Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα «Βραβεία Ψευδών Ειδήσεων» του TrumpΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα «Βραβεία Ψευδών Ειδήσεων» του Trump

19 Ιαν
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Η σελίδα του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος δημοσίευσε μια λίστα με τα 11 «Βραβεία Ψευδών Ειδήσεων – Fake News Awards» του 2017, όσον αφορά τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, την οποία κοινοποίησε και ο Trump μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

Καταρχάς, στην αναφορά γίνεται ο ισχυρισμός ότι το 2017 ήταν μια χρονιά έντονης προκατάληψης και άδικης παρουσίασης των μέσων, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 90% της κάλυψης του Trump ήταν αρνητική.

Από την άλλη, έχει τεθεί το ερώτημα αν μπορούν όντως να χαρακτηριστούν ως «ψευδείς ειδήσεις» αναφορές οι οποίες διορθώθηκαν άμεσα, αναγνωρίζοντας το λάθος τους. Τουλάχιστον 8 «νικητές» παρείχαν διορθώσεις, ενώ σε δυο περιπτώσεις υπήρξαν απολύσεις ή παραιτήσεις. Επίσης, 2 περιπτώσεις ήταν απλά tweets που διορθώθηκαν πριν φτάσουν σε επίσημα άρθρα.

Τα «Βραβεία» έχουν ως εξής:

  1. «Τη μέρα της προεδρικής νίκης του Trump, ο Paul Krugman ισχυρίστηκε στους New York Times ότι η οικονομία δεν θα ανέκαμπτε ποτέ.»
  2. «Ο Brian Ross των ABC News στέλνει τις αγορές σε μια καθοδική πορεία με ψευδή του αναφορά.» Το λάθος διορθώθηκε γρήγορα και ο Ross τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
  3. «Το CNN ψευδώς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος και ο γιος του Donald J. Trump είχαν πρόσβαση σε παραβιασμένα έγγραφα του WikiLeaks.» Άλλα μέσα επεσήμαναν γρήγορα το λάθος και το CNN το παραδέχθηκε.
  4. «Το TIME ψευδώς ανέφερε ότι ο Trump αφαίρεσε μια προτομή του Martin Luther King Junior από το Οβάλ Γραφείο.» Η αναφορά αποτελούσε ένα tweet δημοσιογράφου που διορθώθηκε σε λιγότερο από μια ώρα.
  5. «Η Washington Post ψευδώς ανέφερε ότι η υπερπλήρης συγκέντρωση του Trump στη Pensacola της Florida ήταν άδεια. Ανέντιμος ρεπόρτερ έδειξε φωτογραφία του άδειου σταδίου ώρες πριν μαζευτεί το πλήθος.» Πρόκειται για tweet που διορθώθηκε εντός λίγων λεπτών με απολογία του δημοσιογράφου.
  6. «Το CNN κακόβουλα επεξεργάστηκε ένα βίντεο ώστε να φαίνεται ότι ο Trump προκλητικά παρατάισε ψάρια κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του με τον Γιαπωνέζο Πρωθυπουργό. Ο Γιαπωνέζος Πρωθυπουργός ήταν που στη πραγματικότητα έκανε την αρχή.»
  7. «Το CNN ψευδώς ανέφερε τη συνάντηση του Anthony Scaramucci με ένα Ρώσο, αλλά την ανακάλεσε λόγω ‘ενός σημαντικού προβλήματος’.» Το CNN παραδέχθηκε το λάθος και απέλυσε τους υπεύθυνους δημοσιογράφους.
  8. «Το Newsweek ψευδώς ανέφερε ότι η Πρώτη Γυναίκα της Πολωνίας, Agata Kornhauser-Duda, δεν έδωσε το χέρι στον Trump.» Το λάθος συνέβη λόγω ενός λειψού βίντεο. Όταν δημοσιεύτηκε το πλήρες, το Newsweek διόρθωσε το άρθρο του.
  9. «Το CNN ψευδώς ανέφερε ότι ο πρώην Διευθυντής του FBI, James Comey, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Trump πως του γνωστοποιήθηκε ότι δεν υπόκειντο σε έλεγχο.» Το CNN παραδέχθηκε το λάθος του και διόρθωσε το άρθρο.
  10. «Οι New York Times ψευδώς ισχυρίστηκαν στο πρωτοσέλιδό τους ότι η Κυβέρνηση του Trump είχε κρύψει μια αναφορά περί κλιματικής αλλαγής.» Οι New York Times παραδέχθηκαν εν μέρει το λάθος τους.
  11. «Η συμπαιγνία με τη Ρωσία είναι ίσως το μεγαλύτερο hoax που διαπράχθηκε εις βάρος του Αμερικάνικου λαού. ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ.» Αναφέρεται στις κατηγορίες που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία βοήθησε τον Αμερικανό Πρόεδρο να εκλεγεί, οι οποίες ακόμα ερευνώνται.

Η αναφορά κλείνει με ισχυρισμούς περί των θετικών αποτελεσμάτων της Προεδρίας του Trump, για παράδειγμα ότι κατά τη διάρκειά της η οικονομία έχει δημιουργήσει περίπου 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ή ότι ο ISIS τράπηκε σε οπισθοχώρηση.

 

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.