Άσχετο βίντεο παρουσιάζεται ως η στιγμή της σύλληψης του Κατσίφα

0

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησε στο ελληνικό διαδίκτυο ο ισχυρισμός ότι ο Κατσίφας [πληροφορίες για το περιστατικό] στη πραγματικότητα πρώτα συνελήφθη και μετά δολοφονήθηκε, και ως «απόδειξη» παρατίθεται το εξής βίντεο:

Το katohika.gr παρουσιάζει και τα εξής στιγμιότυπα:

Τα είδαμε στο κανάλι youtube του iefimerida.gr, στο sport-fm.gr, στο katohika.gr, στο ethnikismos.net, στο tromaktiko.gr και σε άλλα blogs.

Το βίντεο μεταδόθηκε και από το δελτίο ειδήσεων του star. 

To star μετέδωσε βίντεο από άσχετη σύλληψη Αλβανού κακοποιού, και το σύνδεσε το με το θάνατο του Κατσίφα.

Απίστευτη γκάφα του star. Πρόβαλε βίντεο από άσχετη σύλληψη Αλβανού κακοποιού που συνέβη στη πόλη Σκόδρα και το σύνδεσε με τον θανάτου του Κατσίφα. Αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να περπατάει, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει πυροβοληθεί στο θώρακα και στο κεφάλι.Το γεγονός ότι η ώρα θανάτου του Κατσίφα ήταν περίπου στις 16:00 το απόγευμα (μέρα, όπως βλέπουμε και στα σχετικά βίντεο), σε αντίθεση με τα νυχτερινά πλάνα που προβάλουν, δεν τους προβλημάτισε.Μάλιστα κάλυψαν το μπάνερ που υπήρχε στα πλάνα της αλβανικής τηλεόρασης (που ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη στην πόλη Σκόδρα), με το δικό τους και μετά αναρωτιούνται πώς και γιατί.Περισότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω άρθρο.https://www.ellinikahoaxes.gr/2018/10/29/silipsi-katsifa/

Gepostet von Ελληνικά hoaxes am Dienstag, 30. Oktober 2018

Στην πραγματικότητα το βίντεο (και τα στιγμιότυπα του katohika.gr) είναι από μια άσχετη σύλληψη. Όπως διαβάζουμε σε μια από τις αρχικές πηγές (μετάφραση με τη βοήθεια του Google Translate):

«Σκόδρα – Κατά τις αναζητήσεις η αστυνομία συνέλαβε έναν 48χρονο άντρα που καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης για επιχειρούμενο φόνο, καθώς και παράνομη κατοχή όπλων. Ο Dede Lufaj, κάτοικος του χωριού Vuksanaj, το 2014 είχε πυροβολήσει με ένα αυτόματο κατά πολλών άλλων.»

Στο δελτίο ειδήσεων του STAR κάλυψαν το μπάνερ που υπήρχε στα πλάνα της αλβανικής τηλεόρασης (που ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη στην πόλη Σκόδρα), με το δικό τους και μετά αναρωτιούνται τι, πως και γιατί.

Το ότι η παραπάνω σύλληψη είναι άσχετη το αντιλαμβανόμαστε κι απ’ το γεγονός ότι τα τοπικά μέσα αναφέρουν ως ώρα θανάτου του Κατσίφα περίπου τις 16:00 το απόγευμα που ακόμα ήταν μέρα, όπως βλέπουμε και στα σχετικά βίντεο, σε αντίθεση με την νυχτερινή ώρα που γίνεται η λήψη του αρχικού βίντεο.

Μάλιστα, η Σκόδρα της σύλληψης που εξετάζουμε βρίσκεται στο βόρειο άκρο της χώρας, ενώ οι Βουλιαράτες που έλαβε χώρα το περιστατικό του Κάτσιφα βρίσκονται στο νότιο άκρο, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα [Google Maps].

Από τα παραπάνω προκύπτει πως το βίντεο που αναπαράγεται ως δήθεν ντοκουμέντο της σύλληψης του Κατσίφα πριν καταλήξει νεκρός, δεν έχει στην πραγματικότητα καμία σχέση με το περιστατικό που συνέβη στους Βουλιαράτες και κατά συνέπεια οι ισχυρισμοί περί δολοφονίας του είναι ανυποστήρικτοι.