Ποιοι είμαστε
Αρχική Μεγάλη σύγχυση με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένωνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Μεγάλη σύγχυση με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων

30 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση έχει προκύψει αυτές τις ημέρες, αναφορικά με το σύνολο των νεκρών και των αγνοουμένων από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Αυτή η κατάσταση οφείλεται εν πολλοίς σε διαδικαστικά “προβλήματα” και κυρίως σε ανακριβή δημοσιεύματα που ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων από 116 έως 180 άτομα.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό που διαβάσαμε σε makeleio.grkourdistoportocali.com, katohika.gr κτλ, που κάνουν λόγο για πάνω από 180 νεκρούς.

To άλλο παράδειγμα κάνει λόγο για 116 νεκρούς και το είδαμε στο pronews.gr, βραδυνη.gr κτλ.

Ποια είναι η πραγματικότητα; 

Χθες (29/7), είχαμε και την πρώτη επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των αγνοουμένων, ο οποίος ανερχόταν στους 25, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική. Αθροιστικά, οι ταυτοποιημένες και μη σοροί είναι 87, και μαζί με τους τέσσερις εγκαυματίες που κατέληξαν στις ΜΕΘ, οδηγούν σε 91 νεκρούς.

Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν 116 νεκρούς, προβαίνουν στην αυθαίρετη πρόσθεση νεκρών και αγνοουμένων. Αλλά αυτή η πρόσθεση είναι λάθος γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποιοι σωροί που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, ανήκουν στους αγνοούμενους.

Για αυτό άλλωστε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση:

Μετά από σχετικά δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση σχετικά με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, παρακαλούμε τα μέσα ενημέρωσης να μην προσθέτουν τον αριθμό των αγνοουμένων στον αριθμό των νεκρών, όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους.

Η τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφορικά έχει ως εξής:

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά οι νεκροί είναι 92, μέχρι στιγμής. Από αυτούς, οι ταυτοποιημένοι είναι 70 και έχουμε 14 αγνοούμενους που δύναται -όλοι η μέρος αυτών- να ανήκουν στους 18 που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί. Τονίζουμε για άλλη μια φορά, πως δεν πρέπει να γίνεται πρόσθεση νεκρών και αγνοουμένων.

Fact-check for the sake of Democracy