Μοιράζουν το «κοινωνικό μέρισμα» σε Πακιστανούς, Αφγανούς και Αλβανούς;

25

Εμφανίστηκε ένα δημοσίευμα που ισχυρίζεται πως το κοινωνικό μέρισμα το μοιράζουν σε Πακιστανούς, Αφγανούς, Αλβανούς και γενικά σε αλλοδαπούς. Πόσο έγκυρο είναι; 

ΨΕΥΔΕΣ

Το δημοσίευμα εκτός από τις εκατοντάδες κοινοποιήσεις στο facebook, το είδαμε στο newsthessaloniki.grdiaforetiko.gr και trelokouneli.gr

Αρχικά να αναφέρουμε πως το παραπάνω δημοσίευμα είναι παλιό (2014) και δεν μιλάει για το κοινωνικό μέρισμα του 2017. Απλά, κάποιες σελίδες αναδημοσιεύουν οτιδήποτε θα τραβήξει την περιέργεια των χρηστών, για να κερδίσουν λίγη παραπάνω επισκεψημότητα. Στο «χορό» μπαίνουν και εκατοντάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων και έτσι η παραπληροφόρηση χτυπάει κόκκινο.

[ΠΗΓΗ]
Εκτός από τον παραπάνω λόγο, το δημοσίευμα δεν μπορεί να αληθέυει για τον εξής απλό λόγο. Για να κριθεί κάποιος δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να πληρεί κάποια κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Στο άρθρο 2 της κοινής Υπουργικής Απόφασης 2/85835/24.11.2017 αναγράφει πως ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη (5), όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία πενταετία, και ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και 31/10/2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν.4387/2016 (Α΄ 85). Ακόμη ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.

Όπως καταλάβατε, το παραπάνω δημοσίευμα είναι ψευδές και καταρρίπτεται.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε