Ποιοι είμαστε
Αρχική Διέγραψαν το νούμερο ένα συνωμοσιολόγο, Alex JonesΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διέγραψαν το νούμερο ένα συνωμοσιολόγο, Alex Jones

7 Αυγ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι πλέον γνωστή η είδηση πως το Facebook, Youtube, Spotify και itunes, διέγραψαν το περιεχόμενο του Αμερικανού Alex Jones. Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι οι λόγοι που οι συγκεκριμένες εταιρίες προχώρησαν σε αυτή τη κίνηση, αλλά και τους λόγους που ορισμένοι έσπευσαν να τον υπερασπιστούν.

Επισήμως, ο Alex Jones “μπλοκαρίστηκε” λόγω ρητορικής μίσους, ειδικά εναντίον μεταναστών και διεμφυλικών, καθώς και για υποκίνηση βίας. Η περίπτωση όμως του ραδιοφωνικού συνωμοσιολόγου Τζόουνς, είναι πολύ πιο πολύπλοκη.

Ο Alex Jones είναι ο νούμερο ένα συνωμοσιολόγος του πλανήτη, που ξεπερνά σε γραφικότητα ακόμη και τον David Icke. Ξεκίνησε τη καριέρα του ως τηλεοπτικός και κυρίως ραδιοφωνικός παραγωγός στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το 1998, έχτισε μια εκκλησία των Δαυιδιανών, προς τιμή του David Coresh και των θυμάτων του περιστατικού που έλαβε χώρα το 1993, όταν αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, επέδρασαν κατά των εγκαταστάσεων της οργάνωσης. Ο Jones, υποστήριζε από τότε πως ο Koresh και οι ακόλουθοί του, ήταν θύματα των αρχών.

Η επίθεση κατά των δίδυμων πύργων το 2001, αποτέλεσε αφορμή για να αποκτήσει ο Jones μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, υποστηρίζοντας πως η κατάρρευσή τους ήταν σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός πως πολλοί από τους 100 σταθμούς που αναμετέδιδαν το πρόγραμμά του, αποφάσισαν να το διακόψουν λόγω αντιδράσεων.

Το 1999 εν τω μεταξύ, ιδρύει την ιστοσελίδα infowars.com, την οποία πλέον επισκέπτονται 3.600.000 μοναδικοί επισκέπτες κάθε μήνα και έχει μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από “μεγαθήρια” όπως το The Economist. Τα 2/3 των συνολικών εσόδων του, προέρχονται από πωλήσεις προϊόντων όπως συμπληρωμάτων διατροφής μέσα από την ιστοσελίδα του και τις εκπομπές του. Διαχειρίζεται επίσης την ιστοσελίδα prisonplanet.com, “αντίγραφο” της οποίας υπάρχει και στη χώρα μας (prisonplanet.gr), πίσω από την οποία βρίσκεται -ποιος άλλος;- ο Δημοσθένης Λιακόπουλος. Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως ο λογαριασμός του στο Twitter, έχει 845.000 ακολούθους.

Μερικές από τις θεωρίες συνωμοσίας που έχει δημιουργήσει ή αναπαράγει ο Jones

  • Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν δουλειά “εκ των έσω”
  • Το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004, ήταν ανθρωπογεννές
  • Ο τυφώνας Κατρίνα ήταν ανθρωπογεννής
  • Οι βόμβες στο Μαραθώνιο της Βοστώνης ήταν επίσης δουλειά της κυβέρνησης
  • Το ίδιο ισχύει και για τη σφαγή στο Ορλάντο
  • To ίδιο ισχύει για την επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο
  • Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί χημικά στο νερό για να κάνει τους ανθρώπους gay
  • Οι φαρμακοβιομηχανίες θέλουν να κάνουν τους βατράχους gay
  • Ο Justin Bieber είναι όργανο της “νέας τάξης” για να κάνει τα παιδιά μαλθακά
  • Το φθόριο χρησιμοποιείται για να ελέγξουν τους ανθρώπους
  • Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για τη γενοκτονία των λευκών
  • Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό κτλ
  • Μας ψεκάζουν

Πριν προχωρήσουμε, αξίζει να δείτε το βίντεο του γνωστού κωμικού John Oliver.

Η περίπτωση των γονιών των θυμάτων της σφαγής του Sandy Hook

Ο Leonard Pozner και η Veronique De La Rosa, είναι οι γονείς ενός 6χρονου παιδιού που σκοτώθηκε στην επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Sandy Hook το 2012. Εκείνο το περιστατικό -όπως και πολλά άλλα που προαναφέραμε- χρησιμοποιήθηκε από τον Alex Jones για να υποστηρίξει πως επρόκειτο για μια ακόμη σκηνοθετημένη επίθεση. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει πως οι γονείς που θρηνούσαν, ήταν “ηθοποιοί” της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (Homeland Security).

Οι εξωφρενικοί ισχυρισμοί του Jones, που δε δίστασε να εκμεταλλευτεί τη τραγωδία, δυστυχώς έγιναν πιστευτοί από αρκετούς. Το περασμένο Ιούνιο, η Lucy Richards καταδικάστηκε σε 5 μήνες φυλάκιση, διότι έστελνε απειλητικά για τη ζωή τους μηνύματα στον Leonard Pozner και την Veronique De La Rosa, κατηγορώντας τους ως συμμετέχοντες στην “απάτη” της “στημένης” επίθεσης στο Sandy Hook. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι Pozner και De La Rosa, έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν κατοικία 7 φορές τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των παρενοχλήσεων που δέχονται επειδή κάποιοι πιστεύουν πως είναι “ηθοποιοί” και όχι πραγματικοί γονείς που έχασαν το παιδί τους.

Για τους ανωτέρω λόγους, το ζεύγος Pozner και De La Rosa κατέφυγαν στη δικαιοσύνη, απαιτώντας αποζημίωση από τον Jones. Η κύρια υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων (πέρα από το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου) του είναι πως κανείς λογικός άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να τον πάρει στα σοβαρά.

Χθες έγινε γνωστό πως ακόμη 6 οικογένειες θυμάτων προχώρησαν σε μηνύσεις κατά του Alex Jones. Ο Jones παραδέχεται πλέον πως η επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Sandy Hook, δεν ήταν στημένη…

Ελευθερία της έκφρασης;

Ο Alex Jones υποστηρίζει πως τα κοινωνικά δίκτυα που τον “μπλόκαραν” αλλά και οι εναντίον του μηνύσεις, παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση. Στην Ελλάδα, οι “θαυμαστές” του έσπευσαν να τον υποστηρίξουν όπως για παράδειγμα το el.gr (δείτε εδώ – εδώ και στο pentapostagma.gr), αλλά και στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοσίευμα του ρωσικού rt.com. Όλοι οι ανωτέρω τον παρουσιάζουν ως έναν μαχητή κατά της “νέας τάξης”, ωστόσο ξεχνούν να παραθέσουν τις λεπτομέρειες αναφορικά με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ακόμη και σε γονείς παιδιών που έχουν σκοτωθεί.

Το πρόβλημα με την “ελευθερία του λόγου” του κ. Jones, είναι η μεταχείριση αυτής για προσωπικό όφελος, εις βάρος άλλων ανθρώπων. Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή που εξαιτίας της ταχύτητας και του όγκου πληροφοριών που διακινούνται, ο διαχωρισμός μεταξύ αλήθειας και ψέματος, τείνει να γίνει δυσκολότερος. Αξίζει να θυμηθούμε τη περίπτωση του Edgar Maddison Welch που είχε εισβάλλει με βαρύ οπλισμό σε πιτσαρία της Ουάσιγκτον μετά από ένα ψευδές δημοσίευμα στο διαδίκτυο ότι το μαγαζί αποτελούσε «βιτρίνα» για μία συμμορία παιδόφιλων και ευτυχώς αφοπλίστηκε πριν συμβούν τα χειρότερα.

Προφανώς η ελευθερία του λόγου αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σε κάθε σύγχρονη κοινωνία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας που επιτρέπει τη διακίνηση τεραστίου όγκου πληροφοριών, μέρος των οποίων μπορεί να είναι ψεύτικες, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση για να αντιμετωπιστεί, δίχως να απαιτείται η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

https://www.youtube.com/watch?v=bxt_bEDdTTc

Fact-check for the sake of Democracy