Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι αρνητές εμβολίων κόντρα στη πραγματικότηταΔΙΑΦΟΡΑ

Οι αρνητές εμβολίων κόντρα στη πραγματικότητα

14 Οκτ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.
Άλλη μια έρευνα δείχνει πως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού

Άλλη μια έρευνα δείχνει πως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε αναφερθεί στα άτομα που αρνούνται τα εμβόλια και ψάχνουν να βρουν προβλήματα ώστε να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα εμβόλια (δείτε εδώ, εδώ και εδώ) και το μόνο επιχείρημα που έχει μείνει στους αρνητές, πέρα από τη διαστρέβλωση μεμονωμένων γεγονότων και παρουσίασή τους σαν το κατακλυσμό του Νώε, είναι πως τα εμβόλια δεν είναι 100% ασφαλή. Το γεγονός πως ούτε τα αυτοκίνητα στα οποία βάζουν τα παιδιά του καθημερινά είναι 100% ασφαλή, δεν μοιάζει να τους προβληματίζει.

Αλλά παρά τη γεμάτη αντιφάσεις και αυταπάτες θέση τους κατά των εμβολίων, υπάρχουν κάποιοι αρνητές που καταλαβαίνουν πως απλές τρομακτικές ιστοριούλες για τη Μαιρούλα που έκανε τρία εμβόλια και μετά την απήγαγαν εξωγήινοι οι οποίοι της εμφύτεψαν ένα μικροτσίπ με σκοπό να την κάνουν σκλάβα τους, δεν θα τους πάνε και πολύ μακριά.

Καταλαβαίνουν πως αν θέλουν να τους πάρουν σοβαρά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιστήμη και να αποδείξουν με αυτό το τρόπο τους ισχυρισμούς τους.

Αυτό έκανε και μια ομάδα αρνητών, η Safe Minds. Η ομάδα αυτή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μια πολυετή και απαιτητική έρευνα με την οποία ήθελε να δείξει πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. Αρχικά να αναφέρουμε πως το να έχεις ένα συγκεκριμένο στόχο όταν κάνεις μια έρευνα είναι λάθος διότι μπορείς, χωρίς να το καταλάβεις, να επηρεάσεις τα αποτελέσματα ώστε αυτά να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες σου.

Αλλά τέλος πάντων.

Η έρευνα έγινε από μια ανεξάρτητη ομάδα σοβαρών επιστημόνων και βέβαια τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Ήταν απογοητευτικά για τους αρνητές και όχι για τους υπόλοιπους μιας και έδειξε πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού.

Παράλληλα με τον αυτισμό, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν το Thimerosal, ένα συστατικό που είχαν πριν χρόνια τα εμβόλια αλλά όχι πλέον, μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο παιδί.

Οι αρνητές λοιπόν έκαναν αυτό που τους προτρέπουμε να κάνουν τόσο καιρό και η έρευνα που οι ίδιοι πλήρωσαν και οργάνωσαν, απέδειξε πως κάνουν λάθος. Δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού, αλλά ούτε και ζημιογόνες συνέπειες στον οργανισμό από τη χρήση Thimerosal, το οποίο, όπως είπαμε, έχει αφαιρεθεί από τα εμβόλια.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έκαναν νεκροτομή στα πειραματόζωα (πίθηκους) και εξέτασαν τον εγκέφαλό τους προκειμένου να δουν αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να έχει προκληθεί από τα εμβόλια.

Και εδώ τίποτα.

Με άλλα λόγια, όσες προσπάθειες και αν έγιναν, δεν βρέθηκε το παραμικρό ίχνος σύνδεσης των εμβολίων με αυτισμό ή άλλες παθήσεις. Η έρευνα έδειξε ξεκάθαρα πως αυτά που οι αρνητές πιστεύουν εδώ και χρόνια είναι λάθος.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν θα έπρεπε να τους αλλάξουν τη γνώμη;

Θα έπρεπε, αλλά τελικά δεν άλλαξε τίποτα. Απλώς έκαναν ότι κάνουν τόσα χρόνια: αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα της δικής τους έρευνας και επέστρεψαν σε ιστορίες με τη μικρή Μαιρούλα η οποία, μετά το εμβόλιο που έκανε, χρειάστηκε εξορκισμό προκειμένου να διώξει το πνεύμα του Bill Gates από μέσα της, πριν αυτό φτιάξει μια νέα Microsoft και είναι πλέον πολύ αργά.

Το άρθρο δεν γράφτηκε για να υπερασπίσει τα εμβόλια. Αυτό δεν χρειάζεται να γίνει από εμάς ή κάποιον άλλο, μιας και η επιστήμη έχει δείξει ξανά και ξανά πως δεν υπάρχει λόγος να τα φοβόμαστε.

Το άρθρο γράφτηκε προκειμένου να τονιστεί τη παθολογική πίστη των αρνητών σε ανυπόστατες ιστορίες. Πίστη η οποία μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη θρησκευτική και είναι εξίσου δύσκολο να τη ξεριζώσεις.

Η άρνηση των εμβολίων δεν είναι θέμα επιστήμης αλλά life-style. Οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους το κάνουν γιατί το πιστεύουν και γιατί έχουν στήσει τη προσωπικότητά τους γύρω από παρόμοια πιστεύω. Η αμφισβήτηση αυτών των πιστεύω είναι το ίδιο οδυνηρή με την αμφισβήτηση της προσωπικότητας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Το σημαντικότερο όλων είναι η σωστή παιδεία, ώστε να μην φτάσουμε ποτέ στο σημείο να πιστεύουμε ανυπόστατες ιστορίες ως αληθινές και να παίζουμε με τη ζωή των παιδιών μας και όχι μόνο.

Greek Skeptic

Περισσότερο διάβασμα

  • Η έρευνα σε pdf: http://www.pnas.org/content/112/40/12498.full.pdf
  • Σχετικά με το Thymerosal: http://ehp.niehs.nih.gov/1408257/

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής