Ποιοι είμαστε
Αρχική (Ξανά) κλείνουν τα Δαρδανέλια και (ξανά) παίρνουμε τη Πόλη!HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

(Ξανά) κλείνουν τα Δαρδανέλια και (ξανά) παίρνουμε τη Πόλη!

25 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Πως αυξάνεις την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου (οδηγός για αρχαρίους): Παίρνεις τις προφητείες κάποιου Αγίου ή Γέροντα, «κλέβεις» και ανακυκλώνεις μια παλιότερη σχετική είδηση και την πασπαλίζεις με μεγαλοϊδεατικούς ισχυρισμούς για επανακατάληψη της Πόλης, κεντρίζοντας τα αλυτρωτικά αισθήματα μερίδας Ελλήνων αναγνωστών.

Μερίδα του ελληνικού ίντερνετ στερείται αρκετές φορές πρωτοτυπίας και πολλές φορές ήθους. Στη προκειμένη περίπτωση, βλέπουμε ένα μάλλον ατυχή συνδυασμό προφητείας και προπέρσινου γεγονότος.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

 

Για παράδειγμα, στο makeleio.gr διαβάζουμε:

Η συνέχεια στο λινκ: http://archive.is/asayI

 

Τι ισχύει

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός φέρεται να έχει διατυπώσει πολλές προφητείες για τα μελλούμενα της Ελλάδας. Άσχετα εάν κάποιος πιστεύει ή όχι σε αυτές, θα τις συναντήσει συχνά σε ελληνικές ιστοσελίδες και μπλογκς. Ο λόγος είναι επειδή «πουλάει». Αυτό ισχύει και στο παρόν άρθρο του makeleio.gr.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο άρθρο του makeleio.gr διαβάζουμε: «Σε μια σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου, με αποτέλεσμα δεκάδες ρωσικά πλοία να είναι σε αναμονή.
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της Συνθήκης του Μοντρέ που υπογράφτηκε το 1936 οποιαδήποτε εμπορικά πλοία πρέπει να απολαμβάνουν απόλυτη ελευθερία μεταφοράς και ναυσιπλοΐας στα Στενά μέρα και νύχτα κάτω από οποιαδήποτε σημαία και οποιαδήποτε φορτίο χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις…»

Και ακριβώς από κάτω: «Όταν κλείσουν τα Δαρδανέλια θα καταστραφεί το 1/3 της Τουρκίας» (φερόμενη προφητεία Κοσμά Αιτωλού).

Ο αρθρογράφος, πήρε και συνέδεσε αυθαίρετα μια είδηση του 2015 παρουσιάζοντάς την ως σημερινή για να ενισχύσει το επιχείρημά του.

Μετά τη κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά F-16 στη Β. Συρία, οι τουρκικές αρχές άρχισαν να δημιουργούν κωλύματα στις διελεύσεις των ρωσικών πλοίων από το Βόσπορο. Σε δημοσιευμα του Πρώτου Θέματος με ημερομηνία 1/12/15, διαβάζουμε: «Όπως αναφέρεται σε ρωσικά δημοσιεύματα, σε μια σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου, με αποτέλεσμα δεκάδες ρωσικά πλοία να είναι σε αναμονή«. Και λίγο πιο κάτω: «Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα- νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις

Το copy-paste είναι προφανέστατο.

 

Συμπέρασμα

Ο αρθρογράφος του makeleio.gr, χρησιμοποίησε τις προφητείες του Κοσμά του Αιτωλού με μια είδηση από το 2015, για να φτιάξει ένα «κλικοθηρικό» άρθρο με σκοπό να εκμαιεύσει το κλικ από το μέσο χρήστη του ελληνικού διαδικτύου, ουσιαστικά «εξαπατώντας» τον με μια ανύπαρκτη είδηση.

Για την ιστορία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Τ. Ερντογάν έγραψε επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τον τουρκικό στρατό. Έκτοτε οι σχέσεις των 2 χωρών έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό, παρά τις προβλέψεις εκείνων των ημερών που «ούρλιαζαν» για επικείμενο πόλεμο, επικαλούμενες πάλι τις προφητείες Αγίων και Γεροντάδων.

 

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/25/prophecies/

 

Fact-check for the sake of Democracy