Σωκράτη εσύ Σούπερσταρ

0

sok
Όταν το Χόλιγουντ συνάντησε τον Σωκράτη…

Σύμφωνα με κάποια ελληνικά «αποφθεγματάδικα» ο Σωκράτης φέρεται να είπε το εξής: «Όσοι σου λένε τι πρέπει να κάνεις & τι είναι το σωστό για σένα, δεν θέλουν να βρεις τις δικές σου απαντήσεις. Θέλουν να συμφωνήσεις με τις δικές τους«. Αλήθεια ή ψέματα;

ΨΕΥΔΕΣ

socrates

Ανάλυση

Σίγουρα θα χετε ακούσει την ιστορία του ελληνικού λαδιού (αλήθεια ή μύθος;): ότι το δικό μας  Α΄ ποιότητας λάδι το παίρνουν οι Ιταλοί κι οι Ισπανοί ώστε να «φτιάχνουν» τα χειρότερης ποιότητας λάδια τους  και μετά τα μοσχοπουλάνε στις αγορές. Ενίοτε εμείς τα επανεισάγουμε συσκευασμένα.

Εδώ έγινε κάτι παρεμφερές. Εξάγαμε το όνομα της συσκευασίας (Socrates)  για να εισάγουμε το -δήθεν- περιεχόμενο

Στ αγγλικά βρίσκουμε το ρητό ως εξής:

05d7d3e4f03c311f5562343396b1d73f

Everyone wants to tell you what to do and what’s good for you. they don’t want you to find your own answers, they want you.

Το αστείο του πράγματος στην συγκεκριμένη αντιγραφή-εισαγωγή-μετάφραση είναι ότι αναφερόταν σε κάποιον άλλο Σωκράτη!

Το συγκεκριμένο ρητό προέρχεται από έναν διάλογο μιας ταινίας του 2006 με τίτλο Peaceful Warrior

Ένας από τους κεντρικούς ήρωες της ταινίας λεγόταν … Σωκράτης (Nick Nolte)

Η υπόθεση της ταινίας (αν παίζει κανένα ρόλο) έχει ως εξής: Ο Νταν είναι ένας ταλαντούχος νέος με όνειρο να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα έχει όλα: επιτυχίες, φίλους, γρήγορες μοτοσυκλέτες, κορίτσια, πάρτυ.  Ο κόσμος του, όμως αναποδογυρίζει, όταν γνωρίζει ένα μυστηριώδη ξένο, που ακούει στο όνομα Σωκράτης, ένα σοφό άνδρα με υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά και μεγάλη κατανόηση.  Ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση με την βοήθεια του Σωκράτη και της Τζόυ, ο Νταν ανακαλύπτει πως έχει πολλά ακόμα να μάθει, αλλά και ακόμα περισσότερα να αφήσει πίσω πριν γίνει ο ειρηνικός πολεμιστής και βρει το πεπρωμένο του.

Αν λοιπόν πατήσετε το forward και φτάσετε γρήγορα γρήγορα στο 22,52 λεπτό της ταινίες θα διαβάσετε τους εξής υπότιτλους:

socrates2

Όλοι σου λένε τι να κάνεις και τι είναι καλό για σένα.  Δε θέλουν να βρείς τις απαντήσεις σου. Θέλουν να πιστέψεις τις δικιές τους. Και για να μαντέψω. Εσύ θέλεις να πιστέψω τις δικιές σου.  Οχι. Θέλω να σταματήσεις να συλέγεις πληροφορίες έξω απο σένα και να τις αντλήσεις απο μέσα σου.