Τα τατουάζ προκαλούν καρκίνο;

0

Πρόκειται για μια είδηση που κάνει το γύρω του ελληνικού διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες και υποστηρίζει πως σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα τατουάζ προκαλούν καρκίνο.

ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»bolt»]ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

Στο espressonews.grvoicenews.grhealthynews,gr κτλ, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Η είδηση μας έρχεται από tabloid του εξωτερικού και επικαλείται έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal Scientific Reports.

Κάνοντας ένα τατουάζ, υπάρχει η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, λοίμωξης ή ακόμα και ασθενειών όπως ηπατίτιδας ή τετάνου, εάν ο εξοπλισμός δεν αποστειρωθεί σωστά. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες για την υγεία διότι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δυνητικά τοξικά μέταλλα από μελάνι τατουάζ μπορούν να καταλήξουν στους λεμφαδένες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους λεμφαδένες από νεκρούς δότες, τέσσερις με τατουάζ και δύο που δεν είχαν. Βρήκαν λεκιασμένους λεμφαδένες σε δύο από τα άτομα, ένα με μπλε μελάνι και ένα με πράσινο. Βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα μετάλλων, όπως αλουμίνιο, χρώμιο, σίδηρο, νικέλιο και χαλκό. Σε έναν από τους δότες, εντοπίστηκαν κάδμιο και υδράργυρος, που είναι πολύ τοξικά.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, μια τέτοια μόλυνση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χρόνια διόγκωση των λεμφαδένων και στη διά βίου έκθεση στις δυνητικά τοξικές ενώσεις. Ενώ βρίσκονταν ισχυρές ενδείξεις ότι οι χρωστικές προκαλούν αλλαγές που οδηγούν σε φλεγμονή, η μελέτη δεν επικεντρώθηκε στο εάν η μελάνη προκάλεσε ιδιαίτερες επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό είναι κάτι που η ομάδα ελπίζει να διερευνήσει στη συνέχεια.

Πηγή: smithsonianmag.com/

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως οι ερευνητές ουδέποτε έκαναν λόγο για πρόκληση καρκίνου από τα τατουάζ, εφιστούν όμως τη προσοχή και ζητούν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί η επίπτωση στην υγεία από τα τοξικά μέρη των μελανιών που χρησιμοποιούνται.