Ποιοι είμαστε
Αρχική Προσκύνημα στην Αργολίδα, με τα γυαλιά του Αγίου Παϊσίου!HOAXES FAKE NEWS

Προσκύνημα στην Αργολίδα, με τα γυαλιά του Αγίου Παϊσίου!

15 Ιου
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

Κυκλοφορεί η “είδηση”, πως η Μητρόπολη Αργολίδος και ο ναός της Ευαγγελίστριας Χουνταλέικων σας προσκαλούν στην ιερά πανήγυρη, στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου και στο ναό θα βρίσκονται για προσκύνημα τα γυαλιά του αγίου Παϊσίου!

ΑΛΗΘΕΙΑ

Γέμισε το ίντερνετ από τις δημοσιεύσεις, ας δούμε ένα παράδειγμα από το argolika.gr

Η δημοσίευση αναφέρει:

Έρχονται για προσκύνημα στην Αργολίδα, τα …γυαλιά του Αγίου Παϊσίου!

Η Μητρόπολη Αργολίδος και ο ναός της Ευαγγελίστριας Χουνταλέικων σας προσκαλούν σε ιερά πανήγυρη στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγειορείτη τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιουλίου. Στο ναό θα βρίσκονται για προσκύνημα τα γυαλιά του Αγίου… (Ευτυχώς που δεν φορούσε και ρολόι…).

42301

Η Μητρόπολη Αργολίδος με ανακοίνωση ξεκαθαρίζει πως δεν γνωρίζει τίποτα.

Ἀναφορικά μὲ τὸν θόρυβο ποὺ ἔχει προκληθεῖ γιὰ τὴν ἑορτή τοῦ Ὁσίου Παϊσίου στὸν Ἱερό Ναό Εὐαγγελισμοῦ Θεοτόκου οἰκισμοῦ Χουνταλεΐκων, πρὸς ἀποκατάσταση τῆς ἀληθείας διευκρινίζεται καὶ ξεκαθαρίζεται ὅτι:
1. Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ἀργολίδος οὐδέποτε ἀνακοίνωσε ἤ ἔλαβε γνῶση τῆς Ἀνακοίνωσης ποὺ ἀναρτήθηκε στὸ διαδίκτυο.
2. Ὁ Ἐφημέριος τοῦ Ναοῦ ἐδήλωσε πλῆρη ἄγνοια γιὰ τὴν ὕπαρξη τῆς Ἀνακοίνωσης αὐτῆς.
3. Ἀσφαλῶς καὶ ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δὲν ἔχει δώσει εὐλογία γιὰ νὰ τεθοῦν πρὸς προσκύνηση προσωπικά ἀντικείμενα τοῦ Ἁγίου.
4. Ποτέ δὲν εἶχε προγραμματισθεῖ νὰ τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός στὴν ἐν λόγῳ πανήγυρη.
5. Δηλώνουμε ὅτι θὰ ἐρευνήσουμε τὸ θέμα καὶ θὰ ἀποδοθοῦν οἱ εὐθύνες.
6. Ἐπειδή ὁ καθένας μπορεῖ νὰ συντάξει ἕνα κείμενο ἀναφέροντας μία παραπλανητική πηγή ἔκδοσης (Ἱερά Μητρόπολη, Ἐκκλησιαστικό Συμβούλιο κ.ἄ.), καλό εἶναι ὁρισμένοι, πρὶν ἀρχίσουν νὰ σχολιάζουν τὰ ἀναγραφόμενα, νὰ ἀπευθύνονται στὴν Ἱερά Μητρόπολη γιὰ τὴ γνησιότητα τῶν κειμένων αὐτῶν, διότι στὸ τέλος αὐτοί εἶναι ποὺ θὰ ἐκτεθοῦν καὶ ὄχι ἡ Ἱερά Μητρόπολη.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Τα Χουνταλέικα είναι ένας μικρός οικισμός που ζήτημα να μένουν 10 οικογένειες και ο Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι ένα μικρό παρεκκλήσι. Ούτε πανήγυρη υπήρχε, ούτε τίποτα, μας δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αργολίδος.

Αλλά υπάρχει βίντεο ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του STAR στις 13/7/2016 από το χωριό Χουνταλέικα με τις αφίσες κολλημένες σε διάφορα σημεία του χωριού.

42302a 42302b 42303 42304

ΕΔΩ το βίντεο στο 33 λεπτό

Φως στην περίεργη υπόθεση, που από τη μία τη διαψεύδουν στην τηλεφωνική μας επικοινωνία αλλά από την άλλη οι αφίσες υπάρχουν πραγματικά το χωριό Χουνταλέικα, ρίχνει με επιστολή του ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα exapsalmos.gr
https://archive.is/f1xEm

42305 42306 42307

42308b

Συμπέρασμα: Η αφίσα τελικά ήταν πραγματική, η επιστολή του Μητροπολίτη Αργολίδος δεν αφήνει καμιά αμφιβολία. 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.