Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι ΔΕΝ ζήτησε ο πρόεδρος Ομπάμα από την ελληνική κυβέρνηση.ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τι ΔΕΝ ζήτησε ο πρόεδρος Ομπάμα από την ελληνική κυβέρνηση.

16 Νοε
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Γέμισε το διαδίκτυο με ένα δημοσίευμα που μας “παρουσιάζει” τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψης του Ομπάμα στην Ελλάδα. Τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά…

[icon_list style=”font-size:40px; color: #F87217; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”exclamation-circle”]ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ[/icon_list_item] [/icon_list]

Το είδαμε στο newsbomb.grtro-ma-ktiko.blogspot.groparlapipas.gr24wro.com.gr,
leoforos.grgegonota.eufacenews.grnewsup.grastrapinews.grolasimera.grnewsbit.grnewsalamina.net, tsekouratoi.gr και neashmera.gr

Ο Ομπάμα στην Αθήνα – Αυτή είναι η αλήθεια για την επίσκεψή του στην Ελλάδα – Έξαλλος ο Πούτιν

obama-putin

Επίσκεψη Ομπάμα: Το ζητούμενο του Ομπάμα κρύβεται τεχνηέντως, την ώρα που η Ρωσία «κρούει τον κώδωνα».

Της Μαρίας Γιαχνάκη
Διπλωματικές κόντρες έχει δημιουργήσει η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, με τη Ρωσία να σχολιάζει ειρωνικά τα σχέδιά του και αμερικανικούς οργανισμούς να αρθρογραφούν γι’ αυτά, αφήνοντας την ελληνική κυβέρνηση πλήρως εκτεθειμένη.
Η φημολογούμενη πρόθεση του Ομπάμα να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης παρόμοιας άρνησης της Ισπανίας, έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης.
Το αμερικανικό «Heritage Foundation» δημοσίευσε άλλωστε εκτιμήσεις του για αυτές τις προθέσεις, με αποτέλεσμα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα να σχολιάσει το γεγονός με μια πικρόχολη ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό, γράφοντας ότι σε λίγο ο Ομπάμα θα ζητήσει να απαγορευτούν και στα περιστέρια να κάθονται στο άγαλμα του Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας ή να αναφέρει σχολαστικά ότι η Ελλάδα ποτέ δεν κράτησε το λόγο της για όσα υποσχόταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο Αμερικανός Πρόεδρος προτίθεται να ζητήσει την άρση του ελληνικού βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και υποστήριξη της Ελλάδας στην ανανέωση των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, παρά το γεγονός ότι δεν θα ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να… σερβιριστεί «σωστά» μελλοντικά και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Αρκετοί μάλιστα στην Ουάσιγκτον βιάζονται να επιβληθεί παράταση των κυρώσεων πριν ορκιστεί νέος πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλει να εγκαινιάσει νέες τακτικές συνεννόησης με τη Μόσχα.
Ο φόβος ότι θα μπορούσε να αλλάξει, έστω και εν μέρει, κάποιες από τις έως τώρα σταθερές πολιτικές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχει ενεργοποιήσει τον Ομπάμα και την κλίκα του, πριν την αποχώρησή του από την προεδρία.

Το Κρεμλίνο, μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, είναι γι’ άλλη μια φορά επιφυλακτικό με τη στάση της Ελλάδας αφού κάθε φορά, στις Συνόδους της ΕΕ, ποτέ η χώρα μας δεν διαχώρισε τη θέση της, παρά τις δηλώσεις της ότι θα στηρίξει τη Ρωσία στο θέμα των κυρώσεων και όχι μόνο.
Μάλιστα το Κρεμλίνο θεωρεί δεδομένο πώς η Ελλάδα αφού ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε κάτι διαφορετικό, θα συνεχίζει να ψηφίζει υπέρ των αντιρωσικών κυρώσεων.
Προφανώς η κοντόφθαλμη πολιτική της κυβέρνησης δεν σκιάζεται διόλου από το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας μας θα πληγεί από την μειωμένη εξαγωγή προϊόντων, με τη διακοπή της από πλευράς Ρωσίας.
Πάντως η κρίσιμη, εθνικού ενδιαφέροντος είδηση, σχετικά με τα ειρωνικά σχόλια της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα αγνοήθηκε από την ελληνική πλευρά, κάνοντας ότι δεν βλέπει και ότι δεν ακούει τα μαντάτα για τη διπλωματική κατρακύλα της Ελλάδας σε θέματα που αφορούν ούτε λίγο ούτε πολύ την οικονομία της και τις επαφές της, με χώρες που σχετίζεται περισσότερο από ό,τι με τις ΗΠΑ.

Το παραπάνω δημοσίευμα είναι μια φήμη και δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια πηγή. Η φήμη αυτή ξεκίνησε από ένα άρθρο των L. Coffey και D. Cochis.
Αλλά ας δούμε το θέμα από την αρχή.

1. Στην Ιστοσελίδα Heritage.org, δημοσιεύεται πριν λίγες ημέρες ένα άρθρο των L. Coffey και D. Cochis. Οι δύο αρθρογράφοι στο τέλος του άρθρου προτρέπουν τον πρόεδρο Ομπάμα να:
α. Πιέσει την Ελλάδα να ψηφίσει για την ανανέωση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.
β. Εναντιωθεί στην είσοδο ρωσικών πολεμικών σε ελληνικά λιμάνια.
γ. Πιέσει την Ελλάδα ώστε να επιτρέψει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

2. Η Ελληνική Ιστοσελίδα Militaire.gr δημοσιεύει στις 13/11/2016 ένα άρθρο του Μ. Στυλιανού. Ο αρθρογράφος αναρωτιέται στον τίτλο «Μήπως έρχεται να μας “φρονηματίσει”;» και παραθέτει στο άρθρο του όσα δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Heritage Foundation.

3. Η Ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputniknews.com αναδημοσιεύει το άρθρο από το Militaire. Παρατηρήστε τον τίτλο…”Οbama expected to demand Greece close its ports to Russian warships”. H αρχική προτροπή από το άρθρο στο Heritage έχει πλέον μετατραπεί σε “fact”. Αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψης Ομπάμα σύμφωνα με τη Ρωσική ιστοσελίδα. «Ο Ομπάμα αναμένεται να ζητήσει από την Ελλάδα να κλείσει τα λιμάνια της στα Ρωσικά πολεμικά».

4. Η «είδηση» από το Sputnik αναδημοσιεύεται από αρκετές ξένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Ανάμεσα τους θα ξεχωρίσω την Σερβική Novosti. Οι Σέρβοι με την σειρά τους, αναφέρουν στον τίτλο του άρθρου τους «Ο Ομπάμα θα ζητήσει από την Ελλάδα να κλείσει το λιμάνι για ρωσικά πλοία»
(μετάφραση εδώ). Αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για «έγκυρη» είδηση εφόσον προέρχεται από Ελληνική ιστοσελίδα που ασχολείται με στρατιωτικά θέματα.

5. Ειδησεογραφικές ιστοσελίδες από την ΠΓΔΜ αναδημοσιεύουν με την σειρά τους το άρθρο από την Σερβική Novosti (μετάφραση εδώ). Αυτοί φυσικά επικεντρώνονται σε άλλο σημείο, το οποίο τους ενδιαφέρει άμεσα. Ο τίτλος από την παραπάνω ιστοσελίδα είναι ενδεικτικός, “Ο Ομπάμα θα ζητήσει από την Ελλάδα να αφαιρέσει το βέτο εναντίον της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ”

Έτσι δημιουργήθηκε η παραπάνω φήμη που αναπαράγεται σε διάφορα Ελληνικά blogs.

Αλλά ας δούμε πως είδε ο διεθνής Τύπος την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών που έκανε την έρευνα:

  • Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στην ηλεκτρονική της σελίδα αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήρθε για να υποσχεθεί περαιτέρω βοήθεια στους Έλληνες.
  • Η επίσης γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η Αθήνα επιμένει να γίνει ελάφρυνση του χρέους.
  • Η εφημερίδα Bild τόνισε πάντως τα θερμά λόγια του Αμερικανού προέδρου, τα οποία όπως τονίζει δεν φέρνουν καμιά ελάφρυνση.
  • Τα τουρκικά μέσα αποφεύγουν να αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει συμπεριλάβει την Τουρκία στην περιοδεία του, αλλά τονίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν στήριξαν αρκετά την Ελλάδα στην οικονομική κρίση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χάρη Παπασωτηρίου, διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα, η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα είναι «μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
  • Οι New York Times χθες τόνιζαν ότι την ώρα που η Ελλάδα αναζητεί σταθερότητα, ταράζεται από την εκλογή Τραμπ, η οποία αποδυναμώνει την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Σημειώνουν μάλιστα ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έχει στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει για οικονομική ανάκαμψη και ειδικά στο ζήτημα του χρέους και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορέσει να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ για ελάφρυνσή του.
  • Το πρακτορείο Reuters, πάλι, μιλά για τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος, αλλά και την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
  • Τα ισπανικά μέσα, με κυρίαρχη την εφημερίδα El Pais, σημειώνουν ότι το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα έχει στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους των Αμερικανών μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσει εξωτερική πολιτική διαφορετική από του προκατόχου του και φυσικά από αυτήν της Χίλαρι Κλίντον, αν κέρδιζε τις εκλογές.
  • Η ιταλική Repubblica, στην ηλεκτρονική της έκδοση έχει πρώτο θέμα την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση στη φράση του Μπαράκ Ομπάμα ότι «η λιτότητα, από μόνη της, δεν φέρνει ευημερία» και ότι «μία ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη, η οποία ευημερεί αποτελεί κάτι το θετικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
  • Στη Βρετανία, ο Guardian ήδη από χθες τόνιζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά «σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» και πως είναι θέση του ότι η παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι σημαντική για όλο τον κόσμο.
  • Στην ηλεκτρονική έκδοση του Nouvel Observateur το άρθρο έχει τίτλο «Ο Ομπάμα στην Ελλάδα: ιστορικές εντάσεις και απειλή σαμποτάζ». Όπως σημειώνει, «εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει στην επίσκεψή του για να βαρύνει στο ζήτημα της διαγραφής χρέους. Ομως οι δύο άνδρες είναι πιθανόν να δουν τους στόχους τους να τίθενται υπό αμφισβήτηση από πολύ σοβαρή αναταραχή την οποία προκαλεί η επίσκεψη στην Αθήνα».
  • Το ίδιο θέμα (η λιτότητα) αλλά και η ελάφρυνση του χρέους απασχολεί και το αντίστοιχο δημοσίευμα της Monde, που τονίζει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα, κατ’ απαίτησιν των πιστωτών.
  • Η Liberation τονίζει πως πρόκειται για το τελευταίο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη ως προέδρου, ενώ στην Αθήνα αυτό που επιθυμεί να τονίσει είναι η ανάγκη για μια Ευρώπη «ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα».
  • Στην ηλεκτρονική σελίδα του Radio France International, δίνεται έμφαση στο προσφυγικό και στη δήλωσή του ότι «ο κόσμος είναι ευγνώμων προς την Ελλάδα για την ανθρωπιστική της συμπόνοια και για τον θετικό τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση».
  • Στην κρατική ραδιοφωνία της Αυστρίας, αλλά και στον Τύπο, αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «επαναβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τους στενούς δεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και με την Ευρώπη», αναφέροντας πόσο σημαντικό σύμμαχο θεωρεί τη χώρα μας.
  • Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Soir, η επίσκεψη Ομπάμα είναι το πρώτο θέμα, με το βάρος να δίνεται στις δηλώσεις Ομπάμα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άνοδο των εθνικισμών ανά τον κόσμο. Επίσης επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται υπέρ μίας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης, αλλά και υπέρ της διατήρησης της συνοχής του ΝΑΤΟ.

https://www.efsyn.gr/arthro/pos-eide-o-diethnis-typos-tin-episkepsi-ompama-stin-ellada

Όπως βλέπουμε ο διεθνής τύπος δεν κάνει καμιά αναφορά για πιέσεις στην Ελλάδα:
α. Να ψηφίσει για την ανανέωση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.
β. Εναντιωθεί στην είσοδο ρωσικών πολεμικών σε ελληνικά λιμάνια.
γ. Να επιτρέψει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, το άρθρο με τίτλο “Ο Ομπάμα στην Αθήνα – Αυτή είναι η αλήθεια για την επίσκεψή του στην Ελλάδα – Έξαλλος ο Πούτιν” δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά και αναπαράγει τις προτάσεις των L. Coffey και D. Cochis από το άρθρο τους στην ιστοσελίδα του Heritage Foundation.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.