Νέα απάτη με δήθεν δωροεπιταγές από τον Σκλαβενίτη

0

Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση απάτης like farming και (πιθανότατα) εγγραφής σε τηλεφωνικές υπηρεσίες υψηλής χρέωσης μέσω SMS.

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»warning»]ΑΠΑΤΗ[/icon_list_item] [/icon_list] [icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»thumbs-up»]LIKE FARMING

Στο Facebook, κυκλοφορούν από την ίδια σελίδα, δυο «διαγωνισμοί»

http://archive.is/qOL6o

http://archive.is/43mFs

Προφανέστατα, πρόκειται για μια ακόμη απάτη like farming, δηλαδή χρήση αθέμιτων μέσων για τη συλλογή likes σε μια σελίδα, τα οποία μπορούν σε δεύτερο χρόνο να χρησιμοποιηθούν για άλλες απάτες.

Οι απατεώνες ξέρουν, ότι μια σελίδα στο Facebook, ή μια ομάδα με πολλές χιλιάδες μέλη είναι ένα πολύτιμο αγαθό, γιατί δίνει στον απατεώνα ένα μεγάλο ακροατήριο.

Αν και στη προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε (μέχρι στιγμής), εξαπάτηση των χρηστών για την εγγραφή τους σε συνδρομητική υπηρεσία SMS υψηλής χρέωσης, είναι βέβαιο πως εάν η σελίδα συνεχίσει να υφίσταται και συγκεντρώσει μερικές χιλιάδες likes ακόμη, ο «διαγωνισμός» θα τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει και αυτή τη μορφή απάτης. Αυτή είναι και η διαφορά από παλαιότερες ανάλογες απάτες, που ζητούσαν από την αρχή το τηλέφωνο του χρήστη, ενώ στη περίπτωσή μας, αυτό θα γίνει όταν η σελίδα «ισχυροποιηθεί» και αποκτήσει φαινομενικό κύρος, έχοντας δεκάδες χιλιάδες likes.

Οι σελίδες αυτές μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν άτομα σε άλλες σελίδες, ή για ψάρεμα προσωπικών πληροφοριών, ή για να κερδίσει ο απατεώνας προμήθεια από κάποια διαφήμιση, ή απλά ένας απατεώνας θα μπορούσε να πωλήσει τη σελίδα στο Facebook σε άλλους για χρήματα. Στην πραγματικότητα, οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες σελίδες για να πράξουν μεγάλο αριθμό απατών, από επιθέσεις malware, έως την κλοπή προσωπικών στοιχείων.

Περισσότερα για το like-farming στο λινκ: Τι είναι το Like farming στο Facebook. Μια κρυφή, αγνωστη απάτη

Η αστυνομία έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το φαινόμενο των ψεύτικων διαγωνισμών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους οι διαγωνισμοί, δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και οι χρήστες δεν πρέπει να σχολιάζουν και ειδικά να κοινοποιούν, διότι μπορεί να παρασύρουν και άλλα άτομα.

Απάτη με ανάλογα κουπόνια, είχε κυκλοφορήσει και πέρυσι: