Η Κίνα παρουσίασε κινητήρα που σπάει τους κανόνες της φυσικής;

0

Μια αμφιλεγόμενη είδηση από το εξωτερικό, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα ως βεβαιότητα. Είναι αλήθεια ότι η Κίνα παρουσίασε κινητήρα που σπάει τους κανόνες της φυσικής;

ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ

Στο paraskhnio.gr, διαβάζουμε:

Η συνέχεια εδώ.

Ποια είναι η αλήθεια;

Ερευνητές από τη διαστημική υπηρεσία της Κίνας, κυκλοφόρησαν ένα βίντεο μέσω των κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης νωρίτερα αυτό το μήνα, παρουσιάζοντας ένα δήθεν λειτουργικό EM Drive. Ο EmDrive, είναι ένας αμφιλεγόμενος τύπος ηλεκτρομαγνητικού κινητήρα, σχεδιασμένος να παράγει ώση από ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Προσφέρει ώση χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα προωθητικό υλικό, κάτι που δείχνει να παραβιάζει τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα και την αρχή διατήρησης της ορμής.

Τέτοιοι κινητήρες έχουν προταθεί από το 2001 όταν ο Βρετανός μηχανικός Roger Shawyer δημοσίευσε έρευνα για το σχετικό consept. Μέχρι σήμερα όμως, δεν υπάρχει συναίνεση ως προς τον τρόπο που θα μπορούσε να δουλέψει. Δεν υπάρχει επίσης απόδειξη ότι λειτουργεί, και πολλοί συνεχίζουν να απορρίπτουν την ιδέα ως ψευδοεπιστήμη.

Πριν την ανακοίνωση των Κινέζων, η NASA είχε ήδη αξιολογήσει ότι ο EM Drive μπορεί να λειτουργήσει, τουλάχιστον θεωρητικά. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, αμφισβητήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από ειδικούς και θεωρούνται, στην καλύτερη περίπτωση, αμφιλεγόμενα. Πρόσφατα μάθαμε ότι η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξει ότι ο EM Drive λειτουργεί και έχει αρχίσει τις σχετικές δοκιμές, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο.

Οι εφαρμογές ενός τέτοιου συστήματος (αν πράγματι αποδειχθεί εφικτό) είναι πολλές. Αν η Κίνα είναι σε θέση να εγκαταστήσει τους EmDrives στους δορυφόρους της για τροχιακούς ελιγμούς και έλεγχο υψόμετρου, θα τους καταστήσει φθηνότερους και θα μπορούν να είναι λειτουργικοί για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Ο Li Feng, επικεφαλής σχεδιαστής της China Academy of Space Technology, δήλωσε πως η ισχύς του κινητήρα που κατασκεύασε η Κίνα, έχει ώθηση κάτω από 10 millinewtons. Για διαστημική χρήση, ένας μεσαίου μεγέθους δορυφόρος χρειάζεται 0,1-1 newtons, δηλαδή πολύ περισσότερη δύναμη (1 millinewton = 0.001 newtons).

Ο EmDrive ονομάζεται συχνά «ο αδύνατος κινητήρας» επειδή υποτίθεται πως παράγει ώθηση χωρίς καύσιμα, με την αναπήδηση μικροκυμάτων σε ένα κλειστό δοχείο. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς κινητήρες που καίνε καύσιμα για να παράγουν ώθηση, ο EmDrive χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρισμό. Δηλαδή, δημιουργεί μια αντίδραση χωρίς να χρειάζεται κάποια ενέργεια, παραβιάζοντας τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα. Για αυτό ακριβώς το λόγο (καθώς και το γεγονός πως οι Κινέζοι δεν δημοσίευσαν κάποια εργασία που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό), η πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας του EM Drive, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τη πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας.

Η Κίνα ισχυρίζεται πως κατασκεύασε κινητήρα EM που αψηφά τους νόμους της φυσικής

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η είδηση πως η Κίνα κατασκεύασε κινητήρα που σπάει τους κανόνες της φυσικής, δεν μπορεί να διασταυρωθεί από ανεξάρτητη πηγή και επομένως δεν επιβεβαιώνεται.