Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται – Λευκός καρχαρίας βάρους 320 κιλών βγήκε στα ρηχά παραλίας στην Ψάθα ΜεγάρωνHOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καταρρίπτεται – Λευκός καρχαρίας βάρους 320 κιλών βγήκε στα ρηχά παραλίας στην Ψάθα Μεγάρων

14 Φεβ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Βρήκαν λευκό καρχαρία στη Ψάθα; Δε το νομίζω αλλά ας το δούμε αναλυτικά.

18716

Το δημοσίευμα αναφέρει πως κάποια παιδιά, τράβηξαν έξω από το νερό, ένα λευκό καρχαρία 320 κιλών και μήκους 1,5 μέτρου.


 

ΦΩΤΟ- Τεράστιος λευκός καρχαρίας σε ελληνικά νερά!

Tεράστιο λευκό καρχαρία “σήκωσαν” χθες το απόγευμα νέοι που βρίσκονταν στην παραλία “Ψάθα Μεγάρων”.
Μάλιστα, το μεγάλο ψάρι αποδείχθηκε ότι ήταν θηλυκό καθώς μόλις βγήκε στη στεριά γέννησε τα μικρά του.

Όπως μεταδίδει το flashnews.gr πρόκειται για έναν θηλυκό λευκό καρχαρία, με μήκος ενάμιση μέτρο και βάρος 320 κιλά, ο οποίος είναι ένα επικίνδυνο είδος μεν, που εμφανίζεται σπανίως στις ελληνικές θάλασσες δε.

Ο καρχαρίας είχε αγκίστρια από παραγάδι στο στόμα του και όπως φαίνεται, στην προσπάθειά του να απελευθερωθεί από τα παραγάδια και ευρισκόμενος και σε κατάσταση εγκυμοσύνης, εξαντλήθηκε με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στα ρηχά, όπου και τον βρήκαν οι νεαροί.

Ο λευκός καρχαρίας (επιστημονική ονομασία: Carcharodon carcharias (Καρχαρόδων ο καρχαρίας)), γνωστός και ως σπρίλλιος, μεγάλος λευκός, λευκός θάνατος ή και σκέτο καρχαρίας, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς.

Φθάνει σε μήκος τα έξι μέτρα (αν και κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για μήκος μεγαλύτερο των οκτώ μέτρων) και σε βάρος μπορεί να ξεπεράσει τους τρεις τόνους. Είναι το μόνο είδος του γένους του (Carcharodon) που υπάρχει ακόμα.

Ωριμάζει σε ηλικία 15 ετών και μπορεί να ζήσει πάνω από 30 χρόνια. Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι και είναι ένας από τους βασικούς θηρευτές των θαλάσσιων θηλαστικών, ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσει στο νερό μπορεί να φτάσει τα 56 χλμ/ώρα. Τρέφεται με μια ποικιλία άλλων θαλάσσιων ζώων συμπεριλαμβανομένων ψαριών, πτερυγιόποδων και θαλασσοπουλιών και θηλαστικών, ερχόμενος πρώτος στην καταγραφή θανάσιμων επιθέσεων σε ανθρώπους.

Ο λευκός καρχαρίας, είναι ένας από τα 35 είδη καρχαρία που βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα εδώ και χιλιάδες χρόνια.


 

Εντυπωσιακή είδηση, αλλά είναι ο καρχαρίας που βλέπουμε, λευκός καρχαρίας 1,5 μέτρου και 320 κιλά; 
Κατ’ αρχάς να τονίσουμε πως το περιστατικό συνέβει πραγματικά, αλλά το χαρακτηρίζουμε σαν ψεύτικη είδηση γιατί ο καρχαρίας δεν είναι λευκός. Είναι ένας γαλάζιος καρχαρίας και το καταλαβαίνουμε εύκολα από την ουρά, τα πτερύγιά του, και το ρύγχος.

Ο γαλάζιος καρχαρίας ή αλλιώς γλαυκοκαρχαρίας έχει πολύ πιο λεπτό σώμα από τον λευκό καρχαρία, πιο μακριά θωρακικά πτερύγια και επιμήκης ουρά. Δείτε τις παρακάτω εικόνες.

18709

Λευκός καρχαρίας

18710

Γαλάζιος καρχαρίας

18713

Στην είδηση διαβάζουμε πως ο καρχαρίας είχε μήκος 1,5 μέτρα και βάρος 320 κιλά. Εδώ κάτι δεν πάει καλά… δεν είναι δυνατόν ένα ψάρι με μήκος ενάμιση μέτρο να έχει βάρος 320 κιλά. Άντε να έχει βάρος 50-60 κιλά όπως ΕΔΩ, που έπιασαν ένα άλλο γαλάζιο καρχαρία, ενάμιση μέτρο μήκος και βάρους 60 κιλών. Ακόμη διαβάζουμε πως ο καρχαρίας γέννησε και καταλαβαίνουμε πως είναι ένα ενήλικο ψάρι. Είναι δυνατόν ένας ενήλικος λευκός καρχαρίας να έχει μήκος μόνο 1,5 μέτρο και 320 κιλά βάρος; Οι ενήλικες, λευκοί καρχαρίες έχουν κατά μέσο όρο 4 – 5,2 μέτρα μήκος και βάρος 680-1,100 κιλά και τα θηλυκά είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα αρσενικά.

Αν ήταν ενήλικος θηλυκός λευκός καρχαρίας θα έμοιαζε κάπως έτσι.

18714

Τεράστιος λευκός καρχαρίας στο Παλιούρι Χαλκιδικής. 1985

Στο flashnews.gr (που και αυτό μιλάει για λευκό καρχαρία) διαβάζουμε πως “Χωρίς να διστάσουν μπήκαν στο νερό και από βάθος περίπου 1,5 μέτρου τράβηξαν τον καρχαρία στην παραλία, όπου τους περίμενε μια ακόμη έκπληξη.

Στο econews.gr διαβάζουμε πως, “Η επ. καθηγήτρια του τμήματος βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Πέρσα Μεγαλοφώνου, που μελέτησε το ψάρι, διαβεβαιώνει πως πρόκειται για καρχαρία, όχι όμως για λευκό καρχαρία όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

 

Τελικά ο καρχαρίας δεν είναι 1,5 μέτρο, αλλά περίπου 3,5 μέτρα και φυσικά δεν είναι λευκός καρχαρίας αλλά ένας γαλάζιος καρχαρίας. Έτσι όσα δημοσιεύματα αναφέρουν, λευκό καρχαρία μήκους 1,5 μέτρων, καταρρίπτονται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.