Τα ρωσικά μαχητικά MiG-41 θα μπορούν να πετάνε στο διάστημα;

9

Άρθρο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στον «ειδικό-αμυντικό τύπο», υποστηρίζει πως οι Ρώσοι θα κατασκευάσουν μαχητικό αεροσκάφος που θα μπορεί να δραπετεύει από τη βαρύτητα της Γης και να επιχειρεί στο διάστημα.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

CLIKBAIT

Στο pronews.gr διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Το δημοσίευμα του pronews.gr, βασίζεται σε άρθρο της βρετανικής tabloid Daily Mail, που με τη σειρά της βασίζεται σε εκπομπές της ρωσικής τηλεόρασης, όπως το βίντεο του προπαγανδιστικού Russia Today.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρωσία σχεδιάζει να αντικαταστήσει το αναχαιτιστικό MIG-31, κάποια στιγμή έως το 2035. Ο αντικαταστάτης του ίσως θα είναι το υπό αρχική σχεδίαση MIG-41, ωστόσο τα σχετικά πλάνα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο.

Μια από τις καινοτομίες που ίσως θα συμπεριληφθεί στο νέο αεροσκάφος, θα είναι η δυνατότητα χρήσης όπλου λέιζερ για την αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων. Η σχετική τεχνολογία όμως βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, ειδικά στη Ρωσία, ενώ στις ΗΠΑ, μόλις πρόσφατα δοκιμάστηκε ένα παρόμοιο όπλο, χρησιμοποιώντας ως πλατφόρμα ένα ελικόπτερο Apache.

Εκεί όμως που τα σχετικά δημοσιεύματα ξεφεύγουν από κάθε λογική, είναι στον ισχυρισμό πως το MIG-41, θα μπορεί να επιχειρεί και στο διάστημα.

Φυσικά κάτι τέτοιο για ένα μαχητικό αεροσκάφος είναι αδύνατο για πολλούς λόγους, θα πρέπει να φέρει 2 διαφορετικά είδη κινητήρων (τζετ και πυραυλοκινητήρα) και όλες οι διαστημικές πτήσεις που επιστρέφουν στην γη, συμπεριλαμβανομένων και των υπο-τροχιακών, θα υποστούν ατμοσφαιρική επανεισαγωγή.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως ο προπαγανδιστικός ισχυρισμός ορισμένων ρωσικών media για την ανάπτυξη αεροσκάφους που θα πετά και στο διάστημα και που αναπαρήγαγε το pronews, είναι εκτός πραγματικότητας και καταρρίπτεται.