Ποιοι είμαστε
Αρχική Χτύπησαν την Ελλάδα με όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας των ΗΠΑ μέσω DRONES;ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Χτύπησαν την Ελλάδα με όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας των ΗΠΑ μέσω DRONES;

29 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι πραγματικά απίστευτες οι θεωρίες συνωμοσίας που κάποιοι είναι ικανοί να πλάσουν, εκμεταλλευόμενοι μια εθνική τραγωδία, μόνο και μόνο για να αποκομίσουν μερικά κλικς. Σύμφωνα με τον αυτοαποκαλούμενο “δημοσιογράφο” Τζον Κουντούρη, αμερικανικά drones προκάλεσαν τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

Συνωμοσιολογία 

 

Στο greeknewsondemand.com διαβάζουμε:

Δείτε τη συνέχεια εδώ.

Είναι αλήθεια;

Σύμφωνα με το “δημοσιογράφο,” οι “αποδείξεις” πως οι Αμερικανοί έβαλαν τις φωτιές στην Αττική με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εξοπλισμένων με λέιζερ, είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Δημήτρη Τζανακόπουλου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα στείλουν UAV για να επιτηρεί από αύριο τις καμένες περιοχές”. Το άρθρο επικαλείται δημοσίευμα του pronews.gr με ημερομηνία 24/7. Παραδόξως, οι δηλώσεις Τζανακόπουλου έγιναν μιάμιση ημέρα μετά την αρχή της καταστροφής, επομένως αφού τα αμερικανικά UAV δεν είχαν φτάσει ακόμη, είναι αδύνατο να έχουν βάλει τις φωτιές, στοιχείο που ο “δημοσιογράφος” βολικά προσπερνά.

Στον ίδιο ισχυρισμό πρέπει να προσθέσουμε πως αμερικανικά drones όντως πέταξαν πάνω από τις (ήδη) καμένες περιοχές, γεγονός που δε κρατήθηκε ούτε μυστικό, ούτε απόρρητο. Περισσότερα εδώ.

Οι “βαριές αποδείξεις”

Η πιο σημαντική “απόδειξη” του “δημοσιογράφου” είναι πλάνα από δήθεν αμερικανικό drone πάνω από τις καμένες περιοχές, που πάλι βολικά “ξεχνά” να παραθέσει, αλλά αντ’ αυτού, παραθέτει δημοσίευμα από το orektiko.com (στο οποίο δεν υπάρχει το βίντεο).

Με λίγο ψάξιμο όμως, βρήκαμε το βίντεο-“απόδειξη” και σας το παρουσιάζουμε:

Το βίντεο όντως περιέχει πλάνα από drone που απεικονίζουν τη καταστροφή, ωστόσο αυτά δε τραβήχτηκαν από Αμερικανούς, αλλά από την ελληνική ομάδα Up Drones. Ένα σχετικό άρθρο θα βρείτε εδώ και παρακάτω μπορείτε να δείτε το γνήσιο αρχικό βίντεο.

Ο αυτοαποκαλούμενος “δημοσιογράφος” Τζον Κουντούρης, σε νέο άρθρο παρουσίασε κάποιες φωτογραφίες σαν “αποδείξεις”. Δείτε εδώ

 

Στη προκειμένη περίπτωση, η εικόνα υποτίθεται πως απεικονίζει τη στιγμή που δέσμη λέιζερ χτυπά κάπου στη Κινέτα, τη στιγμή που ξεσπά η πυρκαγιά. Δυστυχώς για τους συνωμοσιολόγους όμως, η αλήθεια είναι πολύ πιο “πεζή.” Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018 στο Μίσιγκαν από τον Kurt Norris και έγινε viral στο Facebook. Το γεγονός πως συνέπεσε χρονικά με την έκρηξη ενός μικρού μετεωρίτη στην ίδια περιοχή, βοήθησε περισσότερο στην εξάπλωσή της.

Η εικόνα που κυκλοφόρησε μέσω social media έφτασε σε γνωστές συνομωσιολογικές ιστοσελίδες του εξωτερικού, όπως το Before it News και το Your News Wire, όπου διατυπώθηκαν ισχυρισμοί για τη χρήση όπλων λέιζερ στο Μίσιγκαν στις 16/1/2018, που προκάλεσαν τη φωτιά.

 

Η εικόνα όμως στη πραγματικότητα απεικονίζει ελεγχόμενη καύση στο διυλιστήριο Canton Marathon, που έλαβε χώρα στις 16/1/18 και ήταν ορατή για πολλά χιλιόμετρα.

Αναφορικά με τη “δέσμη λέιζερ που χτυπά το έδαφος,” δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα φυσικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως στήλες φωτός που παρατηρούνται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή.

 

Στήλες φωτός (light pillars) είναι ένα οπτικό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, που φαίνεται να εκτείνεται πάνω ή και κάτω από μια πηγή φωτός. Οι στήλες αυτές δημιουργούνται από την ανάκλαση του φωτός από πολυάριθμους μικροσκοπικούς παγοκρυστάλλους που βρίσκονται συνήθως σε κοντινή στο έδαφος απόσταση. Το φως μπορεί να προέρχεται από τον Ήλιο (συνήθως όταν είναι κοντά ή ακόμα και κάτω από τον ορίζοντα), οπότε το φαινόμενο ονομάζεται ηλιακή κολόνα ή ηλιακή στήλη. Μπορεί, επίσης, να προέρχεται από τη Σελήνη ή από χερσαίες πηγές (π.χ. τα φώτα του δρόμου). Το φαινόμενο αυτό κάνει την εμφάνισή του συνήθως σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

https://www.youtube.com/watch?v=wyCM99TBbxA

Σύνοψη

Ο ισχυρισμός πως αμερικανικά drones έδρασαν στην Ελλάδα υπό μυστικότητα προκαλώντας φωτιές με ακτίνες λέιζερ (drones με όπλα λέιζερ, δεν υπάρχει ως όπλο), καταρρίπτεται διότι οι πτήσεις ήταν αφενός φανερές, αφετέρου ξεκίνησαν μετά τη φωτιά. Ο δεύτερος ισχυρισμός, δηλαδή ότι υπάρχουν πλάνα από αμερικανικό drone πάνω από τα καμένα, επίσης καταρρίπτεται, διότι το βίντεο προέρχεται από ελληνική ιδιωτική ομάδα.
Η φωτογραφία που απεικονίζει “δέσμες λέιζερ χτυπούν στο έδαφος την ώρα που ξεσπούν οι πυρκαγιές στην Αττική,” προέρχεται από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ με ημερομηνία 16/1/2018 και απεικονίζει ελεγχόμενη πυρκαγιά σε διυλιστήριο, ενώ η “δέσμη λέιζερ” δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια στήλη φωτός, που είναι ένα συνηθισμένο φυσικό φαινόμενο.

Αυτό που δυστυχώς δεν καταρρίπτεται, είναι η αναλγησία ορισμένων να εκμεταλλεύονται τραγωδίες για μερικά κλικς.

Fact-check for the sake of Democracy