Έγινε στην Ελλάδα η πρώτη αεροπειρατεία στον κόσμο;

2

Είναι αλήθεια πως η πρώτη αεροπειρατεία στο κόσμο έγινε την περίοδο του εμφυλίου, από Έλληνες μαθητές του Γυμνασίου, που ήθελαν να πολεμήσουν στο αντάρτικο;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

CLIKBAIT

Το έχουμε δει στη mixanitouxronou.gr, news247.gr, pentapostagma.gr, athensmagazine.gr και δεκάδες άλλα.

Τι ισχύει;

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1948, έξι μαθητές Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης που επιβαίνουν σε αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με σουγιάδες και ένα μπουκάλι γκαζόζας, μπήκαν στο πιλοτήριο και ζητούν την προσγείωση του σκάφους αντί στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, στο Βελιγράδι. Το αεροπλάνο τελικά προσγειώθηκε 60 χλμ. έξω από τα Σκόπια. Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη αεροπειρατεία στο κόσμο.

Στις 14 Μαΐου 1928, ο 18χρονος Clarence Rene Frechette προσέλαβε τον 28χρονο πιλότο Harry Anderson για να τον μεταφέρει από το Roseville στο Pontiac του Michigan. Κατά τη διάρκεια της πτήσης ο Frechette έβγαλε ένα σφυρί και άρχισε να χτυπά τον Anderson, σε μια προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο. Το αεροσκάφος συνετρίβη και οι δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1932, ένα βραζιλιάνικο Sikorsky S-38, καταλήφθηκε στο υπόστεγο της εταιρείας από τρεις άνδρες, οι οποίοι πήραν έναν τέταρτο ως όμηρο. Αν και δεν ήταν πιλότοι, κατάφεραν να απογειώσουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη στο São João de Meriti, σκοτώνοντας τους τέσσερις άνδρες.

Στις 25 Ιουλίου 1947, μια εσωτερική ρουμανική πτήση από το Βουκουρέστι στην Κραϊόβα καταλήφθηκε από τρεις αξιωματικούς του στρατού που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας ο μηχανικός της πτήσης, Mitrofan Bescioti, πυροβολήθηκε από τον υπολοχαγό Aurel Dobre.

Στις 30 Ιουνίου 1948, λαμβάνει χώρα αεροπειρατεία σε μία εσωτερική πτήση από τη Βάρνα στη Σόφια, από άτομα που δηλώνουν αντικομμουνιστές. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ο πιλότος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Στις 16 Ιουλίου 1948, το Miss Macao, ένα υδροπλάνο Catalina, καταλήφθηκε από αεροπειρατές σε μια απόπειρα ληστείας και στη συνέχεια συνετρίβη στο Δέλτα του ποταμού Περλ. Η συντριβή σκότωσε τους 25 από τους 26 επιβάτες και πλήρωμα. Ο επικεφαλής αεροπειρατής ήταν ο μόνος επιζών.

Ο ισχυρισμός πως η πρώτη αεροπειρατεία, έλαβε χώρα στην Ελλάδα, καταρρίπτεται.