Σοκ από τη σύγκριση δελτίου καιρού στη Σουηδία και στο Ιράκ;

Με αφορμή ένα δελτίο καιρού που προβλήθηκε στη Σουηδία, διαβάζουμε στο «αφυπνισμένο» ελληνικό διαδίκτυο, πως ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία έχουν καταλήξει πιο μουσουλμανικές και από τις ισλαμικές χώρες.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»comments-o»]ΜΙΞΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ[/icon_list_item] [/icon_list]

CLIKBAIT

Στο nikosxeiladakis.grkoraks.grhellasforce.gr κτλ, διαβάζουμε:

Η συνέχεια εδώ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Ένα βίντεο που υποτίθεται ότι συγκρίνει τις εκπομπές καιρού από τη Σουηδία και το Ιράκ κυκλοφόρησε ευρέως μαζί με σχόλια όπως «RIP Sweden» και «η Σουηδία έπεσε» τον Ιούλιο του 2017 επειδή η Σουηδέζα δημοσιογράφος φοράει hijab.

Αν και το δελτίο καιρού με την γυναίκα με το hijab προβλήθηκε στη Σουηδία, δεν ήταν μια τυπική σουηδική εκπομπή καιρού. Το βίντεο προέρχεται από ένα επεισόδιο του Halal TV που προβλήθηκε το 2008. Επρόκειτο για ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε τρεις μουσουλμάνες που έλεγαν τις ειδήσεις από την δική τους οπτική γωνία, το οποίο ακυρώθηκε μετά από 8 επεισόδια.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε συνέντευξη με τις 3 γυναίκες καθώς και απόσπασμα από το δελτίο καιρού.

Το βίντεο από το δελτίο καιρού του Ιράκ είχε αρχικά μεταδοθεί στο δορυφορικό Al-Baghdadia, ένα ανεξάρτητο ιρακινό κανάλι ειδήσεων. Η δημοσιογράφος είναι πιθανότατα η Αιγύπτια Angie Alaa η οποία έγινε viral το 2013 γιατί είναι αρκετά «προκλητική» για τα δεδομένα της χώρας.

Το viral βίντεο που συγκρίνει τα δελτία καιρού από Σουηδία και Ιράκ πραγματικά δείχνει εκπομπές από αυτές τις δύο χώρες. Ωστόσο, η σουηδική εκπομπή για το καιρό προήλθε από ένα βραχύβιο πρόγραμμα σχεδόν πριν από μια δεκαετία και δεν απεικονίζει με ακρίβεια τα δελτία καιρού της χώρας, ενώ στις μέρες μας, δεν υφίσταται κάτι ανάλογο.

Με πληροφορίες από snopes.com.

Σοκ από τη σύγκριση δελτίου καιρού στη Σουηδία και στο Ιράκ;