Μάριος Δημόπουλος. Ένας φιλόλογος που δίνει ιατρικές συμβουλές για τον καρκίνο χωρίς πτυχίο ιατρικής.

7

Όπως έχουμε αναφέρει δεκάδες φορές, η ψευδο-επιστήμη, η συνωμοσιολογία και οι εναλλακτικές θεραπείες, διαδίδονται μέσω του διαδικτύου. Ψευτογιατροί με πλαστά πτυχία (όπως ο Κ. Μουρούτης) και ψευτοακαδημαικοί (όπως ο Γ. Πασχαλίδης που θεραπεύει μέσω τηλεφώνου) διαδίδουν διάφορες επικίνδυνες και αντιεπιστημονικές ανακρίβειες χωρίς να έχουν την παραμικρή κατάρτιση, δηλαδή κάποιο αναγνωρισμένο πτυχίο. Από αυτές τις αντιεπιστημονικές ανοησίες, που τις περισσότερες φορές είναι αναπαραγωγές γνωστών ιατρικών hoaxes, αναπτύσσονται συνωμοσιολογικές ιδέες π.χ. για εμβόλια, ή για τις αναγνωρισμένες θεραπείες και τα φάρμακα. Οι ανυπεράσπιστοι χρήστες, βομβαρδίζονται καθημερινά με άρθρα για τα «κακά εμβόλια» και τις «κακές ιατρικές θεραπείες» από «ειδικούς» με «πλήθος πτυχίων και τίτλων», όπως οι παραπάνω κύριοι. 

Ο Μάριος Δημόπουλος, είναι ακόμη ένας «ειδικός» που δραστηριοποιείται στο χώρο της διατροφολογίας και την εναλλακτικής «ιατρικής», με «πληθώρα σπουδών» πάνω σε αυτά τα αντικείμενα και έντονη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο γενικότερα.

Ποιος όμως είναι στ’ αλήθεια και ποιες είναι οι σπουδές του;

Ο Μάριος Δημόπουλος σπούδασε φιλολογία, αλλά κάποια στιγμή αποφάσισε να ασχοληθεί με την «Ορθομοριακή/Διατροφική Ιατρική» και την «θεραπεία του Καρκίνου». Έτσι, γράφει και πουλάει βιβλία για την θεραπεία του καρκίνου, με όπλο τη διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής, κατακεραυνώνοντας συγχρόνως τις συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους.

Το παραπάνω βιβλίο αποτελεί συλλογή μερικών από τους γνωστότερους μύθους σχετικά με τις θεραπείες του καρκίνου. Ενδεικτικά:

Για μύθο πως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία είναι τοξικές και αναποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου, δείτε εδώ και εδώ.

Για τον μύθο πως η βιταμίνη C θεραπεύει το καρκίνο, δείτε εδώ.

Για την απάτη του Μπουρζίνσκι με τα αντινεοπλαστόνια, δείτε εδώ.

Για τον μύθο με τον χόνδρο του καρχαρία, δείτε εδώ.

Για την απάτη του Σιμοντσίνι, δείτε εδώ.

Ο Μάριος Δημόπουλος, διδάσκει κατά καιρούς σε διάφορες σχολές εναλλακτικής «ιατρικής», με εξειδίκευση σε διάφορες ειδικότητες, μερικές από τις οποίες είναι οι παρακάτω:

-Φυσικοπαθητική
-Ορθομοριακή Διατροφή
-Ιριδολογία
-Ομοιοπαθητική
-Ρεφλεξολογία

Είναι γνωστό ότι πως πολλές από τις ανωτέρω «εξειδικεύσεις», δεν είναι αναγνωρισμένες από την ιατρική επιστήμη.

Ας δούμε το βιογραφικό του από 3 διαφορετικές πηγές:

ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ

Ας τα πάρουμε με τη σειρά

Ο κ. Δημόπουλος ισχυρίζεται πως έχει πτυχίο στις φυσικές θεραπείες και τη κλινική διατροφολογία, από τα παρακάτω πανεπιστήμια.

Πρόκειται για ένα «κολέγιο» που προσφέρει μαθήματα εξ αποστάσεως, στην ψευδοεπιστήμη της ομοιοπαθητικής.  Μόλις μερικούς μήνες πριν, η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης. Πριν ένα χρόνο, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώθηκαν να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία. Στη Μεγάλη Βρετανία, το National Health Service (NHS), ενημερώνει τους πολίτες πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Τέλος στην Αυστραλία, οι αρχές προειδοποιούν πως η ομοιοπαθητική δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε ασθένεια.

Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δεν δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψει μέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία της, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo.

Το συγκεκριμένο «κολέγιο», προσφέρει ένα course εξ αποστάσεως πάνω στη κλινική διατροφολογία. Με την ολοκλήρωση της φοίτησης, ο επιτυχών παίρνει βεβαίωση από το πρακτικά ανύπαρκτο οργανισμό, American Council of Applied Clinical Nutrition.

Το American Council of Applied Clinical Nutrition είναι ένας παντελώς άγνωστος οργανισμός. Δεν διαθέτει ιστοσελίδα και γενικότερα δεν υπάρχουν πουθενά περισσότερες πληροφορίες, πέρα του γεγονότος πως ανήκε σε κάποια Judith A. Smith, η οποία έχει επίσης φοιτήσει στο Clayton University.

Το 2007, μετέφερε τα δικαιώματα στο British Institute of Homeopathy που έχει φοιτήσει ο κ. Δημόπουλος. Με απλά λόγια, Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει.

Επομένως το συγκεκριμένο πτυχίο του κ. Δημόπουλου, δεν έχει την παραμικρή αξία. Εξυπακούεται επίσης, πως δεν είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα μη αναγνωρισμένο «κολέγιο» που επίσης προσφέρει μαθήματα εξ αποστάσεως. Η αξία του πτυχίου, δεν ξεπερνά αυτή του χαρτιού πάνω στο οποίο έχει τυπωθεί. Το έγκυρο Quackwatch, φιλοξενεί άρθρο με τον τίτλο «Clayton College of Natural Health:  Προσοχή με αυτή τη σχολή και τους αποφοίτους της». Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ένα από τα πιο διαβόητα (σ.σ. κολέγια που δίνουν μη αναγνωρισμένα πτυχία εξ αποστάσεως), ήταν το Clayton College of Natural Health (CCNH) που έδινε πτυχία και πιστοποιητικά πάνω στη «φυσική υγεία», «παραδοσιακή νατουροπαθητική», «ολιστική διατροφή» κτλ»

Επίσης μη αναγνωρισμένο «κολέγιο». To ίδιο το ίδρυμα, δεν επιδίωξε και δεν πρόκειται να επιδιώξει αναγνώριση από το αμερικανικό Υπουργείο Παιδείας. Το Texas Higher Education Coordinating Board κατατάσσει το Trinity College στα μη αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

  • International Society of Homotoxicology, Baden-Baden, Germany

Ακόμη ένα «κολέγιο», αυτή τη φορά από τη Γερμανία. Προσφέρει σπουδές στην «ομοτοξικολογία» που είναι «μία (εκλεπτυσμένη) σύγχρονη μορφή της ομοιοπαθητικής». Για την ψευδοεπιστήμη της ομοιοπαθητικής, αναφερθήκαμε ήδη. Η ομοτοξικολογία είναι ένα μοντέλο θεραπείας που βασίζεται στην ψευδοϊατρική και την εν γένει ψευδοεπιστήμη. Αποτελεί έμπνευση του ομοιοπαθητικού Hans-Heinrich Reckeweg (1905-1985). Σύμφωνα με αυτή τη πρακτική, τα συμπτώματα της νόσου είναι η αντίδραση στην προσπάθεια του σώματος να αποβάλει τις «τοξίνες» που έχουν συγκεντρωθεί. Η ομοτοξικολογία αρνείται την θεωρία των μικροβίων (δείτε σχετικό άρθρο μας εδώ), σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Αναλυτικότερα εδώ και εδώ. Επομένως, εάν ο κ. Δημόπουλος κατέχει τέτοιο πτυχίο, αυτό δεν έχει καμία αξία.

Είναι το μοναδικό πραγματικό, δηλαδή αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο της λίστας. Ο κ. Δημόπουλος έχει παρακολουθήσει μόνο ένα σεμινάριο με τίτλο Nutrition for Health Promotion and Disease Prevention. Δεν λειτουργεί πλέον ως Online Course. Ήταν δωρεάν πρόγραμμα που ξεκίνησε το UCSF, δεν είχε προαπαιτούμενα και μπορούσε να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε. Προφανώς δεν δίνει το δικαίωμα στο κάτοχό του να αυτοαποκαλείται διαιτολόγος-διατροφολόγος.

  • Quantum University

Σύμφωνα με το προφίλ του κ. Δημόπουλου στο Facebook, αυτή την εποχή σπουδάζει στο Quantum University.

Το συγκεκριμένο ίδρυμα ωστόσο, με έδρα τη Χονολουλού, δεν είναι αναγνωρισμένο στις ΗΠΑ, όπως παραδέχεται το ίδιο.

 

Τα «πτυχία» που παρέχει το Quantum University, είναι πάνω στην ολιστική και εναλλακτική «ιατρική». Στο Disclaimer της ιστοσελίδας, διαβάζουμε πως δεν είναι ισάξια ιατρικών τίτλων και οι απόφοιτοι δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν για να παρουσιάζονται ως γιατροί ή να δίνουν ιατρικές συμβουλές.

Με δυο λόγια, τα διπλώματα του Quantum University, δεν ξεπερνούν σε αξία το χαρτί πάνω στο οποίο τυπώθηκαν.

Εσχάτως, ο κ. Δημόπουλος πρόσθεσε στο βιογραφικό του σπουδές στο Natural Heath Science, με έδρα το Παλαιό Φάληρο. Πρόκειται για μια σχολή που δίνει «πτυχία» πάνω σε μια ευρεία γκάμα ψευδοεπιστημονικών «ιατρικών» μεθόδων, όπως η αρωματοθεραπεία, αγιουρβέδα, ομοιοπαθητική, Su Tzok κτλ. Στο διδακτικό προσωπικό συμπεριλαμβανόταν ο διάσημος πλέον «γιατρός» χωρίς πτυχία, Κωνσταντίνος Μουρούτης. Αφίσα του κολεγίου βλέπουμε στο βίντεο με την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που  απομακρύνει την κακή ενέργεια από έναν «ασθενή» (Pranic Healing), κουνώντας τα χέρια της στον αέρα…

Οργανισμοί στους οποίους έχει κυριότητα μέλους

  • American Council of Applied Clinical Nutrition. (Δείτε παραπάνω στο άρθρο μας)
  • American Association of Drugless Practitioners. Στο Quackwatch μαθαίνουμε πως είναι ένας μη αναγνωρισμένος οργανισμός στον οποίον οποιοσδήποτε γίνεται μέλος, αρκεί να έχει τελειώσει μια από τις σχολές που η AADP έχει «εγκρίνει» (όλες αφορούν κομπογιαννιτικες σχολές που διδάσκουν αλχημεία, αγιουρβέδα, αρωματοθεραπεία, τριχολογία κτλ) και να καταβάλει συνδρομή $285.
  • American Association of Nutritional Consultants. Η σοβαρότητα του συγκεκριμένου οργανισμού, συνοψίζεται στο άρθρο του Ben Goldacre, ο οποίος το 2004 απέκτησε πιστοποίηση στο όνομα της νεκρής γάτας του. Πολλές πληροφορίες για την απάτη του AANC θα βρείτε στο Quackwatch.
  • Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners. Ακόμη ένας άνευ αντικρίσματος οργανισμός με φανταχτερό όνομα και καμία αναγνώριση. Χορηγεί πιστοποιήσεις έναντι συνδρομής και προωθεί σχολές εναλλακτικής ιατρικής όπως το μη αναγνωρισμένο Edison Institute of Nutrition. Σύμφωνα με το skepticnorth.com, πρόκειται για έναν «οργανισμό» που ιδρύθηκε από τις Wendy Gibson και Beth Gorbet, και προσφέρει ιδιότητα μέλους έναντι συνδρομής, με μόλις 200 μέλη.

Ρωτήσαμε τον διατροφολόγο Μανώλη Μανωλαράκη, σχετικά με τις νομικές προϋποθέσεις που πρέπει κάποιος να πληρεί για να φέρει το τίτλο του «διαιτολόγου-διατροφολόγου»:

«Το επάγγελμα του Διαιτολογου Διατροφολόγου στην Ελλάδα ρυθμίζεται με μια σειρά από διατάξεις που καθορίζουν τόσο το ποιος μπορεί να φέρει το τίτλο του Διαιτολόγου Διατροφολόγου, όσο και τα ακαδημαϊκά προαπαιτούμενα που απαιτούνται για να αποκτήσει το δικαίωμα να φέρει το τίτλο και να ασκεί το επάγγελμα.

Ειδικότερα με το ΠΔ 133/2014 γίνεται σαφές ότι μόνο οι απόφοιτοι Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή οι κάτοχοι αναγνωρισμένων και ισοτιμημένων ακαδημαϊκών τίτλων μπορούν να αποκτήσουν την προβλεπόμενη από το νόμο Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος.

Είναι σημαντικό εδώ να τονιστεί ότι το περίγραμμα της άσκησης του επαγγέλματος έχει καθοριστεί με ΦΕΚ Επαγγελματικών Δικαιωμάτων αλλά και με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις.

Παραπέρα το Υπ. Υγείας με σειρά εγγράφων του έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχουν “εναλλακτικές” αναγνωρισμένες αποδεκτές ειδικότητες Διαιτολόγου Διατροφολόγου πχ Ολιστικού ή Ορθομοριακού ή άλλων τίτλων που έχουν μέσα τους τον όρο Διαιτολόγος ή Διατροφολόγος.

Συμπληρωματικά θα πρέπει να τονιστεί ότι η συμμετοχή στην όποια επιστημονική εταιρεία σε Ελλάδα και Εξωτερικό δεν αποδίδει επαγγελματικό δικαίωμα.»

Σύνοψη
Από την έρευνά μας προκύπτει ότι ο κ. Δημόπουλος παρουσιάζεται ως ειδικός σε διατροφολογικά θέματα χωρίς να είναι. Έχει συγγράψει άρθρα και τουλάχιστον σε ένα βιβλίο του, παρουσιάζει «φυσικές» μεθόδους θεραπείας του καρκίνου, ισχυριζόμενος ψευδώς πως οι συμβατικές θεραπείες είναι αναποτελεσματικές. Αν και παντού δηλώνει πως δεν είναι κατά των εμβολίων, η σχετική αρθρογραφία του τον διαψεύδει (δείτε εδώ και εδώ). Δηλώνει «ειδικός» και στην «ορθομοριακή ιατρική» που αποτελεί ψευδοεπιστήμη. Δηλώνει μέλος σε διάφορους «οργανισμούς» του εξωτερικού, που δεν έχουν κανένα κύρος και αναγνώριση. Αυτοπροβάλλεται ως «διατροφολόγος» σε κάποιες ελληνικές σχολές που δίνουν «πτυχία» πάνω σε διάφορους ψευδοεπιστημονικούς κλάδους που δεν έχουν καμία αναγνώριση.

Κλείνοντας σας προτείνουμε να δείτε την τεκμηριωμένη ανάλυση του φαινομένου «Μάριος Δημόπουλος» από τον συνεργάτη μας The Mad Sc1ent1st

Οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με διάφορους που εμφανίζονται ως «ειδικοί» και δίνουν ιατρικές συμβουλές στο διαδίκτυο. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται και να ρωτούν τον ιατρό τους.