Ποιοι είμαστε
Αρχική O πρόεδρος της Γαλλίας ξεκινάει πόλεμο στα fake newsΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O πρόεδρος της Γαλλίας ξεκινάει πόλεμο στα fake news

4 Ιαν
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις πρωτοχρονιάτικες δηλώσεις του ανέφερε πως μέσα στους στόχους της χρονιάς θα είναι και ένας νέος νόμος κατά των ψευδών ειδήσεων, για να θωρακίσει την δημοκρατία.

Δήλωσε ότι θα παρουσιάσει σύντομα τον νέο νόμο για να καταπολεμήσει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, που απειλούν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες.
«Εφόσον θέλουμε να προστατεύσουμε τις φιλελεύθερες δημοκρατίες μας, πρέπει να έχουμε ισχυρές νομοθεσίες. Για το λόγο αυτό έλαβα την απόφαση να προχωρήσω σε αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να προστατέψουμε την δημοκρατία μας από τις ψευδείς ειδήσεις, τα fake news»

Με τη νέα νομοθεσία θα αναδιαρθρωθεί το γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο “CSA” και οι ιστοσελίδες θα πρέπει να δηλώνουν από που χρηματοδοτούνται. Ενώ θα θεσπιστούν και κανόνες για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα τις προεκλογικές περιόδους.

“Χιλιάδες λογαριασμοί προπαγάνδας στα κοινωνικά δίκτυα εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις γλώσσες. Εφευρίσκονται ψέματα για να αμαυρώνουν πολιτικούς, δημόσια πρόσωπα, και δημοσιογράφους”, ανέφερε.

Ο Μακρόν κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν στόχος αρκετών ψευδών ειδήσεων, όπως ότι ήταν κάτοχος τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, ότι η προεκλογική του εκστρατεία χρηματοδοτήθηκε από την Σαουδική Αραβία, μέχρι και  φήμες πως είναι ομοφυλόφιλος

Όπως φαίνεται η Ευρώπη άρχισε να παίρνει σοβαρά το πρόβλημα των fake news.

Πηγές:
bbc.com
euronews.com
theguardian.com
independent.co.uk

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.