Ποιοι είμαστε
Αρχική Tο Ισραήλ επιτέθηκε με πυρηνικά ιρανικές θέσεις στη Συρία; Η απίστευτη “γκάφα” του ρωσικού πρακτορείου SputnikHOAXES

Tο Ισραήλ επιτέθηκε με πυρηνικά ιρανικές θέσεις στη Συρία; Η απίστευτη “γκάφα” του ρωσικού πρακτορείου Sputnik

3 Μαΐ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως πριν λίγες ημέρες το Ισραήλ βομβάρδισε ιρανικές θέσεις στη Συρία με τη χρήση πυρηνικού όπλου; Το ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο πρακτορείο Sputnik και συγκεκριμένα η αραβόφωνη έκδοσή του, αναπαρήγαγαν τον ψευδή ισχυρισμό.

Στο triklopodia.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, newsalamina.net, oparlapipas.gr και corfiatiko.blogspot.gr (αρχική πηγή), διαβάζουμε:

 

Η παραπάνω «είδηση», που ξεκίνησε από συνωμοσιολογικές και αφυπνισμένες ιστοσελίδες στο εξωτερικό, εμφανίστηκε και στη χώρα μας. Με δύο λόγια ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ χτύπησε ιρανικές εγκαταστάσεις στα εδάφη της Συρίας με πυρηνικό όπλο και έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WAz1pmPEWZY

Ο αστείος ισχυρισμός, για το “πυρηνικό χτύπημα”, βασίζεται στα παραπάνω βίντεο που υποτίθεται πως απεικονίζουν τη «πυρηνική έκρηξη» και στο γεγονός πως περίπου εκείνη την ώρα καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 2,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τη νύχτα της 29ης Απριλίου, σημειώθηκε επίθεση στη Συρία κατά του στόχου (Brigade 47) που είναι αποθήκες αντιαεροπορικών βλημάτων. Από προχθές κυκλοφόρησαν και δορυφορικές εικόνες που απεικονίζουν τους στόχους που χτυπήθηκαν.

Εάν είχε χρησιμοποιηθεί πυρηνικό όπλο, κανένα από τα παρακείμενα κτίρια δεν θα σωζόταν, ενώ η πόλη Χάμα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, θα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.

 

Οι εκρήξεις όπως φωτογραφήθηκαν από τη Χάμα

Από την επίθεση αναφέρθηκαν 26 θάνατοι Ιρανών στρατιωτών, κάτι που η Τεχεράνη έσπευσε να διαψεύσει.

Φυσικά μια πυρηνική επίθεση (έστω και μικρή) θα έπρεπε να είναι πρώτη είδηση στα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη, όχι μόνο στις γνωστές συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες. (beforeitsnews.comyournewswire.com) και φυσικά θα έπρεπε να είχε καταγραφεί από τους σταθμούς μέτρησης της ραδιενέργειας.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε ότι οι ισχυρισμοί περί ισραηλινού πυρηνικού πλήγματος στη Συρία είναι τουλάχιστον γελοίοι και αναπαράγονται για λόγους clickbait.

Η απίστευτη “γκάφα” του ρωσικού πρακτορείου Sputnik

Δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε με τίποτα όμως, πως το ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο πρακτορείο Sputnik και συγκεκριμένα η αραβόφωνη έκδοσή του, θα αναπαρήγαγαν το ψευδή ισχυρισμό.

Όπως μπορούμε να δούμε, το Sputnik επικαλείται το συνωμοσιολογικό και παντελώς αναξιόπιστο yournewswire.com.

To yournewswire.com δημιουργήθηκε από τον Adl-Tabatabai, ένα πρώην webmaster στο Davidicke.com που τώρα είναι σε διαμάχη με τον David icke (πρώην τερματοφύλακας και από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες συνωμοσιολόγους που δημιούργησε την θεωρία που λέει ότι την ανθρωπότητα την κυβερνά μια υβριδική φυλή εξωγήινων ερπετοειδών από τον αστερισμό του Δράκοντα, που μεταμφιέζονται σε ανθρώπους). Πολλά άρθρα του yournewswire.com έχουν φτάσει στη χώρα μας και τα έχουμε καταρρίψει. Με δύο λόγια το yournewswire.com είναι από τις μεγαλύτερες πηγές παραπληροφόρησης σε ολόκληρο τον πλανήτη και δεν δημοσιεύει ίχνος αλήθειας.

Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει, ο παραπάνω ισχυρισμός, που τον αναπαρήγαγε και το Sputnik, δεν είναι τίποτα περισσότερο από συνωμοσιολογικές ανοησίες που ξεκίνησαν από εντελώς αναξιόπιστες και “αφυπνισμένες” σελίδες του εξωτερικού με στόχο την κλικοθηρία.

Fact-check for the sake of Democracy