειμένου να εγκαταλείψουν την Προτεσταντική και την Καθολική Εκκλησία μετά τη λήψη απόφασης για την επέκταση της φορολογικής επιβάρυνσης του 8 ή 9 τοις εκατό.

Τα μέλη της Εκκλησίας στη Γερμανία απαιτείται από το νόμο να πληρώνουν φόρους για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες της εκκλησίας, οι οποίοι φόροι συλλέγονται από την κυβέρνηση και χρησιμοποιούνται επίσης για να χρηματοδοτήσει εκείνη την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, όποιος βαφτίστηκε ως παιδί είναι αυτόματα μέλος της εκκλησίας και υποχρεούται να καταβάλει τον φόρο, φόρος που χρεώνεται ως ποσοστό του εισοδήματός του, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις του ή αν συμμετέχει στη λειτουργική ζωή της εκκλησίας.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει κανείς την υποχρέωση καταβολής του φόρου είναι να κάνει μια επίσημη δήλωση αποποίησης της ιδιότητάς του ως μέλος της εκκλησίας.

Η οξεία πτώση στη σύνθεση των μελών της εκκλησίας φαίνεται να έχει προκληθεί από μια απόφαση να συμπεριληφθεί μια χρέωση της τάξης του 8 ή 9 τοις εκατό στην υπεραξία του εισοδηματος ή στο κέρδο από την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου.

Η νέα φορολογική νομοθεσία ήταν «απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους ανθρώπους που είχαν ήδη σκεφτεί να φύγουν», είπε η Ruth Levin, εκπρόσωπος για την προτεσταντική εκκλησία στο Disnlaken στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Βέβαια το να φύγει κανείς από την Εκκλησία έχει και επακόλουθα. Εκείνοι που αποφασίζουν να την εγκαταλείψουν έχουν συνέπειες που έχουν να κάνουν με τη θρησκευτική ταφή, αλλά και με την πρόσβαση στα καλύτερα σχολεία χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Καθολικοί που αρνούνται την ένταξη στης εκκλησία τους αποκλείονται από την εξομολόγηση και την κοινωνία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία , περίπου 200.000 Γερμανοί Προτεστάντες έχουν παραιτηθεί από μέλη των εκκλησιών τους, από 138.100 το 2012. Στη Βαυαρία, το ποσοστό εγκατάλειψης της πίστης αυξήθηκε κατά 62 τοις εκατό.

Τα στοιχεία για τους αριθμούς έξοδο από την Καθολική Εκκλησία το 2014 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, αλλά 178.000 Καθολικοί παραιτήθηκαν το 2013, και πάνω από 118.000 το 2012.

Σχεδόν 30,8 τοις εκατό των Γερμανών, ή 24,7 εκατ άνθρωποι, είναι καθολικοί.

Ανήκουστα πράγματα…

Το είδαμε ΕΔΩ


Αυτά λέει το άρθρο και ας δούμε τι τελικά ισχύει…

Στη Γερμανία το 70% των εσόδων της εκκλησίας προέρχεται από αυτόν τον φόρο τον οποίο τον πληρώνουν όλοι οι πολίτες-μέλη της εκκλησίας.Το 2010 τα έσοδα της εκκλησίας ξεπέρασαν τα 9 δις ευρώ.

Το άρθρο 137 του Συντάγματος της Βαϊμάρης του 1919 και το άρθρο 140 του γερμανικού Θεμελιώδους Νόμου του 1949 νομιμοποιεί την πρακτική αυτή.

Με απλά λόγια λοιπόν η εκκλησία εξουσιοδοτεί το κράτος να συλλέξει τον φόρο για λογαριασμό της με τις κρατικές αρχές να παρακρατούν ένα μικρό μέρος και το υπόλοιπο το δίνουν στις εκκλησίες ή μπορούν να συλλέγουν και οι ίδιες οι εκκλησίες τον φόρο.

Στη πρώτη περίπτωση οι πολίτες αναγράφονται σε ειδικό κατάλογο και είναι υποχρεωμένοι να τον δίνουν στους εργοδότες τους με σκοπό την παρακράτηση του φόρου από το εισόδημα τους.

Στη δεύτερη περίπτωση οι εκκλησιαστικές-θρησκευτικές αρχές μπορούν να συλλέγουν μόνες τους τον φόρο και δεν είναι υποχρεωμένες να δίνουν στο κράτος το μερίδιο που θα παρακρατούσε.

Τα έσοδα από τον εκκλησιαστικό φόρο χρησιμοποιούνται για μισθούς ιερέων και για ότι σχετίζεται με την εκκλησία και τα ιδρύματά της.

Στην Βαυαρία ο εκκλησιαστικός φόρος ανέρχεται στo 8% και σε άλλες περιοχές της χώρας στο 9%

Για παράδειγμα κάποιος με εισόδημα 50.000 ευρώ τον χρόνο φορολογείται με 10.000 ευρώ και επιπλέον 800 ή 900 ευρώ εκκλησιαστικό φόρο,σύνολο δηλαδή 10.800 ή 10900 ευρώ.

Όσα μέλη μιας θρησκευτικής κοινότητας δημοσίου δικαίου δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους κάνουν μία επίσημη δήλωση και αποχωρούν από την κοινότητα.Όχι την πίστη τους,αλλά την κοινότητα.Συνέπεια αυτής της φυγής ήταν κάποιες θρησκευτικές κοινότητες να αρνούνται να τελέσουν γάμους ή κηδείες.

http://en.wikipedia.org/wiki/Church_tax#Germany

Το αρνούνται το έθεσα κομψά γιατί στα δικά μου αυτιά,τουλάχιστον,ακούγεται σαν εκβιασμός.Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και την πρόθεση να επιβαρυνθεί και άλλο ο εκκλησιαστικός φόρος,αν ήμουν Γερμανός πολίτης και εγώ θα αποχωρούσα,όπως κάνουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι αποχωρούν από τις θρησκευτικές κοινότητες,δεν αποχωρούν από την πίστη τους (όπως το άρθρο ισχυρίζεται) αλλά αποχωρούν για να μην φορολογηθούν και αυτό είναι δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος.

Άρα λοιπόν ο τίλος του άρθρου,που σε αυτόν έμειναν πολλοί, αλλά και ο τρόπος που παρουσιάζεται μόνο παραπλανητικός μπορεί να χαρακτηριστεί.

Γιώργος Ζ.